Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Groene aanslag verwijderen

Een klus die elk jaar terugkomt, is het verwijderen van groene aanslag. Deze hardnekkige laag van algen en mos, kan niet alleen een terras ontsieren, maar ook voor gladheid zorgen. Wij vertellen je hoe je groene aanslag verwijdert en hoe je het aanpakt op tegels en hout. Met onze tips heb je deze klus snel geklaard. Zo geniet je in no time van een stralend terras!

Een klus die elk jaar terugkomt, is het verwijderen van groene aanslag. Deze hardnekkige laag van algen en mos, kan niet alleen een terras ontsieren, maar ook voor gladheid zorgen. Wij vertellen je hoe je groene aanslag verwijdert en hoe je het aanpakt op tegels en hout. Met onze tips heb je deze klus snel geklaard. Zo geniet je in no time van een stralend terras!

Bekijk alle groene aanslagreinigers
groene aanslag op tegels
Ga snel naar

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag is een laag van algen en mos die op oppervlakken groeit, vooral op donkere en vochtige plekken. Het komt vaak voor in de herfst en winter en bedekt plekken zoals tegels, hout en stenen. Groene aanslag kan glad zijn door slijm dat de algen en mos maken. Het is een veelvoorkomend probleem op terrassen, opritten en tuinpaden. Door het regelmatig te verwijderen houd je jouw terras schoon en veilig!

Wanneer verwijder je groene aanslag?

Je verwijdert groene aanslag in het voorjaar. Bij voorkeur in de maanden maart en april. Groene aanslag kan namelijk niet zo goed tegen zonlicht en warmte. Wacht daarom totdat het minstens tien graden is en het een aantal dagen niet regent. Zo hebben algen en mos minder kans om terug te groeien.

Groene aanslag verwijderen

Tuintegels grijs

Groene aanslag op tegels

De meest milieuvriendelijke manier om je tuintegels schoon te maken is met een bezem en warm water. Veeg de tegels eerst met een bezem met lange haren of een mosborstel. Maak de tegels dan nat met een emmer water en schrob de groene aanslag weg. Als het vuil moeilijk loskomt, gebruik dan kokend water. Spoel de tegels af met schoon water.

Je kunt ook een hogedrukspuit gebruiken, maar pas op: het kan de bovenste laag van de tegels beschadigen. Hierdoor kunnen de tegels poreuzer worden en blijft groene aanslag sneller terugkomen en beter hechten. Gebruik een lage druk en een speciaal opzetstuk om krassen te voorkomen en te zorgen dat het water niet alle kanten opspat.

Of gebruik een groene aanslagreiniger. Breng het middel aan volgens de instructies en de groene aanslag verdwijnt meestal binnen een paar dagen. Verdun het middel altijd volgens de gebruiksaanwijzing.

Lees meer over tuintegels schoonmaken
groene aanslag verwijderen hout

Groene aanslag op hout

Groene aanslag op vlonderplanken en schuttingen verwijder je eenvoudig met lauwwarm water en een speciaal schoonmaakmiddel voor hout. Hiermee herstel je de natuurlijke kleur en laat je het hout weer stralen. Volg de gebruiksaanwijzingen op de verpakking om het beste resultaat te krijgen.

Om je houten tuinmeubelen weer hun natuurlijke houtkleur te geven, kun je ze ontgrijzen, schuren en beitsen. Met ons stappenplan houten tuinmeubels opknappen laten we je zien hoe je dit aanpakt. Vermijd het gebruik van een hogedrukreiniger, omdat deze de beschermende waslaag kan verwijderen. Voor hardnekkige groene aanslag kun je een houten tuinmeubelreiniger gebruiken. Spoel het meubel af met schoon water en laat het goed drogen in de zon.

Vermijd ook het gebruik van azijn, want het zuur kan het hout beschadigen en vlekken en verkleuringen veroorzaken.

balkon met olijfboom

Groene aanslag op het balkon

Na de winter kan je balkon er flink vies uitzien door bladeren, algen, mos en vogelpoep. Om je balkon weer op te frissen, gebruik je groene zeep gemengd met lauw water en een bezem om de groene aanslag van je betonnen vloer te schrobben. Gebruik dezelfde bezem om ook gelijk de muren en spijlen schoon te maken. Heb je vlonderplanken op je balkon? Dan is een speciaal schoonmaakmiddel voor hout een goede keuze.

Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, zoals chloor, azijn of zout. Want dit zorgt voor verkleuringen op het balkon en laat groene aanslag nog sneller terugkomen. Ook spoelen deze middelen weg met het afvalwater, wat slecht is voor het milieu.

Als je oude, poreuze tegels hebt, is het beter om geen hogedrukspuit te gebruiken. Dit kan de tegels beschadigen, waardoor groene aanslag sneller terugkomt en beter hecht.

Hoe verwijder je groene aanslag?

Groene aanslag verwijderen doe je op drie verschillende manieren:

  • Met een hogedrukreiniger

  • Met speciale schoonmaakmiddelen voor groene aanslag

  • Met groene zeep

Al deze manieren zijn effectief tegen groene aanslag, maar elke methode heeft voor- en nadelen.

Verschillende manieren om groene aanslag te verwijderen

Met een hogedrukreiniger

Groene aanslag verwijderen met een hogedrukreiniger is de makkelijkste manier. Maar kan de ondergrond beschadigen. Ook maakt het de ondergrond ruwer, waardoor groene aanslag zich de volgende keer beter hecht.

Bekijk alle hogedrukreinigers

 

Met groene zeep

Groene aanslag verwijder je ook makkelijk met lauwwarm water en groene zeep. Een snelle en duurzamere oplossing.

Maak eerst de oppervlakte met groene aanslag nat. Vul vervolgens een emmer met water en 6 eetlepels groene zeep. Dit sopje verdeel je over de groene aanslag en laat je een half uurtje inwerken.

Verwijder vervolgens de groene aanslag met een spons, borstel of bezem.

Met speciale schoonmaakmiddelen

Ook bestaan er speciale schoonmaakmiddelen voor groene aanslag. Meng ongeveer 100 ml van dit middel op 2 liter water voor 10 vierkante meter. Vervolgens spuit, giet, borstel of schrob je het mengsel op de plek met groene aanslag. Spuit of giet niet op planten en spoel niet na met water. Lees altijd op de gebruiksaanwijzing hoe je het middel moet gebruiken.

Bekijk alle schoonmaakmiddelen voor groene aanslag

 

Met azijn of chloor

Een veelgehoorde oplossing voor het verwijderen van groene aanslag is azijn of chloor. Maar allebei de middelen zijn slecht voor planten en dieren. We raden daarom af om azijn of chloor te gebruiken bij het bestrijden van onkruid. Ook kan het je tegels of hout beschadigen.

HG natuurlijke groene aanslag verwijderaar

Tip: 100% natuurlijke groene aanslag verwijderaar

Op zoek naar een milieuvriendelijke oplossing om groene aanslag te verwijderen? Dan is de HG Groene Aanslag Verwijderaar kant-en-klaar perfect voor jou. Het product is 100% plantaardig en levert snel resultaat: groene aanslag verdwijnt al binnen een dag en na een week is het volledig weg. Bovendien voorkomt het dat groene aanslag snel terugkomt en het werkt zelfs zonder schrobben of schuren. Slechts één fles is voldoende voor een oppervlakte van 25 tot 50 vierkante meter.

Naar product

Hiermee verwijder je groene aanslag

Klaar om je groene aanslag te verwijderen? Bekijk dan onze producten en ga aan de slag.

Groene aanslag voorkomen

Groene aanslag voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Je kunt groene aanslag voorkomen door voor een goede afwatering te zorgen in je tuin of op je terras. Laat je terras bijvoorbeeld iets schuin aflopen, leg een drainagesysteem aan of kies voor gecoate betontegels. Zo blijft er minder water liggen op je bestrating en krijgen algen en mossen minder kans om te groeien.

Anderen bekeken ook

klustip

Hoe onderhoud ik mijn gazon?

klustip

Hoe verwijder ik schimmel in huis?

klustip

Terras schoonmaken

klustip

Zo maak je tuinmeubels schoon

Stappenplan

Hoe plaats ik een schutting?

Stappenplan

Hoe sluit ik een regenton aan?

Productadvies

Welke hogedrukreiniger moet ik kiezen?

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten