Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Gootsteen ontstoppen

Last van een verstopte gootsteen in de keuken? Wij leggen je uit wat de oorzaken zijn, hoe je dit kunt voorkomen en hoe je je gootsteen of andere afvoer ontstopt.

Last van een verstopte gootsteen in de keuken? Wij leggen je uit wat de oorzaken zijn, hoe je dit kunt voorkomen en hoe je je gootsteen of andere afvoer ontstopt.

Bekijk alle ontstoppers
gootsteen
Ga snel naar

Oorzaken verstopte gootsteen

Is je afvoer verstopt? Een verstopte gootsteen is een veelvoorkomend probleem, maar wat is hiervan de oorzaak?

 

Vet- en etensresten in de afvoer

Een verstopte gootsteen ontstaat vaak door vet- en etensresten die blijven hangen in de afvoer. Niet alleen zorgt dit vaak voor vervelende geurtjes in huis, ook klontert dit samen in je afvoer waardoor het water steeds moeizamer wegstroomt.

 

Kalkaanslag in je afvoer

Heb je veel kalk in je kraanwater? Telkens wanneer het water door je kraan stroomt, blijven er kleine beetjes kalk achter in je afvoer. Deze kalkaanslag kan zo hardnekkig worden dat uiteindelijk de afvoer verstopt raakt.

Een oude of verkeerd aangelegde riolering

Een gootsteen kan ook verstoppen door een oude of verkeerde aanleg van de riolering. Dit komt vooral voor in oudere huizen met gietijzeren rioolbuizen. Deze buizen kunnen namelijk roesten en met vet- en etensresten sneller dichtslibben.

 

Gootsteen verstopt door zeepresten

Hoewel je handen lekker schoon worden van zeep, kunnen de zeepresten zich ophopen in je afvoer. Na een tijd kunnen deze zeepresten zorgen voor een verstopping.

4 tips om een verstopte gootsteen te voorkomen

Tip 1. Giet regelmatig heet water in de gootsteen

Heet water neemt veel van het hardnekkige vuil mee. Je kunt net zo vaak heet water door de afvoer spoelen zonder dat je hiermee je leidingen beschadigt.

 

Tip 2. Laat geen etensresten achter in de wasbak

Spoel bijvoorbeeld de vaat niet gelijk af onder de kraan, maar gebruik wat keukenpapier om etensresten eerst te verwijderen. Of kies voor een gootsteenbakje dat etensresten makkelijk kan opvangen.

Tip 3. Spoel frituurvet en jus niet weg in de gootsteen

Frituurvet en jus stolt als het afkoelt. En dat kan zich makkelijk ophopen in de afvoerleidingen. Verwijder dus eerst altijd het frituurvet en de jus voordat je de pannen afspoelt onder de kraan. Zo voorkom je dat de gootsteen dichtslibt.

 

Tip 4. Gebruik soda

Met soda kun je ook makkelijk hardnekkig vuil verwijderen. Voeg een schepje toe aan heet water en giet het af en toe in de gootsteen om verstoppingen te voorkomen.

Hoe moet ik een gootsteen ontstoppen?

Er zijn verschillende manieren om je afvoer te onstoppen. Wij geven drie oplossingen voor een verstopping in je gootsteen.

Gootsteenontstopper

Gootsteen ontstoppen met een gootsteenonstopper

Plaats de ontstopper over de afvoer. Zorg er hierbij voor dat het volledige putje is afgedekt. Duw de ontstopper volledig naar beneden en trek deze weer omhoog. Herhaal dit meerdere malen. Door een tijd stevig te pompen kan de verstopping vrijkomen.

Bekijk alle gootsteenontstoppers
Gootsteen ontstoppen met onstoppingsveer

Gootsteen ontstoppen met een ontstoppingsveer

Stop de veer voorzichtig in de afvoer. In bochten kan het nodig zijn om de veer heen en weer te bewegen en wat extra druk te zetten. Zodra je bij de verstopping aankomt draai je een aantal keer aan het handvat. Trek en duw vervolgens om de verstopping los te krijgen.

Gootsteen die water afvoert

Gootsteen ontstoppen met vloeibare ontstopper

Giet de vloeibare ontstopper in de verstopte afvoer. Laat de ontstopper een aantal minuten inwerken. Spoel goed na met koud water.

Mocht de afvoer helemaal niet doorlopen, dan laat je de wasbak vollopen met warm water waaraan je de vloeibare ontstopper toevoegt. Laat dit een aantal uur inwerken en spoel dan na met warm water.

Zo ontstop je een afvoer

In deze video laten we zien hoe je een afvoer ontstopt met een gootsteenontstopper en ontstoppingsveer.

Zo ontstop je een afvoer
sifon ontstoppen

Hoe ontstop je een sifon?

Als bovenstaande manieren niet werken, kan het goed zijn om de sifon schoon te maken. Dit doe je als volgt.

Zet een emmer onder de sifon. Maak de sifon los door aan de doppen te draaien. Hierbij kan water en vuil vrijkomen. Maak de sifon goed schoon. Plaats de sifon vervolgens terug onder de gootsteen. Controleer als laatste of de sifon goed is aangesloten door er wat water doorheen te laten lopen.

Tip: zet een raam open tijdens dit proces. Er komen vieze geuren vrij bij het openen van een sifon.

Onze beste ontstoppers

Wil jij de verstopping in je afvoer graag snel oplossen? Kies dan een van deze producten! Ga je aan de slag met chemische ontstoppingsmiddelen? Lees dan altijd goed de gebruiksaanwijzing en gebruik de bijbehorende beschermingsmiddelen. Bekijk alle ontstoppers

Aan de slag met sanitair

Inspiratie

3 tips om lekkages in huis te voorkomen

Stappenplan

Afkitten met siliconenkit

Stappenplan

Zo monteer je een wastafel

Stappenplan

Hoe plaats ik een fontein?

Stappenplan

Zo vervang je een keukenkraan

klustip

Badkamertegels schoonmaken

klustip

Hoe verwijder ik kit?

klustip

Hoe verwijder ik schimmel in huis?

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten