• NaN

Vloertegels leggen

Heb je een betonnen vloer en zou je die graag willen betegelen? Leer met behulp van dit stappenplan hoe je daarmee aan de slag kan gaan. Wil je op een wand tegels plaatsen? Bekijk dan het stappenplan wand tegelen.

 • tijd
  4 Uur
 • Kosten
  €163.88
 • stappen
  6
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Voorbereiden

Ga je een hele badkamer tegelen. Begin dan met de wanden. Een vlakke ondergrond voor het tegelen van een vloer is van groot belang. Kleine oneffenheden kun je opvangen met tegellijm. Heb je grote kuilen of hobbels, dan zal de vloer geëgaliseerd moeten worden. Gebruik hiervoor egaline, die vlakt zichzelf helemaal uit waardoor weinig inspanning nodig is.

Voor het afschot van een douche kun je geen egaline gebruiken omdat het zich glad trekt. Gebruik hier zandcement. Is de wand net betegeld? Haal dan de onderste wiggen weg. Strijk vervolgens de vloer voor voor gelijke hechting van de egaline en het zandcement. Check de droogtijd van de voorstrijk op de verpakking.

Stap 2 | Tegels verdelen

Tegels zijn er in verschillende soorten en maten maar ook in slijtageklassen; oftewel hoe duurzaam de tegel is. Daarbij is het goed om te weten dat een vloertegel wel op de wand kan maar een wandtegel nooit op de vloer. Bepaal het aantal gebruiken tegels door het te betegelen oppervlak te meten en deel dit door het tegeloppervlak. Tel bij deze uitkomst 15% bij op vanwege snijverlies.

Zorg ervoor dat je ruimte waterdicht is door kimband aan te brengen. Bepaal hoe je de tegels gaat plaatsen ten opzichte van de wandtegels. Vanaf welke wand gaan de voegen doorlopen en waar begint het afschot? Het mooiste is om het afschot te laten starten bij een voeg maar dat kan niet altijd. Je kunt de tegel snijden en zo een knik creëren. Kortom zijn er vier dingen om op te letten: zichtlijn, symmetrie, doorlopen van voeg, en startpunt afschot.

Stap 3 | Vloertegels snijden en slijpen

Vloertegels zijn over het algemeen harder dan wandtegels. Zorg er dus voor dat je tegelsnijder voor beide geschikt is. Snijden en slijpen gebeurt tussen het leggen door. Er kan namelijk verschil ontstaan waardoor je niet uitkomt. Meet alle te snijden maten dus goed af. Tegels snijden kan binnen, maar er wordt aangeraden om het slijpen en boren buiten te doen vanwege stofvorming. 

Leg de tegels neer zoals je ze wil plaatsen en houd rekening met de breedte van de voegen (1,5 mm) en de kitvoeg voor de hoeken. Controleer of de voegmaten gelijk zijn en teken de tegel af. Voor de drain geldt dat alle kanten naar de drain in afschot moeten lopen. Snijd hier dus geen hoek uit de tegel.

Let op, bij de drain komt een kitvoeg van 3 à 4 mm. Kleine stukjes tegel voor rondom de drain kunnen geslepen worden of met de tegelsnijder. Snijd hierbij wel vanuit de een ongesneden kant. Heb je geen rechte snijlijn? Dan kun je nog stukjes afknippen met een nijptang.

Voor een video over het snijden van tegels kun je de pagina tegels snijden bekijken.

Stap 4 | Vloertegels leggen

Voor het leggen van vloertegels wordt altijd poederlijm gebruikt omdat pastalijm wat flexibel blijft. Maak de lijm aan en lees hiervoor goed de voorschriften op de verpakking. Werk in een goed geventileerde ruimte. Je kan er altijd voor kiezen een mondmasker te dragen. Maak de mixer direct schoon na het aanmaken anders krijg je de overtollige lijm er niet meer vanaf. Gebruik een tegelkam voor het aanbrengen van de lijm op de vloer. Heb je een grote tegel en/of gebruik je een leveling systeem? Gebruik dan een grove kam.

