Zo verhelp je schade na veel regenval

We hebben steeds vaker te maken met regenbuien. Er valt vaak in korte tijd veel regen en dat kan zorgen voor allerlei soorten schade – je kelder kan onderlopen, je dakbedekking kan loslaten en er kan lekkage ontstaan. Hier geven we tips om deze schades te verhelpen. En we laten je ook zien hoe je waterschade voorkomt.

Herstel muren en plafonds na lekkage

Als je lekkage hebt gehad zie je dat meteen terug aan je plafonds of muren. Regenwater kan door de kleinste gaten en kieren naar binnen komen en zorgt snel voor lelijke gele watervlekken. Heb je vochtschade aan je plafond of muur? Verhelp eerst de lekkage en laat de muren en het plafond daarna goed opdrogen voordat je begint met het herstelwerk. Verwijder dan loszittende verf met een plamuurmes, vul eventuele gaten en scheuren met vulmiddel en schilder je plafond of muren over met muurverf in een mooie frisse kleur.

Pomp een ondergelopen kelder droog

Als je kelder is ondergelopen moet je eerst de stroom uitschakelen. Pas als je dat hebt gedaan kun je veilig gaan kijken naar de omvang van de schade. Staat je kelder onder water en heb je daar schade door? Bel dan meteen je verzekeraar en vraag wat je verzekering dekt. Heb je geen schade? Dan kun je zelf aan de slag en het water uit je kelder wegpompen met een dompelpomp.

Vervang en repareer dakpannen

Als er veel regen in een keer valt kan dat ervoor zorgen dat je dakpannen verschuiven of dat er dakpannen van je dak af vallen. Zie je dat sommige dakpannen zijn verschoven? Verhelp dat door zelf je dak op te gaan met een stevige ladder en de dakpannen weer goed vast te leggen. Zijn ze van het dak gevallen en stuk? Vervang je dakpannen dan zo snel mogelijk met hulp van dit stappenplan. Want dan voorkom je lekkage bij een volgende regenbui.

Is je dak met iets anders bedekt? Wij hebben alle soorten dakbedekking in huis!

Zo voorkom je waterschade door regen

We lieten hierboven zien hoe je schade door zware regenval herstelt. Maar het is natuurlijk altijd beter om waterschade te voorkomen. Daarom geven we je hier een paar handige tips om je huis en tuin voor te bereiden op een pittige regenbui. Hieronder zie je hoe je de dakgoot goed schoonmaakt en hoe je tuin veel droger blijft met een regenton. Maar we vertellen je ook hoe je altijd droog naar binnen kunt en hoe je tuinmeubels beschermt tegen regen.

Maak je dakgoot schoon

Als je dakgoot schoon is kan regenwater makkelijk wegstromen. Is je dakgoot vies? Dan kan die overstromen en kan er lekkage ontstaan. Zorg er daarom altijd voor dat je dakgoot vrij is van bladeren en ander vuil dat van je dak af komt en maak je dakgoot elk jaar schoon. Woon je in een boomrijke omgeving? Dan is het beter om je dakgoot twee keer per jaar schoon te maken. Hoe? Dat laten we hier zien.

 

Tip: verhelp kleine gaten en scheuren ook meteen met hulp van ons stappenplan dakgoot-reparatie.

Sluit een regenton aan

Met een regenton vang je regenwater op via een regenpijp. Handig, want daardoor heb je altijd gratis water voor je planten bij de hand. Maar een regenton heeft nog een belangrijk voordeel – omdat een regenton heel veel regenwater kan opvangen voorkom je dat het riool overbelast raakt. En een regenton zorgt er ook voor dat er minder water in je tuin komt te staan. Wil je zelf een regenton aansluiten? Dat is heel goed te doen met dit stappenplan.

Hou jezelf en je tuinmeubels droog

In de stromende regen op zoek naar je huissleutel – daar heeft niemand zin in. Installeer daarom een mooie deurluifel want dan kom je altijd droog binnen. Maar ook je tuinmeubels staan graag droog. Heb je geen plek in je schuur? Pak ze dan in met goede meubelhoezen. Tuinkussens, sierkussens en andere losse voorwerpen berg je droog op in een waterbestendige opbergbox. Zin in een leuke klus? Deze houten opbergbox is ook waterdicht en maak je helemaal zelf.

Is er niet alleen regen, maar ook storm op komst? Met deze tips voorkom je ook schade door storm.

Je weet nu hoe je waterschade kunt verhelpen en voorkomen. Wil je liever nog wat meer advies of informatie van onze medewerkers? We staan voor je klaar in een van onze winkels bij je in de buurt.