Boren in tegels

Ben je aan het tegelen of wil je accessoires ophangen in de badkamer? Dan moet je boren in tegels. Wij leggen uit hoe je dat doet.Bekijk alle boren


Hoe boor ik in tegels?

In deze video laten we je zien hoe je in tegels moet boren. We beginnen met de contouren van het gat aftekenen. Hierna laten we zien hoe je gaten in grote tegels kunt boren. Vervolgens behandelen we het boren van gaten in twee tegels, gevolgd door lastige vormen uit tegels slijpen. Als laatste komt het boren van gaten in kleine tegels.

Waar moet je op letten bij tegels snijden?


Groot of klein gat

Het uitboren van grote gaten, voor leidingwerk bijvoorbeeld, doe je vóór het plaatsen van de tegel.

Het boren van kleine gaten, voor het ophangen van accessoires, doe je als de tegel al is geplaatst.

Nat of droog boren

Bij een natboor werk je met water. Het voordeel hiervan is dat je geen last van stof hebt. De tegel moet wel drogen voordat je ermee kunt werken.

Bij een droogboor komt wel stof vrij, waardoor je dit buiten moet doen. Het voordeel is dat je de tegels direct kunt gebruiken.


Boor in de voegen

Voor kleine gaatjes kun je in de voeg boren. Een voeg is te herstellen, een tegel niet.

Toch een gaatje in de tegel? Plak schilderstape op de plek waar je gaat boren. Dit voorkomt wegslippen.

Gebruik een open tafel

Voor het boren in tegels kun je het best een open tafel gebruiken. Zo blijft de boor niet hangen in de tafel.

Heb je geen open tafel? Dan kun je deze ook zelf maken met twee schragen en balken.Welke type boor heb je nodig voor keramische tegels?

Een gewone boor die je gebruikt voor oppervlakken, zoals steen of hout is niet stevig genoeg om door het harde oppervlak van een tegel te dringen zonder dat deze barst. Ook is de kans groot dat je uitschiet en daarmee de tegel beschadigt. Wil je boren in keramische tegels? Gebruik dan een tegelboor of diamantboor. Deze zijn namelijk zo gehard dat ze makkelijker door harde ondergronden heen komen.

Een diamantboor past op vrijwel alle gewone boormachines. Heeft de diamantboor een diameter kleiner dan 80 mm? Dan raden we wel een boormachine aan met een toerental van minimaal 1500. Bij diamantboren met een diameter groter dan 80 mm raden we een lager toerental aan van 400 tot 1200 toeren.