Elektrische vloerverwarming aanleggen

Wil je zelf vloerverwarming leggen? Controleer eerst of de vloer die je wilt gaan leggen, geschikt is voor vloerverwarming. Is dat zo? Dan kun je aan de hand van dit maakrecept aan de slag.

  • stappen
    7
  • klusniveau
    5/5

Stap 1 | Voorbereiding

Meet de oppervlakte van de te verwarmen ruimte. Meet dan de oppervlakte van de plaatsen waar vloerverwarming niet tot zijn recht komt. Denk aan de plek waar de douchecabine komt, het bad of een kast. Trek deze oppervlaktes af van de totale ruimte. Nu weet je hoeveel elektrische vloerverwarming je nodig hebt. Koop nooit een rol met teveel vloerverwarming, je kunt het namelijk niet inkorten! Lees de specificaties van jouw vloerverwarming aandacht door. Elke vloerverwarming is anders.

Stap 2 | Voeding thermostaat

Kijk of er een voedingsspanning in de ruimte aanwezig is. Bevindt deze zich op een geschikte plaats voor de thermostaat van de vloerverwarming? Zo ja, beitel of frees dan een sleuf vanaf de inbouwdoos naar de vloer. Hierin komt een elektrapijp met daarin de voedings- en sensordraden voor de vloerverwarming. Als dit niet het geval is, dan zul je de voedingsspanning door moeten trekken naar het punt waar je de thermostaat wilt hebben en daar een inbouwdoos plaatsen.

Stap 3 | Vloerverwarming plaatsen

Zorg dat de ondergrond vlak en stofvrij is, en breng een hiervoor geschikte voorstrijk aan. Kijk voor meer informatie de klusvideo en het stappenplan over voorstrijken. Rol de eerste mat uit tot het punt dat je moet keren. Knip nu de mat door, maar pas op dat je niet door het draad knipt. Draai dan de mat en rol uit in tegengestelde richting. Zorg dat de verwarmingsdraden elkaar nergens aanraken of overlappen. Plak de matten goed vast. Op plekken waar geen volledige mat past kun je de draad los plaatsen. Probeer ongeveer dezelfde verdeling te krijgen als op de mat. De draden mogen te dicht bij elkaar liggen. Plak de draad op de vloer met tape of lijm. Zorg dat je de vloerverwarming zo goed mogelijk verdeelt over de ruimte. Als je draad overhoudt zul je de verdeling moeten aanpassen, je kunt de draad niet inkorten. Meet met de multimeter de weerstand van de mat. Als deze overeenkomt met de opgegeven weerstand van de fabrikant weet je dat de draden niet beschadigd zijn. Doe dit zeer zorgvuldig; je kunt de vloer later niet meer gemakkelijk open maken. Plaats nu bij de sleuf de meegeleverde sensor. Plaats deze onder de mat tussen de verwarmingsdraden. Zorg dat hij de verwarmingsdraden niet raakt. Trek dan de draad van de sensor door de elektrapijp naar de inbouwdoos.

Stap 4 | Egaline aanmaken

Leeg een verpakking egalisatiemortel in de kuip en voeg de voorgeschreven hoeveelheid water toe. Wees nauwkeurig; de mengverhouding moet kloppen. Gebruik een goede mixer om het product goed door te mixen, het is belangrijk dat er absoluut geen klontjes in zitten. Begin in de verste hoek en giet hier een hoeveelheid op de grond. Gebruik de egalisatiekam of plakspaan om het in de wand en hoek te verdelen. Giet vervolgens een nieuwe hoeveelheid aangrenzend op de grond en probeer een goede vloeiing te krijgen. Kijk nu of de dikte goed is. De vloerverwarming hoort altijd net onder de egaline te zitten. Vul de egaline desgewenst nog wat aan, maar zorg dat de vloerverwarming vrij dicht onder het oppervlak blijft. Als je de juiste dikte hebt, werk dan zo door naar achteren. Blijf zorgen voor een goede vloeiing. Ga zo door tot je de hele oppervlakte gehad hebt. Op de verpakking staat aangegeven hoe lang je het moet laten drogen voordat je er een volgende bewerking op kunt doen. Check na het egaliseren weer de weerstand met de multimeter. Je kunt als de egaline droog is de vloer leggen of eerst de thermostaat aansluiten.

Stap 5 | Egaliseren

Voordat je de vloer gaat plaatsen, moet je de ondergrond egaliseren. Bereken op basis van de informatie op de verpakking en de oppervlakte van de ruimte hoeveel egalisatiemortel je nodig hebt. Neem liever een of twee zakken meer dan je nodig denkt te hebben; als je tekort komt heb je een probleem. Heb je teveel? Dan kun je overtollige, dichte verpakkingen gewoon weer terugbrengen. Dicht alle gaten en kieren met behulp van kit zodat de egaline niet weg kan lekken.

Stap 6 | Aansluiten thermostaat

:Klaar om de thermostaat aan te sluiten? Schakel dan eerst de stroom uit. Check met een spanningszoeker of dit daadwerkelijk uit staat. Sluit vervolgens de voedingsdraad en de sensordraad aan volgens de instructies van de fabrikant. Monteer de thermostaat op de inbouwdoos. Je kunt nu de stroom weer inschakelen en de verwarming bedienen. Heb je vloertegels gelegd? Houd er dan rekening mee dat de lijm ongeveer 28 dagen nodig heeft om uit te harden. Als je de verwarming gedurende deze periode opstookt dan bestaat de kans dat de lijm gaat barsten. Wacht in dat geval een maand voordat je de vloerverwarming aanzet.

Stap 7 | Aandachtspunten

● Als je de matten gelegd hebt, loop dan niet meer over de draden heen. Hierdoor kunnen ze beschadigingen oplopen. Draag voor de zekerheid schoenen met zachte zolen. ● Mocht er in de toekomst nog iets in de vloer gemonteerd moeten worden, zoals bijvoorbeeld een douchewand, houd hier dan rekening mee bij het leggen van de draden. ● Spoel gereedschap na gebruik direct af met water ● Als je een PVC vloer wilt aanbrengen, moet de vloer eerst geschuurd worden met een hiervoor geschikte schuurmachine. ● Mocht er ergens wat egalisatiemortel lekken, maak dit dan meteen schoon met water. ● Voor extra informatie of een beter beeld bij het geheel, zie ook het filmpje hieronder uit een aflevering van Eigen Huis en Tuin waarin Thomas elektrische vloerverwarming aanlegt.