Of je nou twee linkerhanden hebt of simpelweg nog nooit hebt geklust, een aantal gereedschapsspullen moet je gewoon in huis hebben. Van basic schroevendraaiers tot een rolmaat: dit zijn de 5 musthaves voor iedere beginnende klusser.

1. Schroevendraaierset

Een lamp ophangen, een deurtje vastdraaien: bijna iedere klus begint en eindigt met een goede schroevendraaier. Heb je er geen een in huis, dan kan dat behoorlijk onhandig zijn, want iedere keer langs de buren is ook niet alles. Zorg daarom voor een goede schroevendraaierset, met een sleufkopschroevendraaier (zo’n platte), een kruiskopschroevendraaier en een pozidriv schroevendraaier (dat is een kruiskop met een extra puntje). Let ook goed op de afmetingen: schaf grote én kleine varianten aan.

2. Hamer

Wat ook niet mag ontbreken, is een hamer. Je gebruikt ‘m om spijkers in hout of in de muur te slaan en dat doe je echt vaker dan je denkt. Kies bij voorkeur voor een ijzeren klauwhamer, die volstaat bij de meeste klussen en is handig wanneer je kromgeslagen spijkers moet loshalen.

3. Rolmaat

Wanneer je wilt weten of die boekenkast in dat hoekje past, of wanneer je benieuwd bent hoe lang je oudste zoon nou werkelijk is: een rolmaat komt altijd van pas. En deze is niet duur in de aanschaf!

4. Ringsleutelset

Een ringsleutel gebruik je om een bout of moer goed vast te draaien (of los te halen). Iets wat zonder dit gereedschap vaak niet lukt. Omdat ringsleutels de moer precies moeten omsluiten, heb je vaak meerdere formaten nodig. Een ringsleutelset biedt dan uitkomst. Goed om te weten: je gebruikt een ringsleutel niet alleen bij klussen in of om het huis, maar ook bij bijvoorbeeld het verhogen van je fietszadel.

5. Gereedschapskist

Officieel is het geen gereedschap, maar het is wel noodzakelijk. Want niets is frustrerender dan midden in een klus te moeten zoeken naar die verloren hamer, zaag of kruiskopschroevendraaier. Bewaar daarom alles in een stevige (afsluitbare) gereedschapskist en zet ‘m op een plek die je makkelijk onthoudt. Oh, en als je dan toch bezig bent: een doosje schroeven en spijkers en een rolletje tape is ook geen overbodige luxe. Er is vast weleens iets wat je plotseling moet repareren.

Denk jij dat je er nu klaar voor bent om een klus aan te pakken? Zoek dan tussen onze stappenplannen een leuk project om mee aan de slag te gaan. Veel klusplezier!