Alles over muurverf

Wil je muurverf of latex gebruiken? Wij vertellen je alles wat je moet weten. We leggen je uit welke soorten muurverf er zijn. En hoe je je muurverf of het beste gebruikt, bewaart en verwijderd.  

Bekijk alle muurverf

Bekijk het stappenplan Muur verven

Wat is muurverf?

Muurverf is de verf die je aanbrengt op steenachtige ondergronden. Zoals binnenmuren of plafonds in je woonkamer of slaapkamer. Voor je met muurverf aan de slag gaat, moet je nog wel voorstrijk aanbrengen op de muur. Vooral als deze nog niet eerder is geverfd. Hierdoor zuigt de muur minder verf op, en dekt de muurverf dus beter.

Wat is het verschil tussen latex en muurverf?

Muurverf en latex zijn inmiddels hetzelfde. Vroeger werd latex gemaakt van de latexsappen uit een rubberboom. Maar tegenwoordig is vrijwel alle muurverf acrylaatverf, gemaakt van watergedragen acrylaatdispersie. Er zit dus geen verschil meer tussen latex en muurverf. 

Welke soorten muurverf zijn er?

Welke soort muurverf je moet gebruiken, hangt af van in welke ruimte je een muur wilt verven. En welke afwerking je wilt. Voor vochtige ruimtes zoals de badkamer of keuken bestaan er speciale muurverf. Hetzelfde geldt voor buitenmuren. Ook bestaat er schrobvaste muurverf: verf die je makkelijk met een doekje kunt schoonmaken. Handig, voor bijvoorbeeld de keuken of wc. Deze soorten vind je onder de 'gewone muurverf' in onze webshop. Liever meer structuur op je muur? Ga dan voor krijt- of structuurverf.

Gewone muurverf of latex

Gewone muurverf (ook wel latex genoemd) is de meest gebruikte verf voor op de muur. We verkopen deze muurverf in het wit (bijvoorbeeld RAL 9010, RAL 9001, RAL 9016 en gebroken wit), maar ook in verschillende kleuren. Zit jouw kleur er niet tussen? Laat hem dan mengen in de winkel.

Bekijk alle muurverf


Krijtverf

Krijtverf geeft een speciaal mat poeder effect. Het is een goed dekkende verf op waterbasis. Je kunt krijtverf aanbrengen op je muur, maar ook op houten meubels. De verf is zo mat omdat er meer krijt in zit dan in normale muurverf. Maar anders dan veel mensen denken, kun je op krijtverf niet krijten.

Bekijk alle krijtverf

Alles over krijtverf


Structuurverf

Met structuurverf breng je - je raadt het al - structuur aan op je muur. Hoeveel structuur hangt af van hoe grof de korrel in de verf is. Deze verf is er alleen in het wit. Wil je toch een kleur? Verf je muur dan zodra de structuurverf droog is, over met muurverf of krijtverf.

Bekijk alle structuurverf

Alles over structuurverf


Muurverf bewaren of weggooien?

Muurverf bewaren

Heb je veel muurverf over? Bewaar dit dan luchtdicht afgesloten op een koele plek. En zet het blik verf rechtop. Zorg wel dat de verf niet niet bevriest. Als verf bevriest, kun je deze namelijk niet meer gebruiken en dus weggooien. Andere soorten verf bewaren doe je op dezelfde manier.

Houdbaarheid muurverf

Muurverf is over het algemeen maximaal twee jaar houdbaar. Controleer of je verf nog houdbaar is door te ruiken. Verf die over datum of niet meer goed is, stinkt enorm. Ook zie je het aan de structuur van de verf.

Muurverf weggooien

Is je restje muurverf nog vloeibaar? Gooi deze dan niet in de prullenbak. Maar lever de verf in bij het klein chemisch afval (KGA) in een milieustraat. Opgedroogde restjes verf mogen gewoon bij het restafval.


Muurverf verwijderen

Muurverf kun je op meerdere manieren verwijderen: met een verfkrabber of plamuurmes, met schuurpapier of een schuurmachine of met een verfbrander.

Muurverf afkrabben of afsteken

Bladert je muurverf al een beetje af? Krab dan met een verfkrabber de ouder verflaag er af. Of steek met een plamuurmes de oude verflaag van de muur.

Muurverf schuren

Een andere optie is schuren. Schuur de verfresten met grof schuurpapier van de muur. Dit kost wel veel tijd. Maak het jezelf makkelijker door te schuren met een schuurmachine.

Muurverf afbranden

Is je muur nog helemaal intact en laat het nog nergens los? Dan kun je verf van je muren branden met een verfbrander. De verf komt dan los van de muur, waardoor je het kunt afkrabben. Draag altijd een mondmasker als je verf afbrandt. Verf bevat schadelijke stoffen die loskomen bij het verwijderen.