Grasmaaier voor elk gazon

Welke grasmaaier past het beste bij jouw klus en waar moet je allemaal op letten bij het kopen van een grasmaaier? Wij helpen je graag op weg!

Onderhoud je gras goed

Een stuk gras in je tuin is heerlijk maar vergt wel wat onderhoud. Of je het gras maait met een benzinemaaier, elektrische grasmaaier of een handgrasmaaier is vooral afhankelijk van de grootte van je tuin. Heb je hulp nodig bij het maken van de juiste keuze? Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij het uitzoeken van een grasmaaier.

Bekijk alle grasmaaiers

 

Verschillende soorten grasmaaiers

Bij de Praxis ben je aan het goede voor allerlei soorten grasmaaiers. Iedere tuin heeft namelijk een andere grootte en jij hebt zelf natuurlijk een aantal eisen. Voor welke grasmaaier je uiteindelijk kiest, heeft voornamelijk te maken met de grootte van je tuin, maar ook met de prijsklasse waarin je zoekt.

Elektrische grasmaaier

Een elektrische grasmaaier is geschikt voor het meeste gazon en daarom ook de meest gangbare grasmaaier. Een elektrische grasmaaier heeft weinig onderhoud nodig en is een stuk voordeliger dan bijvoorbeeld een benzine grasmaaier of robotmaaier Het nadeel is wel dat je minder bewegingsvrijheid hebt door het snoer. Zo heb je altijd stroom in de buurt nodig en moet je opletten voor het snoer tijdens het grasmaaien.

Accu grasmaaier

Met een accu grasmaaier heb je geen gedoe meer met snoeren. Je hebt dus meer bewegingsvrijheid met een accu grasmaaier dan met een elektrische grasmaaier. Wel is een accu grasmaaier relatief duur in aanschaf. Door de vaak beperkte accuduur is een accu grasmaaier het meest geschikt voor kleine tot middelgrote tuinen.

Benzine grasmaaier

Een benzinemaaier is geschikt voor de wat grotere tuinen en voor plekken waar geen stopcontact aanwezig is. De benzine grasmaaier combineert de voordelen van snoerloos maaien met de kracht van een grasmaaier op stroom.

 

Handgrasmaaier

Een handgrasmaaier is ideaal voor een kleine tuin. Het is goedkoop, makkelijk op te bergen en zo goed als geluidloos. Wel moet je een handgrasmaaier zelf voortduwen, waardoor het lichamelijk zwaar kan zijn. Ook beschikken niet alle handgrasmaaiers over een grasopvangbak.

 

Robotmaaier

Robotmaaiers zijn ideaal voor middelgrote tot grote tuinen. Deze maaier is volledig draadloos en na het instellen maait hij vanzelf je gazon zonder eigen inspanning. Je kunt dus lekker onderuit zitten terwijl het gras gemaaid wordt! De robotmaaier heeft vaak een krachtige motor. Wel is de robotmaaier duur in aanschaf en heeft het relatief veel onderhoud nodig.

Zitmaaier

Voor hele grote gazons zijn zitmaaiers het meest comfortabel en gemakkelijk. Daarentegen zijn zitmaaiers erg duur in aanschaf, maken ze veel geluid, zijn ze vervuilend en heb je ruimte nodig om het op te slaan.

Top 5 verschillende grasmaaiers

Bekijk hieronder de top 5 grasmaaiers. Ben je benieuwd naar al onze grasmaaiers?


Welke grasmaaier past bij jou?

 

 

Heb je een kleine tuin van rond de 300 m2?
Dan is een elektrische kooimesmaaier de juiste grasmaaier. Deze grasmaaier is zeer milieuvriendelijk!

Word je tuin alweer een stukje groter, zo rond de 600 m2?
Dan is een elektrische grasmaaier, benzinemaaier of een gazonmaaier op accu, de ideale oplossing.

Bij een tuin groter dan 600 m2?
Kun je nog steeds goed de elektrische grasmaaier, benzinemaaier of een gazonmaaier op accu gebruiken.

Heb je een groot gazon of grasveld?
De beste optie is een robotmaaier of een zitmaaier. Robotmaaiers maaien helemaal automatisch, produceren geen afval, werken bijzonder stil en zo vaak als jij maar wil.

Hoe maai ik het beste mijn gras?

Het gazon onderhouden is zonder twijfel één van de meest intensieve en tijdrovende klussen in de tuin. Maar de voldoening van een goed onderhouden gazon is dan ook groot. In de zomer groeit (gezond) gras snel. Dan moet het zeker elke week worden gemaaid, maar ook weer niet te kort.

Houd de messen scherp van de grasmaaier

Slijp minstens één keer per jaar de messen van je grasmaaier. Botte messen zorgen ervoor dat je plukken gras uit de grond trekt in plaats van het af te knippen en zo beschadigt je gazon. De topjes van het gras kleuren wit en je gazon verzwakt en is vatbaarder voor ziektes en plagen, met alle gevolgen van dien.

Maai je gras regelmatig

Des te vaker je maait, des te gezonder je gazon wordt; maai dus zo vaak als je kan. Het stimuleert je gazon om voller te groeien en om nieuwe sprietjes aan te maken, het onderdrukt ontsierende breedbladige grassen en voorkomt dat onkruid gaat bloeien en zich in het gazon uitzaait. Maai elke keer in een andere richting en met een ander patroon, zodat de grassprieten niet altijd in dezelfde richting worden geduwd.

Bij normale weersomstandigheden kan je onderstaande richtlijnen aanhouden:
  1. Maart: elke 2 weken
  2. April: elke 10 dagen
  3. Mei t/m augustus: minstens eens per week
  4. September t/m oktober: elke 10 dagen
  5. November t/m december: alleen maaien bij zacht weer

Stel je juiste hoogte in van de grasmaaier

Zorg dat je tijdens het grasmaaien geen gaten in het gras maait. Een handige vuistregel die je hierbij aan kan houden is om nooit in één keer meer dan een derde van het gras af te knippen. Hou er rekening mee dat een speelgazon, dat intens betreden wordt, langer moet zijn dan een siergazon waar amper iemand op loopt.

Werk de kantjes netjes weg

Je gazon is pas af als ook de kanten er netjes bijliggen. Bij een klein gazon kan je een of twee keer per jaar met een manuele kantsnijder rond en de uitstekende wortels en graskluiten afsteken. Heb je een heel groot gazon, dan kan je beter in een automatische graskantsnijder investeren.

Gazon zonder afval

Je gazon maaien betekent helaas ook afval produceren. Je hebt algauw een grote berg grasafval. Het verteert slecht en gaat kwalijke geurtjes verspreiden. Met een mulchmaaier is het afvalprobleem zo opgelost. Die verzamelt het gras niet in een bak maar versnippert of mulcht het al rijdend en strooit de snippers onmiddellijk weer uit. Deze kleine stukjes verdwijnen gewoon tussen de sprietjes van je gazon dat dit extra laagje meststof goed kan gebruiken.

Services voor grasmaaiers

Gereedschap verhuur

Het juiste gereedschap niet in huis? Je kunt ook gereedschap huren!

Persoonlijke winkelafspraak

Maak een afspraak met een medewerker in de winkel.

Thuisbezorgen

Laat je producten thuisbezorgen. Dat scheelt een hoop gedoe!