Tegels slijpen en boren

Stap 1

Welkom, we gaan tegels slijpen en boren!

Wandtegels zijn over het algemeen wat zachter en makkelijker te bewerken dan vloertegels.

Let er bij de aanschaf van een tegelslijper op dat deze geschikt is voor wand- en vloertegels. Voor het uitslijpen van hoekjes en andere vormen gebruik je een slijptol met geschikt blad.

Denk aan je veiligheid.
- Draag bij het gebruik van een slijptol een veiligheidsbril en gehoorbescherming.
- De randen van gesneden tegels kunnen scherp zijn, houd hier rekening mee bij het plaatsen.

Stap 2

Voor je een tegel gaat snijden, moet je hem eerst aftekenen op de juiste maat. Je kunt dit doen door met een rolmaat de maat over te zetten op de tegel. Houd rekening met de gewenste dikte van de voeg en de afstand tot de aansluiting. Let ook op de eventuele legrichting, deze staat soms achterop de tegel met een pijltje aangegeven.

Een andere manier is om de tegel 180 graden te draaien ten opzichte van de legrichting. Leg hem neer op de vloer waar hij moet komen, en teken de gewenste maat af. Vergeet hem niet terug te draaien bij het plaatsen.

Stap 3

Tegels snijden:

Leg de tegel vlak tegen de achteraanslag van de tegelsnijder. Haal de hendel met het snijmesje naar je toe. Zet hierna het mesje op de tegel en beweeg de hendel onder lichte druk naar voren toe.

Als de hele lijn gesneden is, zet dan de breekbeugel op het einde van de tegel en breek hem af. Ondersteun de tegel terwijl je dit doet.

Als je een klein strookje van de tegel af wilt snijden, kun je de breekbeugel niet gebruiken. Snijd de lijn en breek de strook af met een papegaaienbek of tegeltang. Je kunt voor dunne stroken ook de slijptol gebruiken.

Stap 4

Voor het boren van gaatjes tussen 5 en 12 millimeter kun je het beste een tegelboor gebruiken. Deze hebben een speerpunt- achtige vorm. Let op: gebruik deze boor niet op vloertegels en zet de boormachine absoluut niet op klopstand.

Teken met een potlood een punt op de plek waar je het gat wilt hebben. Boor het gat en houd hierbij de boor stevig op zijn plaats.

Stap 5

Voor het boren van grotere gaten in wandtegels gebruik je een grote gatenboor met diamantbekleding.

Schroef 2 latten onder een hoek van ongeveer 90 graden op elkaar. Gebruik deze als geleider voor de boor.

Plaats je boor op het afgetekende punt op de muur. Zet de geleider met de binnenhoek tegen de boor. Haal de boor vervolgens iets van de tegel af en zet hem op een hoog toerental. Zet de boor een tikkeltje schuin tegen de tegel aan om grip te krijgen, houd de boor stevig op zijn plaats. Zet hem tijdens het boren langzaam recht.

Verwijder na het boren direct het stukje tegel uit de boor.

Stap 6

Voor het boren van vloertegels gebruik je een gatenboor met diamantbekleding.

Schroef 2 latten, onder een hoek van ongeveer 90 graden op elkaar. Gebruik deze als geleider voor de boor.

Plaats je boor op het afgetekende punt op de muur. Zet de geleider met de binnenhoek tegen de boor. Haal de boor vervolgens iets van de tegel af en zet hem op een hoog toerental. Zet de boor een tikkeltje schuin tegen de tegel aan om grip te krijgen, houd de boor stevig op zijn plaats. Zet hem tijdens het boren langzaam recht.

Verwijder na het boren direct het stukje tegel uit de boor.

Stap 7

Aandachtpunten:

- Houd bij het aftekenen van de tegel rekening met de breedte van de voeg en een rand waar eventueel nog kit in moet komen.
- Bij gebruik van een slijptol voor tegels: gebruik hiervoor de juiste slijpschijf. Gebruik nooit een metaalschijf voor tegels.
- Bepaalde diamantboren kunnen erg heet worden bij het boren van vloertegels. Pak in dit geval een emmer water en een spons en knijp tijdens het boren de spons uit bij het boorpunt om deze te koelen.
- Hoekjes en inhammen kun je het beste slijpen met een slijptol.
- Als je wandtegels wilt boren die al op de wand zitten, check dan of er beton achter zit. Als dit zo is, boor dan eerst met een hiervoor geschikte boor de tegel, en vervolgens verder door het beton met een hamerboormachine voor de plug.

laat als eerste een reactie achter