• NaN

Thermostaatkraan vervangen

Wil jij jouw thermostaatkraan of douchekraan vervangen? In dit stappenplan laten we je zien hoe je een nieuwe thermostaatkraan monteert in zeven stappen. 

Weet je nog niet welke thermostaatkraan je nodig hebt? Bekijk dan ons productadvies kranen.

 

 • Kosten
  €187.48
 • stappen
  6
 • klusniveau
  2/5

Stap 1 | Hoofdkraan afsluiten

Sluit de hoofdkraan af en zet alle hoger gelegen kranen open. Draai bij de huidige kraan ook zowel de koude als warme leiding open en laat het eventuele restwater eruit lopen.

Stap 2 l Oude kraan verwijderen

Verwijder nu de oude doucheset en douchekraan of in dit geval de thermostaatkraan. Begin met het loshalen van de douchekoppen en stang. Schroef ook de muurbevestiging los. Draai de oude thermostaatkraan gelijkmatig los met de moersleutel.

Verwijder de rozetten en snijd de oude kit in rondom te s-koppelingen. Draai deze vervolgens uit de muurplaat met de moersleutel. Haal alle oude kitresten weg en maak de muur en koppelingen schoon.

Stap 3 l S-koppelingen monteren

Monteer nu de nieuwe S-koppelingen aan de muurplaat. Draai ze eerst vast en daarna een slag terug. Met een waterpas en rolmaat kun je nu de koppelingen goed stellen. Zorg dat ze waterpas zijn, even ver uit de muur komen en een hart-op-hart afstand hebben van 15 cm.

Tip: zet met een stift een streepje op de muur die je doortrekt op de koppelingen. Zo weet je de exacte positie van de koppelingen zodra je ze opnieuw vast maakt.

Haal de koppelingen weer los en tel hierbij het aantal slagen. Wikkel in 5 slagen de teflon tape om de schroefdraad en draai de koppelingen nu weer net zo ver vast als eerder, let hierbij op de markering. Controleer vervolgens nog één keer of alles goed gesteld is.

Stap 4 l Thermostaatkraan aansluiten

Sluit nu de thermostaatkraan aan op de S-koppelingen. Let er op dat je vóór het aansluiten de meegeleverde ringen op de correcte manier in de kraan doet. Bekijk hiervoor de handleiding van de kraan.

Draai de kraan vast met een moersleutel. Doe een doek tussen de kraan en de moersleutel om zo krassen te voorkomen. Bij het aandraaien geldt; vast is vast.

Stap 5 l Testen op lekkage

Draai nu de hoofdkraan weer open en draai de thermostaatkraan ook open om de lucht uit de leidingen te laten. Zo komt er druk op de leidingen te staan waardoor je kunt controleren of er lekkage is. Als alles droog blijft bij de aansluitingen draai je de hoofdkraan weer dicht.


Stap 6 l Rozetten monteren en kitten

Haal de kraan voor de laatste keer los van de S-koppelingen. Kit het gat rondom de muurplaat dicht zodat er geen vocht achter de tegels kan komen. Schroef nu de rozetten vast en monteer vervolgens de kraan op dezelfde manier.Draai nu de hoofdkraan weer open. Stel de thermostaatkraan af op de juiste temperatuur indien nodig. Volg hiervoor de bijgeleverde handleiding.

Een thermostaatkraan vervangen? Zo doe je dat!

Is de thermostaatkraan onderdeel van een doucheset? Bekijk dan hier het stappenplan doucheset monteren.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten