Vloertegels leggen

Heb je een betonnen vloer en zou je die graag willen betegelen? Leer met behulp van dit stappenplan hoe je daarmee aan de slag kan gaan. Wil je een houten vloer betegelen? Klik dan naar ons advies over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

  • stappen
    5
  • klusniveau
    4/5

Stap 1 | Voorbereiding

Als alle voorbereidingen zijn getroffen, dan kun je beginnen. Breng voordat je gaat tegelen een voorstrijk aan om zuiging van de vloer te voorkomen.

Zorg ervoor dat de ondergrond schoon en vlak is. Kleine oneffenheden kunnen worden opgevangen door de tegellijm, maar als de vloer echt niet vlak is, zul je hem moeten egaliseren.

Stap 2 | Vloer meten

Als je je tegel hebt uitgekozen, heb je twee mogelijkheden. Je kunt met de tegels beginnen vanaf de muur, op het einde van de rij zul je dan de tegels moeten inkorten. Een andere optie is om het midden van de vloer te bepalen, zo krijg je een symmetrisch geheel. Trek een rechte lijn over de vloer vanaf het midden van de wand naar het midden van de tegenoverstaande wand. Doe dit vervolgens ook bij de andere wand. Zo krijg je een kruis in het midden van de ruimte. Houd bij het kiezen van je beginpunt ook rekening met de verhouding tot eventuele wandtegels die er al zijn of nog geplaatst moeten worden.

Leg de tegels uit op de vloer om te kijken hoe ze uitkomen. Plaats hierbij ook alvast de tegelkruisjes. Snij na het kiezen van je verdeling de tegels op maat.

Kijk dan achterop de tegels of er een legrichting wordt aangegeven. Zo ja, zorg er dan voor dat alle pijlen dezelfde kan op liggen.

Let erop dat je naar de deur toe werkt.

Stap 3 | Lijm maken

Voor vloeren gebruik je een drukvaste lijm. Maak de lijm aan door het poeder te mengen met de voorgeschreven hoeveelheid water. Mix het geheel goed.

Stap 4 | Tegels plaatsen

Verdeel dan met een lijmkam een hoeveelheid tegellijm op de vloer. Doe dit niet op een te groot oppervlak, anders droogt het al voordat de tegels erop zitten. Druk nu met een licht draaiende beweging een tegel op zijn plek. Druk niet te hard, anders pers je de lijm onder de tegel vandaan. Plaats op dezelfde manier ook de rest van de tegels.

Zet tussen de tegels telkens twee tegelkruisjes. Doe dit alleen niet in de hoeken; er blijft dan minder plaats over voor voegmiddel en dit kan de waterdichtheid van je vloer nadelig beïnvloeden. Steek de tegelkruisjes rechtop tussen de tegels. Als de lijm droog is, kun je ze gemakkelijk verwijderen.

Laat, als je alle tegels geplaatst hebt de vloer een dag drogen. Hierna is het tijd om te voegen.


Stap 5 | Aandachtspunten

- Pastalijmen voor het tegelen van muren (tegelwand) zijn niet geschikt voor vloertegels. - Soms zijn er lichte kleurverschillen per partij tegels, om dit minder opvallend te maken, kun je tegels uit verschillende dozen door elkaar gebruiken. - Verwijder eventuele lijmresten direct met een vochtige doek en maak na gebruik je gereedschap schoon met water.- Als je ook de muren gaat tegelen, houd er dan met het uitzetten van de lijnen rekening mee dat de voeglijnen mooi op elkaar aansluiten. - Maak zoveel lijm aan als je nodig hebt. Gebruik lijm die aan het indrogen is niet meer. - Controleer regelmatig of de tegelranden op gelijke hoogte van elkaar liggen. - Bij grotere tegels kan het handig zijn om de tegels met behulp van een zuignap te plaatsen. Wil je ook tegels leren vloegen? Bekijk dan dit maakrecept. Succes met je klus.