Tegels zetten

Wil je zelf tegels zetten? Wij leggen je uit waar je op moet letten bij het tegelen van je badkamer, wc of keuken. En geven je handige tips. Ook vertellen je of je bij het tegelen eerst de vloer of de wand moet tegelen.

Zo kan ook jij zelf tegels zetten!

Bekijk alle tegels


Voor je tegels gaat zetten

Tegelplan maken

Maak altijd een tegelplan voor jebegint met tegels zettten. Een tegelplan is een schets van de ruimte met daarin de tegels getekend. Zo bepaal je vooraf hoe je de tegels wilt zetten. Zorg ervoor dat je de tegels zo intekent, dat je aan de randen minimaal 1/3e tegel overhoud.

Ook is het het mooist als je aan alle randen (dus boven-, onder- en zijkant) ongeveer een even grote tegel hebt. Door de tegels te centreren bij een wc of wastafel, creëer je optisch rust. 

Ondergrond voorbereiden

Maak de ondergrond waarop je tegels gaat zetten schoon. Verwijder al het loszittende steen, verf of behang. Zorg er ook voor dat de ondergrond vlak is. Is dat nog niet het geval? Dan moet je eerst je muur stucen of vloer egaliseren.

Is de ondergrond vlak en schoon? Breng dan een primer aan. Let er op dat de primer geschikt is voor het type ondergrond dat je hebt. De primer zorgt voor een betere hechtlaag voor de tegellijm en biedt bescherming tegen vocht.

Bekijk alle primer

Volgorde tegels zetten

Een veelgestelde vraag is of je bij het tegels zetten eerst de vloer of de wand moet tegelen. Begin altijd met het tegelen van de wand. Zo voorkom je dat er lijm- of voegmiddel op de vloertegels komt. 

Zo zet je zelf tegels


Wand tegelen

Ga je zelf je badkamer of wc tegelen? Begin dan altijd met wandtegels zetten. Wij laten je stap voor stap zien hoe je dat doet. En geven je handige tips zodat je zelf je wandtegels recht en netjes kan zetten.

Bekijk stappenplan wandtegels zetten


Vloer tegelen

Heb je je wandtegels gezet? Dan kan je de badkamer of wc afwerken door vloertegels te leggen. Zorg dat je vooraf een goed tegelplan hebt gemaakt, zodat het tegel zetten makkelijk wordt. En je een strak resultaat krijgt.

Bekijk stappenplan vloertegels leggen


Boren tijdens het tegels zetten

Tijdens het tegelen moet je af en toe een gat boren. Om een tegel om een leiding heen te kunnen zetten bijvoorbeeld. Wij leggen je uit hoe je dit makkelijk doet.

Bekijk advies over boren in tegels


Tegels snijden tijdens het tegels zetten

Tegels snijden kan op verschillende manieren. Maar wij leggen je uit hoe je dit het makkelijkst (en veilig) doet.

Bekijk advies over tegels snijden

Na het tegels zetten


Tegels voegen na het tegelen

Na het tegels zetten, is het tijd om de tegels af te voegen. Wacht hiermee tot de lijm van de tegels gedroogd is. Kijk voor droogtijden altijd op de verpakking. Hoe je de tegels het beste kan voegen, leggen we stap voor stap uit in ons stappenplan.

Bekijk stappenplan tegels voegen


Tegels afkitten

Na het voegen van de tegels is het tijd om af te kitten. Dit is de laatste stap van het tegels zetten. In ons stappenplan leggen we je uit hoe je strak afkit met siliconenkit.

Bekijk stappenplan afkitten


Gereedschap huren voor het tegelen

Vind je het zonde om voor één keer tegelen allerlei gereedschap te kopen? Huur dan gereedschap via onze verhuurservice van Boels. Reserveer je gereedschap makkelijk online en haal het op in de winkel.

Huur gereedschap


Liever zelf geen tegels zetten?

Liever niet zelf je badkamer of wc tegelen? Laat het dan doen. Wij regelen 3 offertes voor je van erkende vakbedrijven.

Tegelzetter inhuren