• NaN

Onkruid in gazon

Onkruid in je gazon is bijna onvermijdelijk. Toch hebben veel mensen liever een grasmat zonder onkruid. 

Wij leggen je uit wat de oorzaken zijn van onkruid in je gazon. En hoe je het voorkomt. Natuurlijk geven we je ook tips voor het bestrijden van onkruid in gras.

Bekijk alle onkruidbestrijding

Oorzaken van onkruid in het gazon

Onkruid in je gazon kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te weten hoe onkruid ontstaat, voordat je het kan bestrijden. Veelvoorkomende oorzaken zijn:

- Weinig tot geen voeding of bemesting
- Te kort gemaaid 
- Te veel schaduw
- Te nat 

Gazon onderhoud is dus erg belangrijk om onkruid in het gras te voorkomen.


Soorten onkruid in je gazon

De verschillende soorten onkruid in je gras, hebben allemaal een andere oorzaak. Aan het soort onkruid kan je dus zien wat er mis is met jouw grasmat.

Klaver in het gazon

Zie je vooral klaver in je gazon? Dan is de kans groot dat je gras te weinig voedingsstoffen krijgt. Vooral te weinig stikstof is een oorzaak van klavers in het gras.

Mos in het gazon

Mos in het gazon kan verschillende oorzaken hebben. Het ontstaat als je veel schaduw op je grasmat hebt, een te zure grond onder het gazon of het te kort maaien van het gras. 

Paardenbloem in het gazon

Een grasmat vol paardenbloemen ontstaat vooral door zaadjes die door de wind worden verspreid. Zorg dus dat je paardenbloemen (met de hele wortel!) verwijderd voordat hij verandert in een bol met pluisjes. Zo voorkom je dat de zaadjes door je hele tuin verspreiden.

Onkruid in het gras voorkomen

Nu je de meest voorkomende oorzaken van onkruid in gras weet, kan je een groot deel vooraf voorkomen. Helemaal voorkomen dat er onkruid in het gazon komt, lukt niet. Zaadjes van onkruid worden namelijk door wind en vogels verspreid.


Kies voor een goede ligging van je gazon

Onkruid zoals mos houdt van schaduwrijke plekken. Kies voor je gazon dus altijd een plek met niet te veel schaduw. Op die manier voorkom je dat het de ideale plek is voor onkruid. Heb je alleen maar ruimte in de schaduw? Kies dan voor graszaad dat geschikt is voor schaduwplekken.

Geef (niet te veel) water

Gras heeft net als andere tuinplanten water nodig. Sproei je gazon dus regelmatig. Maar let er ook op dat je gazon niet te nat wordt. En voorkom dat er plassen regenwater blijven liggen. Dit doe je door te zorgen voor een goede afwatering.

Bekijk advies over gazon onderhoud


Maai je gazon regelmatig en niet te kort

Je grasmat regelmatig maaien, voorkomt niet alleen een oerwoud in je tuin. Het zorgt ook voor een sterker en dikker gazon. Vooral in de zomer - wanneer het gras hard groeit - is regelmatig maaien belangrijk. Maai het gras vóór de winter de laatste keer niet te kort. Hiermee voorkom je dat onkruid zoals mos een kans krijgt om door te komen.

Zo vind je de juiste grasmaaier


Bemest je gazon regelmatig

Een gebrek aan voedingsstoffen, is dé perfecte kans voor onkruid in je gazon. Voorkom onkruid dus door je grasmat regelmatig te bemesten. Welke mest je het beste kan gebruiken en hoe vaak je moet bemesten, lees je in ons advies.

Bekijk advies over gazon bemesten


Onkruid in het gazon bestrijden

Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Maar als je al onkruid hebt, is het handig om te weten hoe je onkruid in je gazon kunt bestrijden.  

Bestrijdingsmiddelen

Met bestrijdingsmiddelen die geschikt zijn voor je gazon, heb je in no-time weer een onkruidvrije grasmat. Kies altijd het bestrijdingsmiddel dat past bij het onkruid dat je wilt bestrijden.

Bekijk alle onkruidbestrijding

Onkruid wieden

Onkruid zoals paardenbloemen moet je met wortel verwijderen om te voorkooen dat ze zich verder verspreiden. Gebruik hiervoor speciaal gereedschap zodat je je grasmat zo weinig mogelijk beschadigd.

Bekijk alle onkruidstekers

Alle onkruid verwijderd? Volg dan wel onze tips voor het voorkomen van onkruid. Anders heb je volgend jaar opnieuw hetzelfde probleem.


Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten