Voordelen van een compostbak

Compost is een goede bodemverbeteraar hierdoor krijg je namelijk een humusrijke grond (aarde die ontstaan is uit vergane plantenresten) welke meer water vast houdt en waardoor planten beter kunnen groeien. Meer voordelen van een eigen compostbak:

  • Je eigen compost bevat essentiële voedingsstoffen voor planten en gewassen.
  • Compost geeft uiteindelijk meer smaak aan je groenten door biologische teling.
  • Je weet zeker dat je compost vrij is van bestrijdingsmiddelen.
  • Doordat je je eigen afval gebruikt, bespaar je geld.
  • Je draagt bij aan een beter milieu.

Zelf een compostbak maken

Je kunt een compostbak kant en klaar aanschaffen of een simpele compostbak zelf maken. Zelf maken is niet alleen leuk om te doen, je krijgt er een voldaan gevoel van. Je hoeft geen expert te zijn om zelf een compostbak te maken. Ook is een grote buitenruimte zeker geen vereiste. Of je nou een tuin, terras of balkon hebt, iedereen kan een compostbak houden. Weten hoe je te werk gaat? Bekijk deze simpele stappen.

1. Bepaal de standplaats van de compostbak en teken deze uit met linten.

2. Je opzet moet minimaal 1,5 meter hoog, breed en lang zijn.

3. Boor in de aarde op de hoeken 4 gaten en monteer de palen hier in vast

4. Tussen de palen bevestig je planken, palen of bijvoorbeeld gaas rondom.

Welk materiaal mag er in de compostbak en wat niet?

Niet alles mag zomaar op de composthoop gegooid worden. Het is de kunst om de ideale verhouding te vinden tussen organische materialen die koolstof afgeven en materialen die stikstof afgeven. Zo kun je onderscheid maken tussen groen en bruin organisch afval. Bij groen afval kun je denken aan tuin- en keukenafval, gras en mest. Dit groene afval is rijk aan stikstof.

Bruin afval bevat dode bladeren en takken, zaagsel, houtsnippers en stro. Dit type afval bevat relatief veel koolstof. Zorg voor een goed evenwicht tussen droge, natte, slappe, harde, grove en fijne elementen. Vind je veel lange takken in je tuin? Knip ze iets kleiner. Dit is beter voor het verteringsproces.

Het verteringsproces in de compostbak

Het verteringsproces van een composthoop duurt tussen de zes en twaalf maanden. Belangrijk is wel dat je eens in de drie weken de volledige hoop omdraait en een goede balans hebt gevonden tussen de stoffen die het afval veroorzaken. Gooi niet gelijk alles op de hoop maar mix de compost goed door elkaar.

De insecten die op de compostbak afkomen zorgen voor een humusrijke grond. Doordat ze door de grond heen kruipen, houden zij de grond luchtig en dat bevordert weer het verteringsproces.

Vocht en compost

Vocht is een belangrijk element in het composteringsproces. Zonder vocht is de bak te droog en ligt de vertering stil. Maar de bak moet ook weer niet te nat zijn. Want te veel vocht zorgt voor een koude temperatuur. Hierdoor kan de bak niet composteren. Een goede balans is dus van belang.

Als je een handje compost zou pakken zou er een beetje vocht uit moeten druppen wanneer je er in knijpt. Handig om dit regelmatig te testen. Is de composthoop te droog? Pak een plantenspuit en maak de hoop weer wat vochtiger. Is de grond te nat? Dan kan je het beste de hele hoop omkeren en bruine materialen toe voegen. Ietsje meer werk maar wel de moeite waard.