Maak jouw tuin winterklaar met het juiste tuingereedschap
Van bladblazer tot bezem: hét tuingereedschap voor het seizoen
Met het juiste tuingereedschap zorg jij ervoor dat je tuin de wintermaanden goed doorstaat. Welk gereedschap gebruik jij om je tuin winterklaar te maken? Wij hebben de beste tips verzameld zodat je tuin er tip-top uitziet deze winter - en dus ook volgend jaar lente. Leef je uit!
1. Blaas ze omver met je bladblazer
Nemen de blaadjes ook de regie over in jouw tuin? Niet langer met een bladblazer! Het verschil tussen bladblazers en bladruimers is dat de bladblazer blaadjes bijeen blaast, terwijl de bladruimer ook opruimt. Vaak worden de bladeren dan kleingemaakt en in een opvangzak opgevangen. Zo kun je nog sneller je tuin ontdoen van bladeren, want je hoeft alleen maar de zak te legen (in de biobak of op de composthoop, natuurlijk).
2. Draadloze heggenschaar
Kan jouw heg nog wel een kappertje gebruiken voor het gaat vriezen? Gebruik dan een draadloze heggenschaar.
3. Harken doe je zo
Voor de doorgewinterde tuinierder is de hark zijn of haar beste vriend. Ook het assortiment harken is uitgebreider dan je zou denken: ken jij het verschil tussen een bladhark, een asfalthark en een verticuleerhark?
4. Vergeet die good old bezem niet… !
Een goedkoop alternatief is de traditionele bezem. Je hebt ze in verschillende soorten en maten, ook voor buiten. Kinderen vinden het ook leuk om in de tuin te ravotten. Ze helpen je vast graag met de blaadjes of gevallen takken bij elkaar te vegen met hun eigen kinderbezem! Toch liever electrisch? Kies dan voor een veegmachine.
5. Snoeischaar of kettingzaag?
De meeste bomen kun je het beste snoeien na bloeitijd. November is dus een prima maand om te snoeien, en je vingers vriezen er nog net niet af door de kou. Heb je struiken in je tuin waarvan de takken de pan uit groeien? Gebruik dan een snoeischaar. Voor het echte grote werk, een boom die een koppie kleiner moet, pak je een kettingzaag! Hou de volgende tips aan als je gaat snoeien:
Snoei dubbele koppen weg en kies voor een recht omhoog groeiende hoofdtak.
Snoei tegen elkaar schurende takken weg, om zogenaamde 'wonden' te voorkomen. Schimmels groeien graag in de schuurwonden waardoor de boom verzwakt.
Snoei maximaal 1/3 deel van de kroon in één keer weg. Snoei je meer weg, dan reageert de boom met waterlot: de snelgroeiende rechtopstaande kleine takken in een boom.
6. Winteropslag: berg je tuinmeubels goed op
Heb jij je tuinmeubels al goed ingepakt tegen sneeuw- en hagelbuien en de kou? Mocht je genoeg ruimte hebben in een schuur, ruim je houten tuinmeubels dan tijdig op om te voorkomen dat het hout aangetast wordt. Vergeet ook voor de de vogeltjes niet een huisje te maken om in te overwinteren.