• NaN

Radiator vervangen

In dit stappenplan leggen we je uit hoe je een radiator vervangt. Is je oude radiator al verwijderd? Bekijk dan ons stappenplan over radiator aansluiten.

 • Kosten
  €104.00
 • Totaal aantal stappen
  8
 • Moeilijkheid
  2/5

Stap 1 | CV systeem leeg laten lopen

Ga naar de ketel en haal de stekker van de ketel uit het stopcontact. Loop naar een radiator op het laagste punt van het systeem en kijk of hier een aftapper op zit.  Draai eerst voordat je dit doet alle radiatoren open. Zet een slang op de aftapper en leg deze slang naar buiten of in een emmer. Draai met een ontluchtingssleutel de aftapper open en het water stroomt nu uit het systeem.

Als de waterstroom uit de slang afneemt, draai dan een ontluchter open van een radiator op een hoger gelegen verdieping. Door lucht in het systeem loopt het nu sneller uit de slang.

Stap 2 | Radiator leeg laten lopen

Als het systeem geleegd is, gaan we de radiator leeg laten lopen. Plaats een bak onder de aftapper en draai deze open. Ontlucht deze ook meteen. Draai vervolgens de aftapper weer dicht.

Stap 3 | Oude radiator verwijderen

Draai met behulp van een Bahco schroefsleutel de aan- en afvoerleiding los. Houd voor de zekerheid een doek in de buurt voor als er nog eventueel wat water uitloopt. Aan- en afvoerleidingen los? Verwijder dan de radiator door hem iets op de schuiven en hem dan direct recht op te zetten.

Door hem rechtop te zetten voorkom je dat eventueel nog aanwezig zwart water uit de radiator stroomt. Zorg bij vervangen van zware radiatoren dat je dat met twee personen doet.

Haal vervolgens de oude beugels eraf.

 

 

Stap 4 | Nieuwe radiator monteren

Nu is het tijd om de oude radiator te vervangen door een nieuwe Pak de nieuwe radiator uit en pas op dat deze niet beschadigd raakt door je afbreekmes. Plaats op de nieuwe radiator de radiatorkraan en het onderblok. Deze moeten meestal separaat aangeschaft worden.

Plaats dan ook de aftapper, blindstop en  ontluchter die  bij de radiator meegeleverd zijn .

Stap 5 | Vervangende radiator ophangen

Kijk nu of de leidingen op de juiste positie zitten voor de nieuwe radiator. Meet de hoogte en diepte op. Controleer of deze aansluiten op de nieuwe radiator.

Gebruik hiervoor ook de hoogte van de nieuwe beugels. Meet de afstand van de beugels tot de grond en controleer de hoogte waar deze geplaatst moeten worden. Bevestig deze aan de muur en controleer of beide beugels waterpas staan. Hang de radiator aan de beugels en controleer nogmaals of deze waterpas staat.

Stap 6 | Buizen snijden

Schuif de radiator naar de leidingen toe en zet deze handvast, zodat je deze nog kunt positioneren. Bepaal de lengte van de leidingen en snijdt op de juiste posities de aanvoerleidingen door om de benodigde koppelingen te plaatsen. Zaag de buis met een ijzerzaag en ontbraam deze eerst voordat je deze plaatst. Breng vervolgens de gezaagde leidingen op de juiste positie.

Stap 7 | Radiator koppelen

Sluit nu de leidingen aan op de radiator. Draai deze goed aan, maar niet te strak. Voeg als laatst de knop toe aan de radiatorkraan.

Step 8 | Systeem vullen

Nu terug naar de ketel. Plaats een slang op het vulpunt en koppel deze aan de waterkraan die er in de buurt zit. Draai de waterkraan openen vul het systeem tot ca 1,9 bar. Controleer altijd wel eerst of alle aftappers en ontluchters dicht staan.

Dan nog het  systeem ontluchten en klaar! Een radiator vervangen, zo doe je dat.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten