Stompe deur afhangen optie 1 (bestaande deur)

  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1

Ga je een bestaande deur vervangen, lees dan hieronder verder. Ga je een deur plaatsen in een nieuw kozijn? Kijk dan bij stompe deur afhangen optie 2: https://www.praxis.nl/voordemakers/klusadvies/stompe-deur-afhangen-optie-2/.
In de onderstaande video zie je hoe je een stompe deur moet afhangen. Bij het afhangen van een stompe deur is het van belang dat je een deur koopt die qua formaat zo dicht mogelijk in de buurt komt van het kozijn; iets groter is prima, maar zorg dat hij zeker niet kleiner is!

De deur op maat maken:
Ga je een oude deur vervangen? Verwijder dan de oude deur, de scharnieren en het beslag. Leg de nieuwe deur op schragen en leg de oude deur hier bovenop. Gebruik de oude deur als referentie voor maat van de nieuwe deur. Zorg dat je het slotgat op dezelfde plaats houdt. Haal bij het versmallen van de nieuwe deur een stuk af van de scharnierzijde, zodat de kant van de slotkast intact blijft.
Hoeft de nieuwe deur maar een klein beetje in formaat aangepast te worden, gebruik dan een schaaf. Let er bij schaven op dat je niet helemaal door schaaft; stop op ongeveer 30 cm van het einde. Schaaf vanaf vanuit het uiteinde de overgebleven 30 cm terug. Op deze manier voorkom je grote splinters.
Moet er meer versmald worden? Gebruik dan een zaag.

Benodigdheden:
● Deur
● 6 scharnieren
● Schroeven
● Rolmaat
● waterpas
● 2 schragen
● Circelzaag of invalzaag
● balk
● lijmklemmen
● schaaf
● accu schroefmachine / schroevendraaier
● scherpe houtbeitel of bovenfrees
● potlood
● wiggen
● speedboor
● schuurpapier

Aandachtspunten:
● Werk zeer nauwkeurig en meet alles goed op
● Houd rekening met eventuele nog te leggen vloeren

Stap 2

Scharnieren:
Neem de positie van de scharnieren over van de oude deur en teken af met een potlood op de nieuwe deur. Zet de deur op zijn kant en sla met hamer en beitel eerst de contouren van het scharnier in de deur. Richt met de schuine kant van de beitel naar binnen van het uit te beitelen oppervlak. Als je een bovenfrees hebt kun je deze hier ook voor gebruiken. Beitel vervolgens met de schuine kant naar onderen de inhoud weg. Ga hiermee door tot je de dikte van de scharnierplaat hebt bereikt. Probeer niet te veel in één keer te beitelen maar neem de tijd. Houd het scharnier er regelmatig bij om te vergelijken.

Stap 3

Slot plaatsen:
Houd het slot tegen de deur op de plaats waar hij hoort en teken op de deur af waar het gat voor de deurklink moet komen. Boor het gat met een 18 mm speedboor. Boor de deur niet helemaal door maar stop voor het einde. Boor vervolgens terug vanaf de andere kant. Zo voorkom je splinters. Verwijder boorafval uit de slotkast en schroef het slot erin.

Stap 4

Beslag plaatsen:
Nu is het tijd voor het deurbeslag. Houd de schildplaten op hun plaats en zet de deurkrukken in de deur. Teken nu de schroefgaten af voor de patentboutjes en boor deze aan beide zeiden voor. Schroef de schildplaten nu vast en bevestig de deurkrukken. Klaar!