• NaN

Buitenkeuken van betonblokken maken

Buiten smaakt alles beter! Maak daarom je eigen buitenkeuken van beton. Bereid je favoriete gerechten voor en geniet optimaal van de zomer. Liever een houten buitenkeuken maken? Bekijk dan het stappenplan buitenkeuken maken.

 • tijd
  2 Dag
 • Kosten
  €507.43
 • stappen
  10
 • klusniveau
  3/5

Voorbereiding

Controleer eerst de ondergrond voordat je de buitenkeuken gaat maken, deze moet waterpas zijn. Zorg ervoor dat de ondergrond stevig genoeg is om het gewicht van de buitenkeuken te kunnen dragen.

Stap 1 | Positie bepalen en afmeten

Meet nu de oppervlakte op waar de buitenkeuken komt te staan. Houd hierbij rekening met de afmetingen van de cellenbetonblokken. Voor deze buitenkeuken gebruiken we betonblokken van 40 bij 60 centimeter. Zet de betonblokken uit op de gewenste positie en meet de te zagen betonblokken goed af met een rolmaat. Bekijk voor de exacte maten van de buitenkeuken de tekening in bovenstaande stap.

Stap 2 | De betonblokken op maat zagen

Als je alle betonblokken voor de achterkant van de buitenkeuken hebt afgetekend, kun je de betonblokken op maat zagen. Gebruik voor het zagen van de betonblokken een cellenbeton handzaag. Plaats na het zagen de betonblokken op de juiste positie en controleer of deze goed op elkaar aansluiten.

Herhaal deze stap voor alle delen van de achterzijde. Als de onderste laag staat, herhalen we deze stap nogmaals voor de bovenste laag.

Stap 3 | Achterwanden en bodem beschermen

Om de betonblokken te beschermen tegen vocht, coaten we de achterzijde van de betonblokken die de achterwand van de buitenkeuken vormen en de onderkanten van de betonblokken die de vloer raken. Gebruik hiervoor Rubber Seal. Bedek de vloer met stucloper om vlekken op de vloer te voorkomen. Behandel vervolgens de betonblokken met de bijgeleverde kwast. Herhaal deze stap voor alle betonblokken.

Lees voor de droogtijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking van de Rubber Seal.

Gebruik bij het behandelen van de betonblokken werkhandschoenen.

Stap 4 | Eerste laag betonblokken verlijmen

Als alle betonblokken op maat gezaagd hebt, kun je de betonblokken aan elkaar lijmen met blokkenlijm voor gaan we de betonblokken cellenbeton. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking voor het aanmaken van de lijm. Tip: Maak niet te veel lijm in één keer. Meng het water en lijmpoeder in een emmer of speciekuip. Gebruik een boormachine met mixer om het goed met elkaar te mengen.

Plaats de onderkant van de buitenkeuken op zijn plek. Pak het eerste deel van de achterwand en verlijm deze tegen de zijwand aan. Gebruik een lijmkam om de lijm goed aan te brengen. Verwijder de overtollige lijm met een troffel. Controleer met een winkelhaak of de hoek 90 graden is. Verlijm de rest van de betonblokken op dezelfde manier.

Bedek nu de vloer rondom de betonblokken met stucloper.

Gebruik ook bij het verlijmen de werkhandschoenen.

Stap 5 | Buitenkeuken verstevigen

Om de buitenkeuken te verstevigen moeten we elke laag verstevigen met ijzeren T of L profielen. Meet de breedte van de buitenkeuken en zaag de ijzeren profielen op maat met een ijzerzaag. Plaats deze op de betonblokken en controleer of deze niet uitsteken. Leg de betonblokken van de horizontale laag op de ijzeren profielen en teken op de onderkant af waar de profielen komen te zitten. Gebruik de cellenbetonzaag om de groeven te zagen waar de profielen in komen te zitten. Controleer of de groeven diep genoeg zijn.

Plaats voldoende lijm in de groeven en op de bovenkant van de betonblokken van de eerste laag. Zorg dat de stalen profielen op de juiste positie liggen. Plaats de horizontale betonblokken op zijn plek en controleer of de profielen in de groeven liggen. Controleer met een waterpas of de horizontale betonblokken waterpas liggen. Voeg eventueel extra lijm toe onder een betonblok om deze waterpas te krijgen.

Stap 6 | Bovenste laag verlijmen

Plaats nu de tweede laag aan betonblokken op de eerste laag. Verlijm net als in stap vijf alle delen aan elkaar. Neem de overtollige lijm af met een troffel. Controleer hier ook of de hoeken 90 graden zijn.  Herhaal deze stappen tot alle blokken aan elkaar zijn verlijmd. Plaats ook hier de ijzeren L of T profielen als versteviging voor het bovenblad en verlijm deze met de bovenste laag net als in stap 5. Controleer of het bovenblad waterpas is, en voeg weer eventueel extra lijm toe om het blad waterpas te krijgen.

Stap 7 | Buitenkeuken stucen

Voordat de stuclaag aangebracht wordt, moeten we de betonblokken voorstrijken. Dit zorgt voor betere hechting van het stucwerk. Breng de voorstrijk aan met een blokkwast en behandel de complete buitenkeuken aan de buitenkant en de binnenkant. Maak nu het stuc aan, volg hiervoor de instructies op de verpakking. Breng het stuc aan met een plakspaan en strijk deze glad. De bovenkant van de buitenkeuken hoeft niet gestuct te worden. Schuur als het stucwerk droog is het stucwerk licht op. Meer weten over stucen? Bekijk dan ons stappenplan stucen

Stap 8 | Tegels leggen

Om de bovenkant van de betonblokken beter te beschermen tegen vlekken en vocht, gaan we deze betegelen. Meet de breedte en diepte op van het blad en snijd de tegels op maat met een tegelsnijder. Plaats de tegels op het blad en controleer of deze passen. Meer weten over het snijden en plaatsen van tegels? Bekijk dan het stappenplan tegels leggen of ons advies over tegels snijden.

Voor een mooie afwerking van de kopse kanten van de tegels, moet je de hoekprofielen op maat slijpen. Slijp een hoek van 90 graden met een slijptol uit het hoekprofiel. Buig vervolgens het profiel voorzichtig in een hoek van 90 graden.

Tip: Gebruik een tegel als mal voor het buigen en tik het hoekprofiel zachtjes aan om het in vorm te krijgen. Herhaal deze stap voor de andere hoeken en snijd de uiteinden op maat af. Maak de tegellijm aan voor het lijmen van de tegels en smeer deze uit op de bovenkant van de buitenkeuken. Gebruik hiervoor een lijmkam. Plaats het hoekprofiel op het blad in de lijm en druk deze vast. Smeer de lijm evenredig uit over het oppervlak en plaats de tegels in de lijm binnen de hoekprofielen. Druk de tegels goed aan. Smeer tussen de tegels, en tussen de tegels en hoekprofielen voldoende lijm om de voegen te dichten. Veeg met een natte doek alle lijmresten netjes weg voordat de lijm hard wordt.

Stap 9 | Deuren plaatsen

Voor de deuren gebruiken we terrastegels van 50 bij 50 cm. Deze kun je makkelijk zagen en monteren. Demonteer eerst twee planken uit de terrastegels en plaats deze in het vak links en rechts tegen de zijkanten waar de deuren komen. Meet de breedte tussen de latjes en de hoogte op. Gebruik hiervoor de binnenmaat. Haal drie tot vier millimeter af van de opgemeten maten. Zo komen de deuren niet tegen de betonblokken aan. Teken de afmetingen af op de tegels en zaag die op maat. Controleer of de deuren passen.

Om de deuren stevig te bevestigen aan de buitenkeuken, schroeven we twee planken vast aan de wanden. Gebruik de dikte van het hout om de diepte te bepalen waar de planken komen te zitten. Boor het hout voor en markeer waar je de pluggen in het cellenbetonblok kunt plaatsen. Boor de gaten voor de pluggen in het betonblok met een klopboormachine. Plaats de pluggen en schroef de latjes vast aan de wanden. Tip, gebruik montagekit om de verbinding te verstevigen.

Markeer waar de scharnieren komen en schroef deze vast aan de verticale plankjes. Plaats de deuren naast de scharnieren en schroef deze ook vast. Houd genoeg ruimte over aan de boven en onderkant van de deuren, zodat ze vrijuit kunnen draaien. Plaats een stop voor de deuren aan de onderkant van het keukenblad aan de achterkant van de deurtjes, zodat de deuren niet naar binnen kunnen doordraaien. Gebruik hiervoor ook twee pluggen en schroeven en eventueel montage kit. Schroef het schuifslot vast aan de enkele deur en maak een inkeping in het beton met een boormachine met een steenboortje. Maak de inkeping netjes met een steenbeitel of schroevendraaier. Controleer of de inkeping diep genoeg is. Bij het vak met de twee deuren schroeven we het slot aan de ene deur en het slotoog aan de andere.

De buitenkeuken van beton is nu klaar voor gebruik. Een buitenkeuken maken uit betonblokken, zo doe je dat!

dit heb je nodig

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten