• NaN

RAL 9016: in welk interieur past deze witte verfkleur?

In veel woonstijlen vormt de kleur wit de basis van het interieur. Kijk maar eens goed om je heen als je ergens op visite bent: witte muurverf is overal! Er bestaan veel verschillende witte RAL kleuren verf. Maar wanneer kies je nu precies voor RAL 9016? Hoe ziet deze kleur eruit, in welke interieurs staat deze wittint goed en wat is het verschil tussen RAL 9016 en RAL 9010? In dit artikel praten we je helemaal bij!

Bekijk alle RAL 9016

Hoe ziet RAL 9016 eruit?

RAL 9016 is een witte kleur die, vergeleken met andere witte RAL kleuren, erg in de buurt komt van wat we “spierwit” noemen. Als je vaak onderweg bent, ben je RAL 9016 vaker tegengekomen dan je denkt. Deze wittint wordt namelijk veel gebruikt op de weg! Dit is de reden dat deze RAL kleur ook wel “verkeerswit” wordt genoemd. RAL 9016 is één van de meest lichte tinten wit en geeft je huis een frisse en ruimtelijke uitstraling. Vanwege de lichte kleur kan deze wittint zelfs een kamer met weinig lichtinval een helder karakter geven. 

In welk interieur staat RAL 9016 goed?

RAL 9016 is een heldere, neutrale wittint. Het absorbeert de andere kleuren in een ruimte, wat het een perfecte basiskleur maakt voor vrijwel ieder interieur. Deze RAL kleur wordt vanwege zijn heldere en zuivere karakter vaak gebruikt in moderne, strakke en scandinavische interieurs. Maar ook in nieuwbouwhuizen wint deze witte verfkleur terrein. RAL 9016 is daarnaast de perfecte kleur om een ruimte optisch groter te laten lijken. Met deze kleur maak je je kamer namelijk lekker licht, waardoor het een meer ruimtelijke uitstraling krijgt! Omdat deze wittint geen gele of rode ondertonen heeft, is het ook gemakkelijk te combineren met andere kleuren in een interieur. Wel kan deze wittint wat koeltjes ogen. Ben je dus echt op zoek naar een warme kleur wit? Dan kun je beter kiezen voor gebroken wit met een gele of rode ondertoon, zoals RAL 9010 of RAL 9001.

Tip: gebruik RAL 9016 ook voor op het plafond. Vooral bij lage plafonds is dit een goed idee, omdat de kamer er optisch groter door lijkt. Op deze manier haal je het meeste uit alle ruimtes in je huis! Kun je wel wat advies gebruiken voordat je aan je verfklus begint? Lees dan eens onze handige tips over verven, lakken en muurverf.

RAL 9010 of 9016: wat is het verschil?

Kunnen je muren wel wat liefde gebruiken in de vorm van een nieuw wit kleurtje, maar weet je niet met welke tint je ze het meest tot hun recht laat komen? Het kiezen van een witte verf kan een flinke klus zijn. Veel mensen twijfelen tussen de RAL kleuren 9010 en 9016. Om je te helpen bij de keuze of je voor RAL 9010 of 9016 moet gaan, zetten we hieronder de verschillen tussen deze twee verfkleuren voor je op een rij. 

 • RAL 9010: zuiver wit
  • Heeft een gele ondertoon en een licht gele gloed
  • Is meer crèmekleurig dan RAL 9016
  • Heeft een wat warmere uitstraling dan RAL 9016
  • Ligt qua tint tussen RAL 9001 en 9016 in
 • RAL 9016: verkeerswit
  • Heeft een blauwe ondertoon
  • Heeft een frisser, koeler karakter dan RAL 9010
  • Geeft een kamer een meer ruimtelijk karakter
  • Is feller wit dan RAL 9001 en 9010

Ben je bang dat RAL 9016 te klinisch zal ogen? Geen zorgen: deze wittint is niet spierwit, waardoor het genoeg warmte behoudt en prima als basis te gebruiken is in je interieur. Ben je op zoek naar een fris witte muurverf met een grijze ondertoon? Dan is RAL 9003 de kleur waarnaar je zoekt!

Alles over RAL 9010

Shop kleurtesters bij Praxis!

Wil je de verschillende RAL kleuren eerst in het echt zien voordat je er eentje kiest? Dan begrijpen we. Koop een paar handige kleurtesters in de kleuren die je overweegt te kopen en probeer de verschillende wittinten uit op je muur. Zo kun je de kleuren gemakkelijk vergelijken en weet je binnen mum van tijd welke RAL kleur het beste bij jouw interieur past.


RAL 9016 kleurtester

Ben je benieuwd hoe de frisse witte kleur RAL 9016 op staat op je muur? Shop dan een kleurtester in deze tint en neem de proef op de som!

Shop RAL 9016 tester


RAL 9010 kleurtester

Spreekt de heldere kleur RAL 9010 je erg aan en wil je weten of deze tint inderdaad zo goed past in je interieur? Doe de test!

Shop RAL 9010 tester


RAL 9001 kleurtester

Is de RAL kleur 9001 ook een kanshebber? Test deze romige verfkleur dan op je muur. Dan ben je binnen no time zeker van de juiste kleur.

Shop RAL 9001 tester

Lees ook eens ons artikel over groene muurverf voor meer kleureninspiratie voor op jouw muur! Heb je behoefte aan verfadvies? Kom dan langs in een van de Praxis-winkels, waar onze medewerkers je graag verder helpen. Heb je verdere vragen? Neem dan contact op met onze klantenservice.