Zwembad onderhoud

Er zijn verschillende manieren om je zwembad te onderhouden. Op deze pagina leggen we je uit wat de verschillen in onderhoud zijn tussen een opblaaszwembad, opzetzwembad en een hottub. Daarbij vertellen we je natuurlijk ook hoe vaak je je zwembad moet schoonmaken mét de beste tips. 

Bekijk alle product voor zwembad onderhoud

Wat moet je doen om een zwembad schoon te houden?

 


Opblaaszwembad 

Om je opblaaszwembad schoon te houden, kun je een oppervlaktenet gebruiken. Zo haal je makkelijk en snel bladeren en ander vuil uit het zwembad. Heb je een groot opblaaszwembad? Dan is een filterpomp ook een goede oplossing. Een filterpomp zorgt ervoor dat het zwemwater gefilterd wordt. Naast dat vuil, zoals haren en zand gefilterd worden, blijft het water ook in beweging en krijgen schimmels en bacteriën geen kans. Ben je klaar met zwemmen? Dek je zwembad af met een afdekzeil tegen bladeren, insecten en ander vuil.

 


Opzetzwembad 

Een opzetzwembad heeft vaak al een filterpomp. Heb je die niet, schaf deze dan los aan of maak gebruik van chloor tabletten. Een filterpomp laat je minimaal vier tot acht uur per dag draaien. Het is belangrijk dat het zwembadwater twee keer volledig door de filter gaat voor een effectieve reiniging. Bekijk daarom hoeveel m3 water er in je zwembad past en wat de capaciteit is van je filterpomp. Reinig een papieren filter wekelijks en vervang deze iedere twee weken. Heb je een filterpomp met filterbollen ? Dan reinig je die ook wekelijks, maar vervang je pas tussen de 2 en 4 jaar. 


Hottub 

Al onze hottubs worden standaard geleverd met een filterpomp. Een filterpomp laat je minimaal vier tot acht uur per dag draaien. Het is belangrijk dat het zwembadwater twee keer volledig door de filter gaat voor een effectieve reiniging. Bekijk daarom hoeveel m3 water er in je zwembad past en wat de capaciteit is van je filterpomp. Reinig een papieren filter wekelijks en vervang deze iedere twee weken. Heb je een filterpomp met filterbollen dan reinig je die ook wekelijks maar vervang je pas tussen de 2 en 4 jaar. 


Alles over pH-waarde en chloor

De zuurtegraad wordt uitgedrukt in pH-waarde. Als de pH-waarde niet juist is, kan het chloor niet goed zijn werk doen. Een goede pH-waarde ligt tussen de 7,2 en 7,6. Met een teststrip kun je de pH-waarde in jouw zwembad meten. Is deze te laag of te hoog? Voeg dan pH- of pH+ toe.

Hoeveel chloor moet er in een zwembad?

Zodra je pH-waarde op peil is kun je chloor toevoegen aan het zwembadwater. Dit vermindert de kans op bacteriën en algen. Als je voor het eerst chloor in je zwembad doet, kun je chloor shock gebruiken. Dit is geconcentreerd chloor dat snel oplost. Om het chloorgehalte vervolgens op peil te houden, voeg je chloortabletten toe. Die werken het best met een watertemperatuur tussen de 18 en 28 graden. De ideale chloorwaarde ligt tussen de 1 en 1.5 mg per liter water.

Bekijk alle chloorproducten

 

Hoe vaak moet je een zwembad schoonmaken? 


Opblaaszwembad

We raden je aan om een opblaaszwembad zonder filterpomp dagelijks schoon te maken met een oppervlaktenet. Ververs het water om de vijf dagen. Een opblaaszwembad met filterpomp en chloortabletten kun je langer laten staan. 


Opzetzwembad

Heb je een opzetzwembad met filterpomp? Controleer dan iedere twee weken de chloorwaarde, pH-waarde en alkaliteit met een teststrip. 


Hottub

Hottubs worden standaard geleverd met een filterpomp. Deze pomp kan na verloop van tijd niet meer goed werken. Ververs minimaal een keer in de 3 maanden het water. Ongeacht of je vaak in je hottub zit of niet. Het water kan namelijk na verloop van tijd vol zitten met bacteriën en uitgewerkte chemicaliën.

Hoe maak ik de bodem van een zwembad schoon?

Heb je last van zand, takjes of ander vuil op de bodem? Je kunt het beste de zwembad bodem schoonmaken met een bodemstofzuiger. De lange telescoopsteel en wieltjes aan de onderzijde van de bodemstofzuiger maken het makkelijk om de bodem te reinigen. Sluit hem aan op een filterpomp of kies voor een bodemstofzuiger die op batterijen werkt.

Liever niet handmatig reinigen? Gebruik dan een robot bodemstofzuiger. Die detecteert het vuil en verwijdert het zelfstandig uit het zwembad.


Maak je zwembad niet schoon met azijn. Je kunt beter chloortabletten gebruiken om bacteriën en algen tegen te gaan.

 


Een vlokmiddel zorgt ervoor dat de algen samen grotere vlokjes vormen. Deze vlokjes worden vervolgens uit het water gehaald door je filter. Vlokjes die op de bodem liggen kunnen verwijderd worden met een zwembadstofzuiger.

 


Is er regenwater in het zwembad gevallen? Test dan opnieuw je pH-waarde en chloor. Dit kan invloed hebben hierop.