Gazon onderhoud

Een strakke, groene grasmat krijg je niet vanzelf. Regelmatig gazon onderhoud is belangrijk voor een gezond gazon.

Wij leggen je uit wat er komt kijken bij het onderhouden van je gazon. En hebben een handig onderhoud schema gemaakt. Zo vergeet je nooit meer wanneer je wat moet doen.

Zo onderhoud je je gazon

Gazon onderhoud is een combinatie van verschillende dingen die je moet doen. Samen zorgen ze ervoor dat je gras onderhouden een strak gazon oplevert. 

Verticuteren

Om de bodem luchting te houden, moet je je gazon jaarlijks verticuteren. Je verwijdert de harde laag van het gras met een verticuteerhark of -machine. Zo komt er weer water bij de wortels. 

Wanneer? 1x per jaar in het voorjaar

Bekijk alle verticuteergereedschap


Mos bestrijden

Na de winter ontstaat er vaak mos in het gazon. Haal dit in het voorjaar weg om ervoor te zorgen dat je grasmat gezond blijft.

Wanneer? 1x per jaar in het voorjaar

Bekijk alle onkruid- en mosbestrijding


Inzaaien

Een belangrijk onderdeel van gazon onderhoud is het opnieuw inzaaien. Zaai kale plekken in het voorjaar opnieuw in zodat je gazon vol blijft. 

Wanneer? 1x per jaar in het voorjaar

Bekijk alle graszaad


Maaien

Onderhoud het gras door regelmatig te maaien. Hierdoor hou je je gazon sterk en dik begroeid. Maai het gras vóór de winter de laatste keer niet te kort. Hiermee voorkom je (deels) dat onkruid door komt.

Wanneer? Regelmatig tussen het voorjaar en najaar

Bekijk alle grasmaaiers


Bemesten

Je gazon bemesten draagt bij aan het onderhoud van het gras. En zorgt voor een voedingsrijke en gezonde bodem. Zo voorkom je onkruid en kost het gazon onderhouden minder tijd.

Wanneer? Drie keer tussen het voorjaar en najaar 

Bekijk alle meststoffen


Sproeien

Geef je gazon regelmatig water. Helemaal in de zomer heeft gras veel water nodig. Maar geef niet te veel en zorg voor een goede afwatering. 

Wanneer? 3 keer per week bij temperaturen > 20 graden.

Bekijk alle sproeiers


Onkruid verwijderen

Onkruid in het gazon moet je regelmatig verwijderen om te voorkomen dat het steeds meer wordt. Gebruik goed gereedschap om zeker te weten dat je de hele wortel weghaalt. 

Wanneer? Regelmatig tussen het voorjaar en najaar

Bekijk alle onkruidverdelgers

Gazon onderhoud schema

Wil je je gazon onderhouden, maar zie je door alle stappen het bos niet meer? Gebruik dan ons gazon onderhoud schema! Zo vergeet je nooit meer wanneer je wat moet doen. En heb je voor je het weet een groen en gezond gazon.