Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Alles over het aanleggen van je sedumdak

Wil je je dak vergroenen? Met een sedumdak voeg je gemakkelijk groen toe aan je woning, zelfs als je beperkte ruimte hebt. In deze klustip ontdek je alles wat je moet weten over sedumdaken, van de voordelen ervan tot tips om je eigen groene oase op je dak te creëren.

Wil je je dak vergroenen? Met een sedumdak voeg je gemakkelijk groen toe aan je woning, zelfs als je beperkte ruimte hebt. In deze klustip ontdek je alles wat je moet weten over sedumdaken, van de voordelen ervan tot tips om je eigen groene oase op je dak te creëren.

groen sedum dak
Ga snel naar
sedum dak

Wat is een sedum dak?

Een sedumdak, ook wel bekend als een groendak, is een dak dat begroeid is met sedumplanten. Deze vetplanten hebben dikke bladeren die water vasthouden waardoor ze goed bestand zijn tegen de felle zon en droge periodes. Maar ook natte periodes vormen geen probleem. Sedummatten zijn perfect voor het aanleggen van een groendak, omdat je ze zowel op platte als schuine daken kunt leggen. Denk bijvoorbeeld aan het dak van je schuur, garage of uitbouw aan je woning.

Een groen dak is niet alleen een prachtige toevoeging aan je huis, maar zorgt ook voor een groener en gezonder milieu om in te wonen!

De voordelen van een sedum dak

Goed voor het milieu

Een groendak neemt CO2 op, zuivert de lucht en vermindert de hitte in steden. Ook trekt een sedumdak insecten en vogels aan, wat goed is voor de natuur.

 

Isolatie

Een sedumdak houdt je huis koel in de zomer. Zo kan het in de zomer binnen tot wel 4 °C koeler zijn. Daardoor hoef je minder te koelen, wat geld bespaart.

 

Minder wateroverlast

Een groen dak kan regenwater vasthouden en langzaam weer afgeven. Hierdoor voorkom je dat het riool overbelast raakt bij hevige regenval.

Langer meegaand dak

Een sedumdak beschermt het dak tegen schadelijke UV-straling en extreme temperaturen, waardoor het veel langer meegaat dan een gewoon dak. Terwijl een traditioneel dakbedekking zoals bitumen ongeveer twintig jaar meegaat, kan een groendak wel zestig jaar blijven liggen.

 

Je woning stijgt in waarde

Als je je huis milieuvriendelijker maakt, wordt het meer waard. Dat geldt ook als je een sedumdak plaatst.

 

Geluidsdempend

Sedumplanten absorberen geluid, wat handig is in een drukke stadsomgeving.

illustratie verschillende lagen sedumdak

Verschillende lagen

Een groen dak heeft verschillende lagen. Onderaan is er een waterdichte laag die lekkages voorkomt. Daarbovenop komt een laag die overtollig regenwater naar de afvoer leidt. De filterlaag houdt de substraatdeeltjes tegen om verstoppingen te vermijden. Dan komt de substraatlaag, de voedingsbodem voor de vetplanten. En als laatste leg je de sedummatten.

Bij ons vind je kant-en-klare sedummatten met al deze lagen. Dat is handig, want zo leg je sneller een groen dak aan zonder elke laag apart te hoeven kopen!

Voorbereiding voor het aanleggen van een sedumdak

Lees deze tips goed door voordat je begint met het aanleggen van een sedumdak, zodat je veilig kunt starten.

plat dak

Is je dak geschikt?

Check of jouw dak sterk genoeg is voor de sedumlaag. Vooral als het veel geregend heeft, kan een sedumlaag al snel 80 kg per vierkante meter wegen. Houd ook rekening met mogelijke sneeuwval die daar bovenop kan komen. Twijfel je of je dak geschikt is? Vraag dan een bouwkundig adviseur om advies.

ladder

Veilig het dak op

Volg de regels voor veiligheid op het dak goed op. Werken op een dak kan gevaarlijk zijn, dus let goed op je eigen veiligheid. Zet de ladder bijvoorbeeld op een vlakke ondergrond tegen de rand van het dak en controleer of hij stevig staat voordat je erop klimt.

Naar alle reformladders
bladvanger

Afvoerleidingen vrij laten

Voordat je begint met het aanleggen van het sedumdak, is het belangrijk om te achterhalen waar de afvoerleidingen zich bevinden op het dak. Deze leidingen moeten vrij toegankelijk blijven om een goede waterafvoer te garanderen. Door het plaatsen van een bladvanger op de hemelwaterafvoer voorkom je dat bladeren en ander vuil in de afvoerleidingen terechtkomen en deze verstopt raken.

Plat of schuin dak?

Als je een sedumdak wilt maken, is het belangrijk om naar de vorm van je dak te kijken. Platte daken hebben bijvoorbeeld een ander type substraat en waterafvoer nodig dan schuine daken. Door hierop te letten, zorg je ervoor dat je sedumdak goed past bij je dak en dat het goed blijft werken.

Plat dak

Plat dak

Een plat dak is helemaal vlak en helt een klein beetje zodat water weg kan stromen. Dit type dak is perfect voor een sedumdak, omdat water er langer op blijft liggen dan op een schuin dak en het dak niet snel verschuift.

  • Helling maximaal 3 graden

  • Regenwater blijft langer liggen dan op een schuin dak

  • Dak verschuift niet snel

Lessenaar(s)dak

Schuin dak

Een schuin dak is steiler dan 15 graden. Hierop kun je ook sedumplanten laten groeien, maar dat kost meer tijd en voorbereiding dan op een plat dak. Omdat water er sneller vanaf loopt, droogt de vegetatielaag op een schuin dak snel uit. Daarom is het slim om een dikke laag substraat aan te brengen, minstens 50 mm dik. Zo blijft er genoeg voeding en water voor de planten, vooral in droge periodes. Om te voorkomen dat de sedummatten verschuiven, gebruik je groendakribbels. Dat zijn speciale plastic strips die je op het dak plaatst.

  • Helling > 15 graden

  • Regenwater loopt sneller weg dan bij een plat dak

  • Substraatlaag minimaal 50 mm dik

  • Kans op afschuiving

Dit heb je nodig voor je sedumdak

Groen dak met sedum aanleggen

In deze video laten we je zien hoe je gemakkelijk een groendak met sedumplantjes aanlegt. Voordat je begint, meet je het dak op, maak je het schoon en controleer je de stevigheid en staat van de dakbedekking. Afhankelijk van de hoogte van de dakrand en het type bladvanger, plaats je deze eerst. Daarna rol je het drainage doek uit en plaats je de substraten. Vervolgens leg je de sedummatten, vul je de randen met dakgrind en water je het geheel voor een goede doorworteling.

Naar stappenplan groen dak met sedum aanleggen
Groen dak met sedum aanleggen

Sedumdak onderhoud

Het onderhoud van een sedumdak is over het algemeen vrij eenvoudig. Hier zijn een paar belangrijke stappen:

Onkruid verwijderen

Controleer in het voor- en najaar op ingewaaid onkruid en verwijder het handmatig om te voorkomen dat het zich verspreidt en de sedumplanten verstikt. Gebruik hiervoor tuinhandschoenen.

 

Water geven

Sedumplanten zijn sterk en kunnen best goed omgaan met droge periodes. Maar op extreem warme dagen is het toch verstandig om je sedumdak water te geven. Sproeien kan gewoon met een tuinslang. Met een irrigatiesysteem kun je ook gemakkelijk moeilijk bereikbare plekken water geven.

Bemesten

Bemest het sedumdak twee keer per jaar in het voor- en najaar met mestkorrels. Zo blijven de sedumplantjes gezond en sterk. Doe dit voordat er een flinke regenbui komt, dan spoelen de voedingsstoffen goed de grond in en kunnen de plantjes er optimaal van profiteren.

 

Inspectie

Controleer regelmatig het dak op eventuele schade, zoals dode plantjes of lekkages, en repareer deze als het nodig is. Dit is ook een goed moment om de grindstrook en afvoer schoon te maken.

Meer over vergroenen

Inspiratie

4x Ideeën voor plantenbakken aan je schutting!

Stappenplan

Plantenwand voor binnen maken

Stappenplan

Groen dak met sedum aanleggen

Inspiratie

Een mooie moestuin: tips, ideeën en inspiratie

Inspiratie

5 slimme tips om je tuin te bewateren

Stappenplan

Moestuin beginnen en aanleggen

Stappenplan

Zelf plantenbak met verlichting maken

klustip

Alles over verticaal tuinieren

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten