mooiwatplantendoen.nl


Alles draait om de stijlvolle orchidee in de maand november. De prachtige kleuren en vormen van de orchidee vinden hun oorsprong in de tropische regenwouden. Daar groeien de verschillende soorten vastgehecht in bomen, op takken of twijgen, met hun wortels in de lucht. Maar wij kennen deze plant natuurlijk als prachtige, karaktervolle snijbloem. 

mooiwatplantendoen.nl

De orchidee is woonplant van de maand

Kleuren en vormen van de orchidee

Er bestaan meer dan 25.000 soorten orchideeën. De bloem is er in indrukwekkende kleuren: van pasteltinten tot knalkleuren of sneeuwwit. De bloem verschijnt zelfs in een tijgerprintje, als koeienvlekken of in streepjesmotief.

Symboliek van de orchidee

De orchidee staat voor zuivere vriendschap. Wanneer Brazilianen haar cadeau geven, geven ze een kus voor iedere bloem. In India staat de blauwe Vanda voor vrede en in China staat de Cymbidium voor vriendschap. De orchidee was de lievelingsbloem van first lady Jackie Kennedy. Over stijlvol gesproken…

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Verzorgingstips

Geniet extra lang genieten van je orchideeën met de volgende tips!

  • Zet orchideeën niet op de tocht, in de volle zon of bij de verwarming.
  • Kies een schone vaas of pot en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur.
  • Voor een langere houdbaarheid voeg je snijbloemvoeding toe.
  • Snij of knip de bloemstelen 3-5 cm schuin af met een scherp en schoon mesje of een snoeischaar. Van de kleinere bloemen hoeft maar 0,5-1 cm afgesneden te worden.
  • Orchideeën hebben weinig water nodig, maar vul de vaas wel regelmatig bij.
  • Zet orchideeën niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de orchideeën sneller doen verouderen.
mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Tip! Maak een orchideeënboeket

Zet de orchidee in het zonnetje door een boeket te maken van meerdere bloemen. Maak het weelderig met kleuren die net wel, maar ook net niet bij elkaar passen. Een mix van Dendrobium-soorten, Aranthera, Mokara, Aranda en rozenbottel zorgt voor een feest in de vaas. Verras familie of vrienden met dit prachtboeket!

Hulst is tuinplant van de maand

Hulst is door zijn mooie bladkleuren en bijzondere bladvorm een graag geziene plant in de tuin. Je kunt de meeste soorten ook nog eens in allerlei vormen knippen, van haag tot prachtige bol op een stam. Hulst wordt gewaardeerd om hun bladkleur en sommige soorten omdat ze mooie bessen dragen. De vogels zijn in de herfst ook nog eens gek op de tuinplant van de maand november!

mooiwatplantendoen.nl

Prikkelend maar kleurrijk

Er zijn wel 400 verschilende soorten hulst (Ilex). Zowel bladhoudende als bladverliezende soorten. Van oorsprong komt de plant voor in het zuiden en westen van Europa, Noordwest Afrika en Zuidwest Azië. Met het groene of bontkleurige blad en de soms helderrode bessen is het in veel tuinen het hele jaar door een aantrekkelijke plant.

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Verzorging van de hulst

Met een paar eenvoudige tips blijft de hulstplant gezond en mooi:

  • De hulst is bijzonder goed winterhard en een heel gemakkelijke plant voor in de tuin.
  • De plant kan zowel in de volle zon als halfschaduw.
  • Een normale humusrijke grond vindt de hulst lekker om in te groeien, niet te nat en niet te droog.
  • Geef de planten, om ze gezond te houden, in het voor- en najaar een mengmeststof.

Snoeitip!

Het snoeien van hulst is eigenlijk alleen nodig als de plant echt te groot wordt of als takken afsterven. De beste snoeiperiode is eind februari of begin maart. Eerder is niet verstandig omdat de takken dan kunnen invriezen. Gebruik jij de hulst als haag? Dan is snoeien in juni en september de beste periode. Let op! Knip nooit helemaal terug tot op het “oude hout”, dit heeft als gevolg een slechte hergroei met weinig jonge scheuten. Hou daarom ieder jaar het knippen van de hulst-haag bij.  

mooiwatplantendoen.nl
mooiwatplantendoen.nl

Wil je weten wat je in november nog meer kunt doen in de tuin? Bekijk dan de tuinkalender van deze maand !