Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Wand tegelen

Wand tegelen? Wij leggen je uit hoe je zelf een muur betegelt. En laten je stap voor stap zien hoe je een strak resultaat krijgt. Wil je een vloer betegelen? Bekijk dan het stappenplan vloertegels leggen.

 

 • tijd
  4 Uur
 • Kosten
  €511.50
 • stappen
  9
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Voorbereiding

Werk je in een bestaande badkamer? Dan is het mogelijk om over de bestaande tegels heen te werken, of om deze eerst te verwijderen. Controleer of de ondergrond glad en schoon is, en of er gaten in de wand zitten. Grote gaten kunnen gevuld worden met muurvuller, kleine gaten vullen zich vanzelf met de pastalijm. Om te weten hoeveel tegels er nodig zijn meet je het oppervlakte dat je wil betegelen. Deel dat door de oppervlakte van de tegel en tel er 15% bij op vanwege snijverlies. Wordt de vloer ook betegeld? Begin dan met de wand. Strijk altijd voor als je gaat tegelen. Zo hecht de lijm beter.

Stap 2 | Ruimte waterdicht maken

Na het schoonmaken van de vloer en het drogen van de voorstrijk op de wand breng je kimband aan in alle inwendige hoeken. Begin met de wand en doe daarna de vloer. Knip de kimband op maat en breng vervolgens een dikke laag afdichtpasta in de hoeken aan. Druk met een plamuurmes de kimband in de hoek en strijk af.

Breng nog een laag afdichtpasta over de kimband aan. Ga 1 cm buiten de band. Als de hoeken gedaan zijn is het nodig om de ruimte rondom de drain waterdicht te maken. Check hiervoor wat je nodig hebt afhankelijk van de drain.

Stap 3 | Wandtegels verdelen

Verdeel de tegels (en daarbij het patroon) zodat je zo efficiënt mogelijk uitkomt op de wand. Bepaal vervolgens het beginpunt. Tegel van onder zodat de tegels gestapeld kunnen worden, of begin op ooghoogte.

Plaats je een vloertegel op de wand? Dan begin je altijd van onder omdat er dan poederlijm gebruikt wordt. Bepaal vervolgens het midden van de wand. Plaats hier een loodrechte lijn. Zo kunnen beide kanten gelijk verdeeld worden. Er kan gekozen worden om een zichtlijn te plaatsen en zo bepalen wat het mooiste is voor het zicht.

Stap 4 | Wandtegels snijden en slijpen

Wandtegels zijn meestal zachter dan vloertegels. Zorg ervoor dat de tegelsnijder geschikt is voor beide soorten. Om te maat van het snijwerk te bepalen moet rekening gehouden worden met de voeg. Een standaard maat voor de voeg is 1,5 mm.

Teken de te snijden tegels af op de mooie kant. Alleen vanaf deze kant kun je sijden. Is de wand niet waterpas of haaks, snijd dan de tegels per rij. Moet er een hoek uit de tegel? Gebruik dan de slijper en slijp de tegel buiten i.v.m. stof.

Voor een video over het snijden van tegels kun je de pagina tegels snijden bekijken.

Stap 5 | Wand tegelen

Maak de lijm aan. Het is belangrijk om de voorschriften op de verpakking te checken. Dit verschilt per product! Maak na het aanmaken je mixer direct schoon anders krijg je het er niet meer vanaf. Het gebruik van een lijmkam verschilt per grootte tegel. Fijne lijmkammen worden gebruikt bij kleinere tegels en grovere lijmkammen bij grotere tegels. Zet een horizontale lijn op de wand ter hoogte van de bovenkant van de eerste tegelrij. Verdeel de lijm goed en sla geen plekken over.

Plaats vervolgens de tegel en houd rekening met de voegbreedte. Het gebruik van een leveling systeem zorgt ervoor dat de tegels gelijk aan elkaar zijn. Een leveling systeem zorgt ervoor dat de tegels op dezelfde hoogte komen te liggen. Zet twee clips voor iedere voeg tussen de tegels en plaats een wig door de opening (vanuit de laagst liggende tegel). Deze knijp je aan met een tang zodat de wig de hoog liggende tegel in de lijm duwt.

Verwijder lijmresten hierna direct van de tegel. Ligt een tegel echt te diep, gebruik dan een zuignap om die tegel los te halen en opnieuw te plaatsen. Houd rekening met kleine productverschillen in tegels. Het gaat hier bijvoorbeeld om kleur. Werk uit twee tot drie pakken tegelijkertijd zodat je de kleine verschillen goed met elkaar mixt.

Stap 6 | Tegelgaten boren en uitslijpen

Kleine gaten kun je boren als de tegel al bevestigd is. Denk hierbij aan gaten voor het ophangen van een spiegel. Teken de positie van de gaten af op de tegel en boor erg voorzichtig. Zorg ervoor dat de klopstand van de boor niet geactiveerd is. Grotere gaten voor leidingwerk zullen geboord moeten worden voor de tegel geplaatst wordt.

Gebruik je een boor met een centreerpunt? Teken dan een kruis af op de tegel. Gebruik je een boor zonder centreerpunt, teken dan een vierkant af als contour. Meet het hart van de leiding en teken deze af op de voorkant van de tegel, of gebruik een mal. Boor met een hoog toerental en zonder klopstand. Begin schuin en draai de boor bij.

Voor een video over het boren in tegels kun je de pagina tegels boren bekijken.

Stap 7 | Hoeken afwerken

Zorg ervoor dat het hoekprofiel in de kleur van de tegels is, of die van de voeg. Het snijden van het hoekprofiel is afhankelijk van het materiaal. Het hoekprofiel kan een paar mm korter afgemeten worden. Er komt nog een vloertegel op de grond. Let erop dat vonken van het slijpen brandplekjes kunnen maken op geglazuurde tegels. Plak de hoekstrip vast met tegellijm. Lijm de rest van de wand is en plaats de overige tegels.

Stap 8 | Wandtegels voegen

Verwijder het leveling systeem met een rubberhamer. Ook voegkruisjes worden verwijderd in deze stap. Maak vervolgens het voegmiddel aan. Raadpleeg altijd de verpakking hiervoor, het verschilt per product. Werk van onder naar boven en werk met de smalle zijde van de voegspaan. Druk het voegsel goed aan zodat er geen luchtbellen onder het voegsel ontstaan. Werk op hoog tempo vanwege de droogtijd.

Maak de eerste wand direct schoon na het voegen. Gebruik een natte spons en maak diagonale bewegingen zodat het voegsel de voeg wordt ingeveegd. Zorg ervoor dat de inwendige hoeken schoon zijn van voegsel. Zo kan er goed gekit worden.

Stap 9 | Naden afkitten

Kies een kleur kit die goed overeenkomt met de voeg en/of tegel. Is dit lastig? Dan kan er altijd gekozen worden voor een transparante kit. Controleer de breedte van de te kitten naad en snijd de tuit van de kitspuit daarop af. Kit eerst de naden bij de vloer af. Gebruik afwasmiddel met water om de kitnaad glad af te strijken.

Spuit zowel de naad als het kitplaatje in met het mengsel. Gebruik een schuin kitplaatje zodat het water goed weg kan en er minder kans is op schimmel. Controleer de droogtijd van de kit op de verpakking.

Voor een video over afkitten kun je de pagina afkitten met siliconenkit bekijken.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten