Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Hoe verwijder je verf?

Wil je verf verwijderen van hout, metaal of van je muur en kun je wel wat hulp gebruiken?  Wij vertellen je hoe je verf verwijdert per ondergrond en wat je daarvoor nodig hebt.

Wil je verf verwijderen van hout, metaal of van je muur en kun je wel wat hulp gebruiken?  Wij vertellen je hoe je verf verwijdert per ondergrond en wat je daarvoor nodig hebt.

Bekijk alle reinigingsmiddelen
Verfpotten met kwast
Ga snel naar

Hoe verwijder je opgedroogde verf?

Hoe je opgedroogde verf zo goed mogelijk verwijdert hangt af van de ondergrond. Wij leggen je hier uit hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Muur

Verf verwijderen van muur

Verf verwijderen van de muur? Dat is wel een lastigere klus door de poriën en hoekjes in muren. Zo kun je kiezen om de verf op te lossen met een verfoplossend middel. Je kunt ook een staalborstel een mengsel van warm water en soda gebruiken om de verf van de muur te halen. Krijg je de verf er daar niet mee af? Dan kun je wat zwaarder geschut in zetten, zoals een hogedrukreiniger.

Baksteen in gele cirkel

Verf verwijderen van baksteen

Voor het verwijderen van verf van een baksteen kun je een afbijtmiddel gebruiken. Laat het middel minimaal 30 minuten en maximaal 4 uur inwerken. Voor het beste resultaat dek je het ingesmeerde oppervlak af. Zo kan het oplosmiddel niet verdampen en blijft het langer werken. Liever geen afbijtmiddel gebruiken? Kies dan voor een hogedrukreiniger.

Glas in gele cirkel

Verf verwijderen van glas

Tijdens het schilderen van de kozijnen kun je per ongeluk ook de ramen mee schilderen. Is de verf nog nat? Gebruik dan wat terpentine met een doekje en wrijf de verf van het raam. Maak vervolgens het glas schoon met een glasreiniger. Bij droge verf bind je een vochtig doekje met terpentine om een plamuurmes. Ga dan langzaam met het plamuurmes over de verf om het los te krijgen en maak daarna het glas schoon met een glasreiniger.

 Maximum 256 characters Image title (SEO)  Image alt(required)

Verf verwijderen van tegels

Verf van tegels kun je het beste verwijderen als de verf helemaal goed is opgedroogd. Dan kun je het er vaak makkelijk vanaf schrapen met een krabber. Als er daarna nog resten verf achterblijven, kun je een doekje met terpentine gebruiken om de achtergebleven verf te verwijderen.

Metaal.jpg

Verf verwijderen van metaal

Voor het verwijderen van verf van metaal gebruik je een afbijtmiddel. Je kunt er ook voor kiezen om de verf ervan af te schuren of de verf te verwarmen. Als je de verf verwarmt met een heteluchtpistool, laat deze vanzelf los. Vervolgens kun je de verf eraf krabben met een krabber.

Hout in gele cirkel

Verf verwijderen van hout

Als je een oude verflaag van hout wilt verwijderen, kun je het beste kiezen voor een afbijtmiddel geschikt voor hout. Verwijder eerst loszittende stukken verf door het licht op te schuren met een schuurmachine. Breng daarna de afbijt aan en laat minimaal 30 minuten en maximaal 4 uur inwerken. Verwijder de loszittende verf van je vloer vervolgens met een krabber en spoel grondig na met water.

Hoe krijg je verf uit je kleding?

Het kan natuurlijk iedere klusser overkomen: verfvlekken op je kleding. Wij leggen je hieronder uit hoe je verschillende soorten verf makkelijk uit je kleding kunt verwijderen.

Hoe krijg je watergedragen verf / latex uit je kleding?

Verf op waterbasis kun je helaas niet alleen met water verwijderen. Probeer eerst zo veel mogelijk verf met een spons, mesje of tandenborstel te verwijderen. Keer dan je kleding binnenstebuiten en houd de vlek onder lauwwarm water. Daarna kun je met een schone doek op de vlek deppen om de laatste verfresten los te krijgen. Doe een druppel wasmiddel op de vlek en laat dit voor een paar minuten intrekken. Plaats je kledingstuk in de wasmachine op het juiste wasprogramma.

 

Hoe krijg je verf op oliebasis uit je kleding?

Verf op oliebasis of lak is hardnekkiger dan verf op waterbasis, maar kun je ook uit je kleding krijgen.

Vouw je kledingstuk binnenstebuiten en dep met een beetje terpentine op de vlek. Doe dit net zo lang tot er geen verf meer vanaf komt. Test dit eerst op een klein stukje stof zodat je zeker weet dat het kledingstuk mooi blijft. Spoel dan uit met warm water. Daarna laat je het kledingstuk de hele nacht liggen in een sopje met wat wasmiddel. Haal het kledingstuk de volgende dag eruit en plaats het in de wasmachine.

 

Hoe krijg je acrylverf uit je kleding?  

Bij acrylverf is het belangrijk om snel te handelen wanneer je een vlek maakt. Acrylverf is namelijk vrij hardnekkig en trekt snel in. Is de vlek nog nat? Dan kun je hem makkelijk uitspoelen. Is de vlek opgedroogd? Krab dan heel voorzichtig met een schildersmesje de bovenlaag van de verfvlek af. Ben je bang om je kleding te beschadigen? Plak dan wat schilderstape op de vlek, duw goed aan en trek het er van af. De tape haalt dan de bovenste laag weg. Dep met een doekje en wat terpentine op de vlek tot deze volledig doordenkt is. Nu kan je kledingstuk in de wasmachine.

Dit heb je nodig om verf te verwijderen

Als je verf wilt verwijderen heb je de juiste producten en materialen nodig. Wij hebben er een aantal voor je op een rij gezet.

verf verwijderen met schraper

Hoe kun je het beste verf op waterbasis verwijderen?

Verf op waterbasis kun je helaas niet alleen met water verwijderen. Water gedragen verf kun je het beste verwijderen met terpentine. Doe wat terpentine op een doek en wrijf de verf van het oppervlak af. Hiermee verwijder je de meeste verf. Blijven er nog wat verfresten achter? Dan kun je deze eraf krabben met een verfkrabber of schraper.

Meer over verf

Keukenkastjes verven

klustip

Keukenkastjes verven

5 manieren om nieuw hout oud te laten lijken

Inspiratie

5 manieren om nieuw hout oud te laten lijken

Alles over verf

Productadvies

Alles over verf

Maak je keuken leuker met deze 6 toffe ideeën!

Inspiratie

Maak je keuken leuker met deze 6 toffe ideeën!

Klaar voor kleur met Flexa Creations Nature’s Moments!

Inspiratie

Klaar voor kleur met Flexa Creations Nature’s Moments!

Een muur glad maken zonder te stucen Een muur glad maken zonder te stucen

Stappenplan

Een muur glad maken zonder te stucen

Productadvies RAL 9016

Productadvies

Productadvies RAL 9016

Scheuren in de muur reparerenScheuren in de muur repareren

Stappenplan

Scheuren in de muur repareren

De 4 meest gestelde vragen over je schilderklus

Inspiratie

De 4 meest gestelde vragen over je schilderklus

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten