Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Tegels snijden

Ga je zelf tegelen? Dan moet je tegels snijden om goed uit te komen aan de zijkant en onderkant. Of om leidingen te omzeilen.  Wij leggen je uit hoe je tegels snijdt met een tegelsnijder én haakse slijper. 

Ga je zelf tegelen? Dan moet je tegels snijden om goed uit te komen aan de zijkant en onderkant. Of om leidingen te omzeilen.  Wij leggen je uit hoe je tegels snijdt met een tegelsnijder én haakse slijper. 

Bekijk alle tegelsnijders
handmatig tegels snijden
Ga snel naar

Hoe kun je het beste tegels snijden?

In deze video laten we je zien hoe je tegels snijdt. We beginnen met het opmeten van de tegelbreedte. Zo bepaal je de grootte van de tegels en weet je hoeveel je van de tegel af moet snijden. Vervolgens tekenen we de tegels af. We meten het oppervlak aan de onder- en bovenkant op en bepalen of het oppervlak gelijk loopt. Daarna stellen we de tegelsnijder in en snijden en breken we de tegels. Als laatste komt het uitslijpen van hoeken met een haakse slijper. We laten zien hoe tegels snijden met een slijpschijf werkt.

Wil je de stappen liever nog rustig nalezen? Lees dan de uitgeschreven stappen hieronder.

Hoe kun je het beste tegels snijden?

Welke tegelsnijder moet je gebruiken?

tegelsnijder

Tegelsnijder

Er zijn twee soorten tegelsnijders: handmatig en elektrisch.

 • Een handmatige tegelsnijder maakt met het rollend mes een krasje in de tegel. Vervolgens kun je met de hendel de tegel gemakkelijk breken.

 • Een elektrische tegelsnijder zet niet alleen een krasje op de tegel, maar snijdt deze ook gelijk door met een ronddraaiende zaag. Een elektrische tegelsnijder kan handig zijn voor een klus waarbij veel tegels worden gesneden.

Bekijk alle tegelsnijders
haakse slijper worx

Haakse slijper

Een haakse slijper wordt ook wel slijptol of slijpmachine genoemd. Een haakse slijper is vooral handig bij het maken van kleine aanpassingen, zoals een hoekje van een tegel afhalen.  Let erop dat de doorslijpschijf geschikt is voor het type tegel dat je wilt snijden. Dit is afhankelijk van het materiaal en de dikte van de tegel.

Tegels zagen of snijden?

Het voordeel van tegels snijden is dat het een stuk sneller gaat dan tegels zagen. Je snijdt namelijk alleen de toplaag en breekt de tegel dan makkelijk door. Bij het zagen van tegels moet je door de gehele tegel heen zagen. Dit kan leiden tot rafelige snijranden.

Soms ontkom je er ook niet aan om tegels te zagen, vanwege de tegeldikte. Of omdat je moeilijke hoeken of uitsparingen uit tegels wil halen. Gebruik in dat geval een haakse slijper.

Vloertegels snijden

Wil je vloertegels snijden? Vloertegels tot 20x20 cm en dunner dan 10 mm kun je snijden met een tegelsnijder. Bij grotere en dikkere vloertegels gebruik je een tegelzaag.

1. De tegelbreedte opmeten

Voordat je begint met tegels snijden is het belangrijk om de tegelmaat op te meten. Gebruik hiervoor de middenlijn van het te betegelen vlak. Meet de middenlijn op met een rolmaat en bepaal de verdeling van de tegels. Zo bepaal je de grootte van de tegels. Nu weet je hoeveel je van de tegel af moet snijden. Houd bij het opmeten van de tegelbreedte 1,5 millimeter aan per kant van de tegel. Zo laat je ruimte voor de voegen.

tegels aftekenen

2. De maat aftekenen op de tegel

Voor het aftekenen van tegels heb je een rolmaat, potlood en waterpas nodig. Gebruik een stift (niet watervast) op geglazuurde tegels en een potlood op ongeglazuurde tegels. Zo ga je te werk:

 1. Bepaal het beginpunt van je tegelvlak en teken dan de tegelmaat af.

 2. Je kan ervoor kiezen om de voeg in het midden van de wand te houden voor twee gelijke delen. Houd ook rekening met de voegbreedte.

