• NaN

Ramen isoleren: zo doe je dat

Er gaat een hoop warmte verloren via je ramen terwijl het heel eenvoudig is om je ramen te isoleren. Wij leggen je uit hoe je isolerende raamfolie, tochtstrips en tochtband het beste kunt aanbrengen, wat de verschillen zijn en hoeveel geld je daarmee bespaart. 

Ramen isoleren tegen kou

Je kent het wel: de ramen zijn volledig gesloten en de verwarming staat aan, maar toch voel je nog steeds kou op sommige plekken door het huis heen trekken. Zeker in wat oudere huizen is dit een bekend probleem. Het is natuurlijk slim om enkel glas te isoleren, maar ook bij dubbelglas heeft het nog steeds veel voordelen. Er zijn drie simpele manieren om je raam te isoleren: je kunt gebruik maken van isolerend raamfolie, je kunt tochtstrips plaatsen in je kozijn of thermische gordijnen ophangen. Deze opties lichten we graag toe.


Ramen isoleren met tochtstrips of tochtband

 Met het plaatsen van een tochstrip of tochtband kun je de kou bij ramen en deuren verhelpen. De tochtstrip vult namelijk de kieren en voorkomt dat koude lucht naar binnen kan en warme lucht naar buiten. Bovendien draagt het ook nog eens bij aan een lagere energierekening.

Krijn legt uit hoe je een tochtstrip in je raam aanbrengt, daarbij laat hij ook het verschil zien tussen een tochtstrip en tochtband en hoe je ze beide plaatst in een raam- of deurkozijn. Op die manier kun je slim je kozijnen isoleren.

Bekijk hier het hele stappenplan


Ramen isoleren met raamfolie

Niet iedereen weet dat raamfolie isolerend kan werken. Gebruik hier wel altijd de juiste raamfolie voor. Anti-inkijk raamfolie werkt namelijk niet isolerend en isolerende raamfolie is doorzichtig dus heb je niets aan om gluurders buiten te houden.

Isolerende raamfolie vormt een onzichtbare luchtisolatiebuffer die vergelijkbaar is met een extra glaslaag. De raamfolie is daardoor energiebesparend, effectief tegen kou en voorkomt vervelende condensatie op je ramen. Let wel: raamfolie kun je alleen gebruiken bij enkel glas en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas. Dit type glas heeft namelijk al een warmtereflecterende laag en de folie kan dan thermische breuken in het glas veroorzaken.

Tip: wil je weten of je HR of HR++ glas hebt? Bekijk dan de aluminium strip tussen de glasplaten. Zie je de letters HR? Dan is het HR of HR++ glas. Staan er geen letters, of wel letters maar geen HR? Dan is het meestal dubbel glas.Duurzaam voor milieu én portemonnee

Op milieucentraal staat aangegeven dat je met isolerende raamfolie over enkel glas jaarlijks ongeveer €13 per vierkante meter (13 m3 gasbesparing) kan besparen. Op dubbel glas bespaar je zo’n € 3,90 per vierkante meter (3,9 m3 gasbesparing) per jaar.

Hoe breng je isolerend raamfolie aan?

Het aanbrengen van isolerend raamfolie gaat iets anders te werk dan anti-inkijk folie. Wil je weten hoe je het beste anti-inkijkfolie plaatst? Bekijk dan het stappenplan statische raamfolie aanbrengen. Hier leggen we je uit hoe makkelijk isolerend raamfolie te plaatsen is.Stap 1 | Raam reinigen en ontvetten

Reinig het raam grondig en maak deze vetvrij. Gebruik hiervoor een ontvetter en een schone doek.

Stap 2 | Raamfolie op maat knippen

Meet vervolgens de lengte van het raam en knip de raamfolie op maat met een schaar. Reken hierbij 1 à 2 centimeter extra zodat de folie breed genoeg is.

Stap 3 | Dubbelzijdige tape aanbrengen

Plak de dubbelzijdige tape op het kozijn zo dicht mogelijk tegen de binnenrand voor een net eindresultaat. Haal de beschermlaag van de tape en plak de folie vast. 

Stap 4 | Folie verwarmen

Gebruik een föhn om de folie strak te spannen voor een mooier eindresultaat. Herhaal dit eventueel een dag later om de folie helemaal strak te trekken.

Stap 5 | Randen afwerken

Snijd de overtollige raamfolie langs de zelfklevende tape af met een schuifmes. 

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten