Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Zelf je muur verven

Je muur verven? Wij leggen je uit hoe je dat het beste doet. Zo kan je streeploos je muur schilderen. Bekijk ons stappenplan of de video! Ga je in een vochtige ruimte aan de slag? Volg dan ons stappenplan badkamer verven. Heb je een poederende of zuigende ondergrond? Begin dan eerst met voorstrijk aanbrengen

 

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €172.93
 • stappen
  7
 • klusniveau
  3/5

Voorbereiding muur verven

Voor het verven van je muur moet je een aantal voorbereidingen treffen. Zo is het belangrijk dat je de juiste verf hebt uitgekozen. Wil je graag advies over de verschillende soorten verf en geschikte materialen? Lees ons advies over verven en vind alle informatie en benodigdheden voor een perfecte start van jouw muurverfproject. Zorg altijd voor veiligheid en draag goede kleding, handschoenen, een stofmasker, een veiligheidsbril en werkschoenen. Verwijder alles wat tegen de muur staat voordat je begint met verven, zoals gordijnen, kasten, wandlampen en losse plinten.

Daarna is het tijd om de muur te controleren op oneffenheden. Zorg ervoor dat je voldoende daglicht hebt of zet het licht aan. Zie je gaatjes in de muur? Onthoud goed waar ze zich bevinden, zodat je ze straks netjes kunt wegwerken voordat je gaat verven. Schakel als laatste de stroom uit in de meterkast. Voordat je de stopcontacten van de muur verwijdert, is het belangrijk om te controleren of er daadwerkelijk geen spanning meer op staat. Gebruik hiervoor een spanningszoeker. Verwijder ten slotte de stopcontacten.

Stap 1 | Afdekken en afplakken

Voordat je begint met het verven van de muur, is het belangrijk om je meubels te beschermen. Dek ze zorgvuldig af met afdekfolie en zorg ervoor dat alles goed vastzit. Denk ook aan de elektra en plak het binnenwerk af met afplaktape om te voorkomen dat er verf in terechtkomt.

Vergeet niet om de vloer te beschermen met stucloper. Snijd deze gemakkelijk op maat met een afbreekmes. Daarnaast is het essentieel om deurkozijnen, tegelranden, het plafond en de plinten af te plakken met afplaktape. Zorg ervoor dat je dit niet te strak doet en houd minstens 1 mm afstand van de muur. 

Stap 2 | Muur ontvetten voor het schilderen

Nu is het tijd om de muur te ontvetten voordat je gaat schilderen. Voor het schoonmaken van de muur neem je een emmer lauw water en voeg je de juiste hoeveelheid ontvetter toe, zoals aangegeven op de verpakking. Bij Praxis hebben we een ruime keuze aan ontvetters die perfect geschikt zijn voor deze klus.

Gebruik een spons en ga zorgvuldig over de hele muur. Vergeet niet om ook de randen, het plafond, de plinten en deurkozijnen mee te nemen. Het ontvetten zorgt ervoor dat eventuele vet- en vuilresten worden verwijderd, waardoor de verf beter hecht en het eindresultaat mooier wordt.

Stap 3 | Voorstrijk aanbrengen

Na het ontvetten van de muren is het tijd om de voorstrijk aan te brengen. Neem een roerhoutje en meng de voorstrijk grondig door gedurende drie minuten.Verdun de voorstrijk met water als dat nodig is. Giet de voorstrijk vervolgens in een verfbakje, maar vul deze niet meer dan halfvol.

Begin met een kleine, harige roller bij het plafond, de plinten en de vloer. Doop de roller voorzichtig in de voorstrijk vanaf het rooster en rol alleen in één richting, niet heen en terug. Werk van boven naar beneden en strijk niet breder dan een meter per keer. Zet lichte druk en ga slechts één keer heen en weer. Als de ondergrond donkerder wordt, is het voldoende. Een teveel aan voorstrijk kan namelijk problemen veroorzaken met de hechting van de verf.

Vervolgens kun je de rest van de muur voorstrijken. Gebruik hiervoor een emmer, een grote roller en eventueel een rolstok. Druk niet te hard en laat de roller het werk doen, zonder te veel kracht uit te oefenen. Wil je meer gedetailleerde uitleg? Bekijk dan ons handige stappenplan over het aanbrengen van voorstrijk

Stop nooit midden in een wand en veroorzaak geen oneffenheden, dat is allemaal terug te zien in het eindresultaat.

Stap 4 | Gaten in je muur vullen

Om te zorgen voor een gladde en egale muur, is het belangrijk om eventuele gaten zorgvuldig op te vullen. Pak een plamuurmes en gebruik Alabastine muurvuller. Breng de muurvuller aan op het plamuurmes, waarbij de hoeveelheid afhankelijk is van de grootte van het gat. Vul de gaten nauwkeurig op met de muurvuller.

Als je andere oneffenheden tegenkomt, kun je deze aanpakken door ze licht op te schuren met een schuurdoekje of door ze schoon te vegen met een stoffertje. Zo zorg je ervoor dat de muur een vlak en egaal oppervlak krijgt, klaar om te worden geverfd.

Stap 5 | Muur verven

Bij het verven van de muur volg je dezelfde principes als bij het voorstrijken. Roer de verf drie minuten lang goed door met een roerhoutje. Vul een klein verfbakje met verf, maar zorg ervoor dat het niet meer dan halfvol is. Indien nodig kun je de verf verdunnen met water.

Begin met een kleine verfroller vanaf het rooster en rol alleen in één richting, niet heen en terug. Verf de muur van boven naar beneden en houd de verf langs de randen niet breder dan een meter. Voor grotere oppervlakken kun je overschakelen naar een grote emmer, een grote roller en eventueel een rolstok. Breng de verf aan met een gelijkmatige druk, zonder te veel kracht uit te oefenen.

Belangrijk is om niet halverwege de muur te stoppen, omdat dit zichtbaar kan zijn in het eindresultaat. Schilder de hele muur in één keer af voor een consistente en professionele uitstraling.

Opruimen en schoonmaken na muur verven

Nadat je de muren hebt geschilderd heb je waarschijnlijk verf over. Gelukkig kun je deze verf bewaren! Giet de verf die je over hebt terug in de emmer. Stop de natte rollers in een plastic zak en bind deze luchtdicht dicht met tape. Zo worden ze niet hard omdat er geen lucht bij kan komen. Je kunt het maximaal een week op deze manier bewaren.

Als je dezelfde, of de volgende dag verder gaat, plaats dan ook het verfbakje in een plastic zak. Doe een klein scheutje water op de verf tegen het uitdrogen voordat je de zak luchtdicht afsluit. Haal het afplaktape wag nadat de verf minimaal 30 minuten heeft kunnen drogen.

Trek het afplaktape nooit naar de muur toe van de wand los, zo voorkom je dat je de muur per ongeluk aanraakt. Als de muur helemaal droog is kun je de schakelaars terugplaatsen.

Tip! Voordat je gaat verven kun je ook eerst een sierlijst op de muur plaatsen.


Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten