Buitendeur afhangen. Optie 1: Een oude deur vervangen

  • nombre d'étapes
    5
partager
Imprimer

Stap 1

Bij het afhangen van een buitendeur is het belangrijk dat je een deur koopt die qua formaat zo dicht mogelijk in de buurt komt van het kozijn; iets groter is prima, maar zorg dat hij zeker niet kleiner is!

Hieronder volgt een beschrijving voor het vervangen van een oude deur.

Stap 2

Ga je een oude deur vervangen? Verwijder dan de oude deur, de scharnieren en het beslag. Leg de nieuwe deur op schragen en leg de oude deur hier bovenop. Gebruik de oude deur als referentie voor wat er van de nieuwe deur af moet. Zorg dat je het slotgat op dezelfde plaats houdt.

Haal bij het versmallen van de nieuwe deur een stuk af van de scharnierzijde van de deur, zodat de kant van de slotkast intact blijft.

Hoeft de nieuwe deur maar een klein beetje in formaat aangepast te worden, gebruik dan een schaaf. Let erop dat je niet helemaal doorschaaft; stop op ongeveer 30 cm van het einde. Schaaf vanaf het uiteinde de overgebleven 30 cm terug. Op deze manier voorkom je grote splinters.

Moet er meer versmald worden? Gebruik dan een zaag.

Stap 3

Neem de positie van de scharnieren over van de oude deur een teken de positie op de nieuwe deur af.

Zet de deur op zijn kant en sla met hamer en beitel eerst de contouren van het scharnier in de deur. Richt met de schuine kant van de beitel naar binnen van het uit te beitelen oppervlak.

Als je een bovenfrees hebt, kun je deze hier ook voor gebruiken. Beitel vervolgens met de schuine kant naar onderen de inhoud weg. Ga hiermee door tot je de dikte van de scharnierplaat hebt bereikt. Probeer niet te veel in één keer te beitelen maar neem de tijd. Houd het scharnier er regelmatig bij om te vergelijken.

Stap 4

Zit er nog geen gat voor de slotkast in de deur?

Zet dan de deur op zijn kant. Bepaal de gewenste positie van de slotkast. Zet de slotplaat op de zijkant van de deur en teken de contouren af. Leg de slotkast op de gewenste positie tegen de voorzijde en teken de contouren af.

Plaats aan beide kanten van de deur waar de slotkast moet komen een plaatje hout en klem deze vast met lijmklemmen. Boor met een speedboor de buitenste vorm voor de slotplaat uit. Teken nu nogmaals de binnenste vorm af van de slotkast en boor deze op dezelfde manier uit.

Zit er al een gat voor de slotkast in de deur?

Houd het slot tegen de deur op de plaats waar hij hoort en teken op de deur af waar het gat voor de deurklink moet komen.

Boor het gat met een 18 mm speedboor. Boor de deur niet helemaal door, maar stop voor het einde. Boor vervolgens terug vanaf de andere kant. Zo voorkom je splinters.

Verwijder boorafval uit de slotkast en schroef het slot erin.

Stap 5

Vervolgens ga je het beslag plaatsen. Houd daarvoor de schildplaten tegen de deur. Teken de schroefgaten af voor de patentboutjes en voor deze aan beide zijden voor. Schroef de schildplaten nu vast en bevestig de deurkrukken.