Niks terug kunnen vinden en overal stof. Irritant toch? Dit is de alledaagse situatie van een klusser die van zijn werkplek altijd een puinhoop weet te maken. Door een paar kleine aanpassingen kan deze rommelmaker zijn werkplek omtoveren tot een structuur-walhalla. 

Klus-eigenschappen van een rommelmaker

Zoals het woord al zegt maakt een rommelmaker veel rommel. Volg dus het spoor van stof of gereedschap om deze klusser te vinden. De werkplek van een rommelmaker ziet eruit als een slagveld en wordt vaak ook zo achtergelaten. Hij zal wel denken; wat is het nut van opruimen als het morgen weer net zo’n puinhoop wordt? Dat de rommelmaker een sloddervos is van aard wil niet zeggen dat hij geen goede klusser is. Want hoe slordig zijn werkplaats ook is, ook hij kan meesterwerken verrichten op het gebied van klussen. 

Opruimtips voor de rommelmaker 

Opgeruimd staat netjes; voor de rommelmaker is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Om hem of haar een beetje op weg te helpen bij het opruimen zijn hier een paar tips:

  • Dek de werkvloer of werktafel af voor het klussen. Op deze manier kan na het klussen gemakkelijk al het afvalmateriaal weggegooid worden. Daarnaast beschermt het ook de tafel of vloer tegen verfspetters of andere klus-schade. Het afdekken kan goed met bouwfolie, afdekpapier of een stucloper.
  • Ruim je gereedschap gestructureerd op. Dit is een goede tip voor de chaotische rommelmakers. Door gereedschap en klusmateriaal een vaste plek te geven is de kans dat het kwijtraakt tussen de puinhoop een stuk kleiner. Een gereedschapskoffer of ander opbergsysteem aanschaffen betekent dan ook: nooit meer zoeken!
  • Maak een to-do lijst voor na het klussen om gestructureerd op te ruimen. Hang deze lijst op ooghoogte bij de werkplek, zodat hij niet over het hoofd gezien wordt. En werk de lijst ook daadwerkelijk af! Op deze manier blijft de werkplek netjes.
  • Opruimen wordt een stuk gemakkelijker met een stofzuiger bij de hand. De gemiddelde rommelmaker houdt niet van tussendoor opruimen. En waarom moeilijk doen met een bezem? Na het klussen één keer de stofzuiger door de kamer et voilà, alles stofvrij.
  • Voor iedere klusser, maar vooral voor de rommelmaker geldt: veiligheid voorop. Naast opruimen is ook het dragen van beschermende kleding belangrijk voor het creëren van een veilige klus-situatie. Draag bijvoorbeeld een mondmasker om het inhaleren van fijne stofdeeltjes en chemische geuren te voorkomen.

Klussen tegen de puinhoop 

Waarom een opbergsysteem kopen, als je als echte klusser hem ook zelf kan bouwen? Voor alle klussende rommelmakers die dit denken hebben we de volgende tip: maak een gereedschapsbord. Door gereedschap aan de muur te hangen wordt een werkplek overzichtelijk. Ook is het goed voor de veiligheid aangezien het gereedschap buiten het bereik van kinderen is en omdat er niet meer over gestruikeld kan worden. Hoe je dit gereedschapsbord zelf kunt maken zie je hier: