Snijplank maken (ontwerp door Bas Berrevoets)

In dit stappenplan laat ik in een aantal simpele stappen zien hoe je zelf een snijplank met ruimte voor je tablet of telefoon maakt. Handig voor het lezen van een recept of om tijdens het koken de laatste aflevering van je favoriete serie te kijken! Bekijk het onderstaande stappenplan en video! Veel maakplezier!

  • Durée
    2 Minute(s)
  • Coût
    €44.95
  • nombre d'étapes
    8
partager
Imprimer

Stap 1 | latten zagen

Begin met het zagen van de eiken latjes, zaag 20 eiken latjes van 48 cm. Uit elke lat haal je vijf stukken van 48 cm. Je houdt steeds een stuk lat van 10 cm over, gooi deze niet weg! Deze stukjes gaan we later hergebruiken.
Gebruik als hulpmiddel een lijmklem, om iedere lat op precies dezelfde lengte af te zagen.

Stap 2 | lijmconstructie voorbereiden

Nu de latjes voor de snijplank gezaagd zijn, gaan we de latten en balken voor de lijmconstructie zagen. Gebruik hiervoor resthout. Zaag 4 lijmlatten van 40 cm, 2 balken van 48 cm en 4 balken van 20 cm.
Plaats een lijmklem aan het eind van de tafel en meet 48 cm af op de eerste eiken lat.

Stap 3 | lijmconstructie klaarleggen 1

Voordat je gaat lijmen is het handig om de lijmconstructie klaar te leggen. Beplak de latten en balken aan één zijde met schilderstape, dit zorgt ervoor dat de lijmlatten niet aan de snijplank blijven plakken.

Stap 4 | lijmconstructie klaarleggen 2

Maak met de 20 gezaagde eiken latjes de vorm van een snijplank. Pak twee overgebleven stukjes lat van 10 cm en vorm hiermee een gleuf. Leg vervolgens een vuilniszak op je tafel om deze te schermen tegen lijmresten. 

Stap 5 | lijmconstructie klaarleggen 3

Zorg ervoor dat de latten met de lange zijde naar beneden liggen. Leg de onderste lat, de bovenste lat en de twee kleine stukjes apart. Deze gaan we later pas lijmen. De spanbanden leg je over de lijmbalken van 48cm en onder de lijmbalken van 20 cm.

Stap 6 | lijmen 1

Lijm de overgebleven 18 eiken latjes aan de zijde in. Smeer de lijm met een plamuurmes egaal uit. Leg de gelijmde latten één voor één op de lijmconstuctie en draai ze ieder een kwartslag terug. Wanneer de eiken latjes netjes tegen elkaar liggen kun je de korte latjes van 10 cm en de bovenste en onderste lat (welke je apart hebt gehouden) vastlijmen aan het geheel.

Stap 7 | lijmen 2

Plaats nu de twee overgebleven lijmlatten van 40cm op de bovenkant van de snijplank. Klem de lijmklemmen op deze lijmlatten vast. Plaats aan de onder- en bovenkant van de snijplank een afgeplakte balk van 48 cm. Leg daarna de spanbanden over de snijplank en steek deze door de ratels. Span nu de spanbanden goed strak, zodat er geen kieren in de snijplank komen. Draai nu ook de lijmklemmen goed strak en laat de snijplank ongeveer 24 uur drogen.

Stap 8 | schuren

Werk de snijplank wanneer hij droog is netjes af met een bandschuurmachine. Begin met een grof schuurpapier P40 en eindig met P80. Schuur voor het beste resultaat met de nerf van het hout mee. Voor een mooie afwerking schuur je de snijplank nog een keer na met een roterende schuurmachine (korel P180) om krassen van de bandschuurmachine weg te werken.
Om de plank helemaal af te maken is het mooi om de snijplank goed in te wrijven met olijfolie.