Begin achterin met lijmen zodat je nooit over je net gelegde tegels heen hoeft te lopen. De lijm moet goed dik aangesmeerd worden. Dit wordt bereikt door de lijmkam bijna haaks op het oppervlakte te zetten. Haal overtollig lijm weg langs de rand van de tegel zodat een leveling systeem er goed in past. Zo blijft tevens de voeg mooi schoon. Ligt een tegel toch niet mooi? Dan kan deze met een zuignap eenvoudig losgetrokken worden zodat deze opnieuw kan worden geplaatst.

Een leveling systeem zorgt ervoor dat de tegels op dezelfde hoogte komen te liggen. Zet twee clips voor iedere voeg tussen de tegels en plaats een wig door de opening (vanuit de laagst liggende tegel). Deze knijp je aan met een tang zodat de wig de hoog liggende tegel in de lijm duwt. Er kan ook gewerkt worden met tegelkruisjes. De kruisjes kunnen rechtop gezet worden zodat deze voor het voegen makkelijk verwijderd kunnen worden. Ze kunnen ook in de hoek, wat verdiept geplaatst worden zodat het voegsel er overheen kan. Tegelkruisjes zijn met name geschikt voor kleinere tegels en wandtegels.

Stap 5 | Vloertegels voegen

Let erop dat de lijm volledig is uitgehard voordat je gaat voegen. De droogtijd ligt meestal rond de 24 uur. Is de wand ook betegeld? Voeg dan eerst de wand zodat er nog op de vloer gelopen kan worden. Verwijder eerst het leveling systeem. Gebruik hiervoor een rubber hamer of schop ze eruit met je voet. De restanten van de clips blijven onder de tegels zitten. Dit is niet erg. Veeg de clips weg en controleer of de voegen schoon zijn. Snijd de afgebroken clips af met een afbreekmes of nijptang. Haal lijmresten weg met het afbreekmes. Maak het geheel nog een keer schoon met een natte spons.

Maak vervolgens het voegmiddel klaar. Let bij de aankoop op een bijpassende kleur. Controleer de verpakking voor het aanmaken van het voegmiddel. Dit verschilt per product. Bij zwart voegsel kan het zijn dat het na aanmaak wit uitslaat door de kalk in het water. Hiervoor kun je het beste osmose water of mineraalwater gebruiken. Maak je mixer na het aanmaken direct schoon anders krijg je het er niet meer vanaf.

Gebruik de smalle kant van een voegspaan om het voegsel in de voegen te drukken. Dit voorkomt luchtgaten. Strijk de voegen vervolgens af. Begin altijd achteraan en werk naar voren. Werk op hoog tempo omdat het voegmiddel snel uithardt. Maak het geheel naderhand goed schoon met een natte spons. Controleer de droogtijd op de verpakking en laat het geheel drogen. Krap het overtollig voegsel in de inwendige hoeken weg met een afbreekmes zodat je goed kan kitten.

Voor een video over het voegen van tegels kun je de pagina tegels voegen bekijken.

Stap 6 | Naden kitten

Werk je in een bestaande badkamer? Verwijder dan oude kitranden grondig! Kies een kleur kit die goed overeenkomt met de voeg en/of tegel. Is dit lastig? Dan kan er altijd gekozen worden voor een transparante kit. Controleer de breedte van de te kitten naad en snijd de tuit van de kitspuit daarop af. Kit eerst de naden bij de vloer af. Gebruik afwasmiddel om de kitnaad glad af te strijken. Spuit zowel de naad als het kitplaatje in. Gebruik een schuin kitplaatje zodat het water goed weg kan en er minder kans is op schimmel. Controleer de droogtijd van de kit op de verpakking.

Voor een video over afkitten kun je de pagina afkitten met siliconenkit bekijken.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten