mooiwatbloemendoen.nl

In september staan de Alocasia en de Struikheide in de schijnwerpers. Haal een stukje Azië in huis met 1 van de 79 soorten Alocasia's en geef kleur aan de herfst met de Struikheide in je tuin. Lees in deze blog meer over deze 'shiners' van de maand in de vorm van verzorging, herkomst en snoeitips. 

Woonplant: Alocasia

De Alocasia, ook wel de Olifantsoor genoemd is de ‘boom die in de hemel groeit’. Een chique plant met grote hartvormige bladeren. Sommige soorten vertonen prachtige uitgebreide nerven die karakter toevoegen aan elke ruimte.

Alocasia is deel van de Araceae familie, en komt uit subtropisch Azië. Er zijn 79 bekende soorten Alocasia in allerlei formaten en kleuren. Zo weet je zeker dat je eentje kan vinden die past bij jouw persoonlijkheid en interieur. Enkele bekende Alocasia soorten zijn de Olifantsoor Alocasia, Alocasia Zebrina, Alocasia Sarian en de Alocasia Polly.

Afhankelijk van de soort kunnen de bladeren tussen de 20cm en 90cm groot worden. Omdat de Alocasia zulke grote bladeren heeft, produceert het een groot hoeveelheid zuurstof wat bijdraagt aan een aangename woonomgeving. In de regel geldt: hoe groter de bladeren hoe meer zuurstof.

Alocasia Polly (mooiwatplantendoen.nl)
Alocasia Cucullata (mooiwatplantendoen.nl)

Verzorging van de Alocasia

 • Plaats de Alocasia op een lichte plek met veel ruimte. Zo kunnen de grote bladeren zich goed ontvouwen. Hij groeit naar het licht toe dus draai de pot af en toe. 
 • Zorg dat de potgrond altijd vochtig blijft. Alocasia heeft veel water nodig en houdt daarom van een licht vochtige grond. Lees hier meer over planten water geven.
 • Geef de Alocasia ook voldoende plantenvoeding. In de winter één keer per maand en in de zomer twee keer per maand.
 • In het regenwoud regent het af toe stevig. Trakteer de Alocasia daarom eens in de zoveel tijd op een verfrissende douche! Zo voelt de plant zich snel thuis bij jou.

Belangrijke weetjes

 • Met de correcte verzorging kan een Alocasia plant net zo lang leven als een mens.
 • Als de Alocasia bloeit (er ontstaat een bloeikolf), betekent dit dat het slecht gaat met de plant. Snijd de kolf er af. Zo kan de plant minder energie aan de groei, en meer aan de zwakke delen besteden.
 • De Alocasia is giftig voor huisdieren! Plaats hem daarom niet direct op de grond en schaf bijvoorbeeld voor katten een kattengras plant aan waar ze aan kunnen kauwen. 
 • Tip: Alocasia komt uit een tropisch regenwoud en is dol op een vochtige omgeving. Zet de sierpot in een schaal met water dat langzaam aan verdampt en de lucht vochtig houdt.

Tuinplant: Struikheide

Struikheide (Latijnse naam: Calluna vulgaris). Een paars-roze bloementapijt met een klassieke uitstraling. De Struikheide behoort tot de heidefamilie (Latijnse naam: Ericaceae). Zoals het een echte herfstplant betaamt, geeft de Struikheide kleur aan het steeds grauwer wordende landschap. Ook thuis kan de struikheide de herfst verrijken.

mooiwatbloemendoen.nl
mooiwatbloemendoen.nl

De struikheide kun je door heel Europa in het wild vinden. Vroeger werd deze plant gebruikt om bezems te maken. Vandaar ook de Grieks/Latijnse naam Calluna, wat schoonmaken betekent. Doordat Struikheide de bodem volledig bedekt, is het goed te gebruiken tegen onkruid. Deze worden namelijk door de plant onderdrukt. De Struikheide bloeit van september tot november.

Bij-vriendelijk

Omdat de Struikheide in het najaar volop nectar bevat, vormt het een belangrijke bron van voeding voor bijen en hommels. Zo kunnen zij zich voorbereiden op een lange winter. Ben je een liefhebber van heidehoning? Dan weet je nu dat deze voor een groot gedeelte is gemaakt van struikheide nectar!

Verzorging van de Struikheide

 • Struikheide plant je het beste op lichtzure en en humusrijke grond. Struikheide kan namelijk niet tegen kleigrond.
 • Plant de Struikheide ook het liefst op een locatie met veel licht. Hoe lichter de locatie hoe mooier het kleur van de bladeren.
 • Struikheide vergt geen plantenvoeding maar heeft natuurlijk wel water nodig in de droge periodes.
 • Snoeien van Struikheide gebeurt na de winter. Zo blijft de Struikheide gezond en mooi compact. 

Wat denk jij dat de tuin- of woonplant van de volgende maand zal worden? Laat het ons weten in een reactie! 

Bekijk hier de tuin- en woonplant van augustus.