Laminaat leggen

In dit maakrecept laten we zien hoe je laminaat legt. Bekijk in de onderstaand video hoe je een ondervloer plaatst, laminaat legt en verwarmingsbuizen omzeilt. Wil je XXL laminaat leggen? Lees dan ons klusadvies voor XXL laminaat. Ben je nog niet uitgeleerd en wil je ook plinten plaatsen? Bekijk dan onze maakrecepten voor het plaatsen van hoge plinten en lage plinten.

  • Totaal aantal stappen
    5
  • Moeilijkheid
    3/5

Stap 1 | Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van het laminaat, is het goed om dit tenminste 48 uur te laten acclimatiseren. Daarna kun je aan de slag.

Zorg voor een opgeruimde omgeving. En zorg tevens dat je tijdens het zagen het vloerdeel goed vast zet.

Stap 2 | Ondervloer leggen

Leg je isolatiefolie over de gehele, egale, ondergrond. Zorg voor een overlap van 20 centimeter wanneer je meerdere isolatiefolies gebruikt en dicht de naden met tape. Leg vervolgens de ondervloer- tegels goed aansluitend neer.

Gebruik je schuim, rol dit dan uit over de isolatiefolie met de blinkende kant naar boven. De onderlaag van het schuim is voorzien van een overlap. Leg deze over de zelfklevende strook van de vorige baan. Zorg dat het schuim aansluit, maar niet overlapt.

Stap 3 | Laminaat leggen

Nu begint het echte werk. Vooraf bepaal je de legrichting van het laminaat. Leg de vloer bij voorkeur evenwijdig met het grootste raam, zodat licht met de planken mee valt. Zo krijg je het mooiste resultaat!

Leg een plank met de groefkanten naar de muur. Klik volgens de instructies van de fabrikant de tweede plank vast op de korte kant van de eerste plank. Tik de plank vast met het stootblok en de hamer. Herhaal deze handeling na het leggen van elke plank voor een mooi resultaat. Klik de volgende planken in tot het einde van de rij. De laatste plank moet worden ingekort. Leg hem zoals deze straks op de vloer komt te liggen. Keer de plank vervolgens zo om dat de linkerkant rechts komt te liggen. Markeer met het potlood waar de plank overlapt.

Teken de lijn op de bovenkant van de plank en zaag de plank door met de bovenkant naar boven gericht.

Maak je gebruik van een decoupeerzaag? Teken dan de lijn op de onderkant van de plank en zaag de plank door met de onderkant naar boven gericht. Zet de laatste plank vast met het stootijzer en de hamer.

De eerste rij is gelegd!

Begin de volgende rij met het restant van de laatste plank. Op deze manier zorg je voor een natuurlijke overgang en beperk je het restafval. Sluit de plank gekanteld op de eerste rij aan en klik de plank vervolgens naar beneden. Tik de plank vast met het stootblok en de hamer.

Zodra de derde rij is gelegd, plaats je de afstandsblokjes tussen het laminaat en de muur. Schuif het laminaat goed aan. Leg vervolgens de rest van de planken. Gebruik eventueel een stootblok als het laminaat niet direct aansluit.

Om de breedte te meten van de laatste rij, leg je een plank exact op de voorlaatste rij en vervolgens een tweede plank erbovenop die je tegen afstandblokjes schuift. Teken af langs de rand van de bovenste plank. Zaag dan de plank af.

Plaats de op maat gezaagde plank, tik hem vast met een slagijzer en plaats tenslotte de afstandblokjes.

Stap 4 | Verwarmingsbuizen

Om leidingen of verwarmingsbuizen te omzeilen, zaag je met een decoupeerzaag uitkepingen in de plank. Leg de plank dan wel met de onderzijde naar boven! Werk de leidingen netjes af met een rozet.

Stap 5 | Plinten

Daarna leg je de plinten. Hiervan zijn er verschillende soorten. Kies degene die het mooist past bij je vloer. Bekijk de maakrecepten voor hoge plinten en lage plinten.

Succes met je klus!