 3. Meet de wand aan de onder- en bovenkant op en bepaal of de wand gelijk loopt. Zo hoef je niet elke tegel opnieuw in te meten en kun je de tegelsnijder op een maat instellen.

 

3. Tegels snijden en breken

Heb je de wand opgemeten en de eerste tegel afgetekend? Stel dan nu de tegelsnijder in. Vaak zit er op de tegelsnijder een handig maatblokje. Een tegelsnijder werkt met een wieltje waarmee die een kras maakt in de bovenste laag van de tegel. Dit wieltje is het nulpunt en moet gelijk staan met het getekende streepje op de tegel.

Hoeken uitslijpen met een haakse slijper

4. Hoeken uitslijpen met een haakse slijper

Het komt weleens voor dat je lastige hoeken uit een tegel moet slijpen. Bijvoorbeeld om ruimte te maken voor een drukknop van een inbouwreservoir. Gebruik hiervoor een haakse slijper met een speciale slijpschijf voor tegels. Slijp ook altijd buiten in verband met stof. Dit is hoe je het aanpakt:

 1. Teken de vorm af op de tegel.

 2. Slijp altijd aan de mooie kant van de tegel, bijna tot in de hoek.

 3. Draai de tegel om en slijp de overgebleven stukken in de hoeken weg.

 4. Druk het uitgesneden deel vanaf de voorkant uit de tegel voor strakke hoeken.

 5. Werk eventuele oneffenheden bij met een slijptol of nijptang.

 

Onze beste tegelsnijders

Klaar om aan de slag te gaan? Investeer in een goede tegelsnijder en bespaar jezelf tijd en moeite. 

Bekijk alle tegelsnijders

Tegelbreedte

Tip 1

Zorg ervoor dat je bij het opmeten van de tegelbreedte 1,5 millimeter aanhoudt per kant van de tegel. Zo heb je ruimte voor de voegen.

Maat aftekenen

Tip 2

Teken de tegel af op de mooie kant. Ongeglazuurde tegels teken je af met een potlood. Heb je geglazuurde tegels? Die zijn wat gladder. Gebruik dan een uitwisbare stift.

Haak slijper buiten gebruiken

Tip 3

Gebruik een haakse slijper altijd buiten in verband met de hoeveelheid stof dat vrijkomt.

Volgende tip
Gereedschap huren praxis

Tegelsnijder huren

Ben je van plan om tegels zelf te snijden en heb je nog geen tegelsnijder? Dan kun je er eentje huren. Reserveer makkelijk online en haal hem op in de winkel bij jou in de buurt.

Huur een tegelsnijder

Aan de slag met tegels

Boren in tegels

klustip

Boren in tegels

Badkamertegels: trends, inspiratie en tips voor installatie

Inspiratie

Badkamertegels: trends, inspiratie en tips voor installatie

Alles over wandtegels

Productadvies

Alles over wandtegels

Ontdek hier welke inloopdouche bij jouw badkamer past

Inspiratie

Ontdek hier welke inloopdouche bij jouw badkamer past

Afkitten met siliconenkitAfkitten met siliconenkit

Stappenplan

Afkitten met siliconenkit

Badkamertegels schoonmaken

klustip

Badkamertegels schoonmaken

Alles over vloertegels

Productadvies

Alles over vloertegels

Maak je keuken leuker met deze 6 toffe ideeën!

Inspiratie

Maak je keuken leuker met deze 6 toffe ideeën!

Alles over tegels

Productadvies

Alles over tegels

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten