Het inrichten van de perfecte werkplaats is het begin van een zorgeloos en succesvol klusleven. Maak dus snel van bijvoorbeeld dat kleine schuurtje achter je huis de ideale klusplek! Een beetje input nodig om de om de perfecte werkplaats in te richten? Laat je dan inspireren door de tips uit dit blog.

Wil je gelijk al gereedschap voor je werkplek aanschaffen? Bekijk dan alvast ons gereedschap assortiment. 

Alles bij de hand

Een volle en kleine werkplaats inrichten op een gestructureerde manier kan met behulp van de volgende tips:

  • Zorg dat al het basisgereedschap aanwezig is. Een boormachine, een hamer en een schroevendraaier zijn bijvoorbeeld niet te missen in de ideale werkplaats. Naast deze tools is er nog veel meer gereedschap dat absoluut een plekje hoort het krijgen in iedere werkplaats. Bekijk onze blog over must-have gereedschap eens om er zeker van te zijn dat je niks vergeet!
  • De werkplaats inrichten op basis van codering maakt je werkplek overzichtelijk. Er zijn verschillende manieren van codering. Zo kan er bijvoorbeeld met kleur- of cijfercodering worden gewerkt. Hierbij krijgt ieder bakje met materiaal zijn eigen kleur of cijfer en wordt er een legenda gemaakt voor een duidelijk overzicht van alle codes. Gekleurd tape kan gebruikt worden om de verschillende kleuren aan te geven. Ook kan er met woorden worden aangegeven wat er in een bak zit. Ga bijvoorbeeld aan de slag met krijtverf en schrijf met krijt op de bakken welk materiaal waarin zit.

Creëer ruimte

Zorg bij het inrichten van je werkplaats dat er ruimte gecreëerd wordt. Dit ziet er netjes uit en er is meer plek om te klussen. Maar met al dat gereedschap en al die klusmaterialen is dit best lastig. Er zijn een paar simpele manieren om je werkplaats ruimtelijk in te richten:

  • Gebruik de muur. Zet bijvoorbeeld bakken op elkaar of hang gereedschap aan de wand. Hierdoor wordt er minder vloeroppervlak in beslag genomen. Neem eens een kijkje in onze collectie van opbergsystemen. Of lees eens ons maakrecept ‘maak een gereedschapsbord’ om hier zelf mee aan de slag te gaan. Ook het plaatsen van opbergrekken tegen de muur is een eenvoudige en praktische manier om materiaal op te slaan in de hoogte.
  • Gebruik het plafond. Al klinkt dit niet heel logisch; het bespaart erg veel ruimte. Hang bijvoorbeeld regenpijpen horizontaal aan het plafond waar houten latten in bewaard kunnen worden. Of bevestig rails aan het plafond om boxen tussen te hangen.

Mobiele werkbank in je werkplaats

Heb je het stopcontact aan de andere kant van de kamer nodig of wil je graag staand werken in plaats van zittend? Dit zijn momenten waarbij een mobiele werkbank goed van pas komt.

Verstelbare werkbank

Verstelbare werkbanken zijn handig als er staand en zittend gewerkt wordt. Staand werken aan een lage werkbank heeft vaak een slechte werkhouding als resultaat. Koop dus een verstelbare werkbank om mogelijke lichamelijke klachten te voorkomen.

Verplaatsbare werkbank

Een makkelijk verplaatsbare werkbank is handig als je eens buiten wilt werken en wanneer je dat stopcontact aan de andere kant van de kamer nodig hebt. Natuurlijk is deze mobiele werkbank ook leuk als je gewoon eens van inrichting wilt veranderen.

Opklapbare werkbank

Een opklapbare werkbank is ook handig om in de werkplaats te hebben staan. Deze is makkelijk aan de kant te zetten als hij niet wordt gebruikt. Zet hem dan bijvoorbeeld tegen de muur aan. Zo creëer je pas ruimte! Deze tafel kan ook zelf gemaakt worden. Bekijk hiervoor het stappenplan voor het maken van een opklapbare tafel. Besloten om deze klus op te pakken? Neem eens een kijkje in onze hout-collectie en kies de perfecte houtsoort voor dit project.

Klaar om je perfecte werkplek in te richten?

Neem een kijkje in ons assortiment van gereedschap, opbergsystemen en werkbanken om er zeker van te zijn dat de inrichting van jouw werkplaats helemaal compleet is.