Bloemenbureau Holland

Door het diepgroene blad van de Schijnhulst en de gezellige en warme kleurtinten van de Cyclaam worden de sombere herfstdagen opgevrolijkt. Door deze goede daad verdienen deze planten de titel tuin- en woonplant van de maand november!

Tuinplant van de Maand november: Schijnhulst

Het lijkt op hulst, maar het is het niet. Vandaar ook de naam Schijnhulst. Deze bladhoudende en wintergroene heester is afkomstig uit China, Japan en het Himalayagebergte. Schijnhulst is een familielid van de Oleaceae, net als de olijf. 

Bloemenbureau Holland

Vier leuke ideeën met Schijnhulst

Schijnhulst is een eenvoudig te onderhouden plant en heeft prachtige witte bloemen in de lente. Deze combinatie van factoren maakt het een ideale plant voor in de tuin.

  • Plaats de Schijnhulst op je balkon. Niet alleen geeft het een mooi aanzicht door de aantrekkelijke bladtekening en bladkleur. Ook ruiken de witte bloemen, die in de lente bloeien, erg lekker. Zo wil jij je gasten wel ontvangen!
  • Zin om creatief bezig te gaan? Pimp dan de plantenbak waar de Schijnhulst in komt te staan met mozaïek. Bekijk ons stappenplan voor het maken van een mozaïek plantenbak voor een beetje hulp. Liever met hout aan de slag? Pak dan onze bouwtekening voor het maken van een houten plantenbak erbij.
  • Schijnhulst is een leuke plant om te verwerken in herfststukjes. De blaadjes geven je herfststukje een feestelijk uitstraling. Lees meer over het maken van herfststukjes in onze blog ‘herfststukjes maken; een echte herfstactiviteit’.
  • Combineer Schijnhulst in de tuin met andere planten van Aziatische afkomst, zoals de Skimmia of de Pieris. Schijnhulst staat door zijn afkomst en looks ook goed in Oosterse tuinen. 

Schijnhulst onderhouden

Houd jij van een onderhoudsarme tuin of heb je al genoeg werk aan alle andere planten? Dan is Schijnhulst een perfecte toevoeging! Schijnhulst staat graag in de zon, maar geniet ook van halfschaduw en volledige schaduw. Daarnaast is deze plant ook erg winterhard. Een niet al te droge en niet al te natte humusrijke ondergrond is de favoriete plek van de Schijnhulst. Hier kan de plant zich optimaal ontwikkelen.

Geef de plant in het voorjaar en het najaar een mengmeststof om hem gezond te houden. Schijnhulst hoeft niet vaak gesnoeid te worden, omdat deze plant erg langzaam groeit. Natuurlijk moeten dode of lelijke takken wel verwijderd worden. Als je dit van plan bent, ga dan eind februari of begin maart snoeien. Dit is de beste snoeiperiode voor de Schijnhulst. En met een zonnetje is dit een heerlijke tijd van het jaar om te tuinieren. Bekijk de variatie aan snoeigereedschap in ons assortiment

Bloemenbureau Holland
Bloemenbureau Holland

Woonplant van de maand november: de Cyclaam

De Cyclaam is in Japan de heilige bloem van de liefde en wordt in Nederland ook wel varkensbrood genoemd. Deze warme, kleurrijke en eigenzinnige woonplant houdt je huis levendig tijdens het druilerige weer in november.

Bloemenbureau Holland

Kleurrijk de donkere dagen door 

Knalrood, felpaars of roze in alle varianten: de kleuren van de Cyclaam. Prachtige kleuren om je huis mee op de fleuren tijdens de donkere dagen. Ga helemaal los met grappige bloempotten om het geheel nog levendiger te maken. Een oude bloempot pimpen door er decoratie op te plakken? Ga dan aan de slag met een lijmpistool en leef je uit! Deze gekkigheid past in ieder geval goed bij het eigenzinnige karakter van de Cyclaam. 

Veelzeggend plantje 

De Cyclaam is een echte doorzetter. Ze heeft een onwijs sterke levenslust en maar weinig andere planten kunnen op tegen haar groei- en bloeikracht. Deze woonplant maakt deel uit van de Primula-familie (ook wel Sleutelbloem genoemd) en uit haar gevoelens op een duidelijke manier. De Cyclaam laat haar kopjes hangen wanneer ze meer aandacht verwacht. Zet haar snel in een schaaltje met lauw water, dan staat ze een uurtje later weer te stralen. Wat een beetje liefde al wel niet kan doen.

Bloemenbureau Holland
Bloemenbureau Holland

Zorgen voor de Cyclaam 

De volgende tips zijn van belang om dit eigenzinnige plantje het helemaal naar haar zin te maken thuis:

  • Zoek een lichte en koele plek in de woonkamer. Hier voelt de Cyclaam zich op haar gemak.
  • Geef de Cyclaam een waterbadje, maar verdrink haar niet! Wat ze na een uurtje niet heeft opgezogen kan weggegooid worden.
  • Zoals geen enkel levend wezen kan ook de Cyclaam niet zonder eten. Voed haar eens in de drie weken met plantenvoeding.
  • Deze doorzetter kan ook goed buiten staan zolang het niet vriest.
  • De Cyclaam wordt gestimuleerd om door te bloeien wanneer de uitgebloeide bloemen worden verwijderd. 

Heb je de tuin- en woonplant van oktober al gezien?