Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Alles over gras maaien

Gras maaien is belangrijk voor een stralend gazon. Maar wanneer en hoe vaak moet je dit eigenlijk doen? Het juiste onderhoud van je gras kan een groot verschil maken in hoe je tuin eruitziet. In deze klustip leggen we je alles uit over gras maaien, van de beste tijd om te maaien tot hoe je het op de juiste manier kunt doen.

Gras maaien is belangrijk voor een stralend gazon. Maar wanneer en hoe vaak moet je dit eigenlijk doen? Het juiste onderhoud van je gras kan een groot verschil maken in hoe je tuin eruitziet. In deze klustip leggen we je alles uit over gras maaien, van de beste tijd om te maaien tot hoe je het op de juiste manier kunt doen.

gras maaien
Ga snel naar

Waarom is het nodig om het gras te maaien?

Grasmaaien is een belangrijk onderdeel van gazon onderhoud. Hier zijn een paar redenen waarom het zo belangrijk is:

Het uiterlijk van je tuin of gazon

Een van de belangrijkste redenen om gras te maaien is voor het uiterlijk van je tuin of gazon. Regelmatig maaien zorgt ervoor dat het gras er netjes en verzorgd uitziet. Het houdt het gras kort en gelijkmatig, wat een opgeruimde uitstraling geeft.

 

Gezond gras

Door regelmatig te maaien, groeit het gras beter. Als de zonnestralen de onderste, dunne grassprieten bereiken, groeien die sterker. Zo wordt je grasmat dikker en voller. Ook bevordert maaien de luchtcirculatie en vermindert het de kans op schimmelinfecties en onkruidgroei.

 

Geen ongewenste planten

Maaien helpt ook bij het beheersen van ongewenste planten, zoals onkruiden. Door regelmatig te maaien, voorkom je dat onkruid de kans krijgt om zich te verspreiden en het gazon over te nemen. Zo blijft je grasveld mooi groen.

Wanneer en hoe vaak is gras maaien nodig?

Wanneer moet ik maaien?

Je maait gras wanneer het weer niet te koud en niet te warm is, meestal tussen de 7°C en 25°C. Grasmaaien is daarom iets wat je alleen doet als het gras groeit, en dat gebeurt in de lente, zomer en herfst. Als de bodemtemperatuur onder de 5-8 °C zakt, stopt het gras met groeien en hoef je het niet te maaien. In die koude maanden gaat je gazon eigenlijk in winterslaap.

 

Hoe vaak moet ik maaien?

Meestal maai je het gras eens per week in het voorjaar en eens per twee weken in de zomer. Gras groeit het snelst bij ongeveer 15°C. Dus als het gras snel groeit, moet je vaker maaien, en als het langzamer groeit, hoef je minder vaak te maaien. Hieronder staat een handig overzicht:

Maand

Hoe vaak maaien?

Maart

1 x per twee weken

April

1 x per tien dagen

Mei t/m augustus

1 à 2 x per week

Vanaf september

1 x per tien dagen

 

Wanneer moet je het gras niet maaien?

Voor je begint met maaien, is het verstandig om het weer te checken. Het is bijvoorbeeld geen goed idee om te maaien als de zon fel schijnt of direct na een flinke regenbui. Hieronder leggen we uit wanneer je beter even kunt wachten met maaien.

icoon droogte

Gras maaien in de volle zomerzon

Maaien wanneer de zon volop schijnt in de zomer is geen goed plan, omdat het gras dan uitdroogt en het gazon bruin wordt. De warmte van de zon zorgt er namelijk voor dat de pas gemaaide grassprieten snel verbranden. Het is daarom beter om s’avonds te maaien of laat in de middag, wanneer de zon minder fel is. Zo houd je je gazon gezond en bescherm je het gras.

icoon regen

Gras maaien als het nat is

Vermijd ook het maaien bij nat gras. Dit kan namelijk de grasmaaier verstoppen en de messen beschadigen. Ook wordt nat gras vaak minder mooi afgesneden, waardoor je gazon er niet zo netjes uitziet. Wacht daarom liever tot het gras opgedroogd is voordat je gaat maaien, zodat je een beter resultaat krijgt en de grasmaaier soepel blijft werken.

vorst icoon

Na nachtvorst

Het is geen goed idee om te maaien na nachtvorst. Wanneer het kouder wordt, hoef je het gras minder vaak of zelfs helemaal niet te maaien. Gras groeit namelijk niet zo snel bij een temperatuur onder de 5°C. Het is dus slim om het maaien uit te stellen tot het warmer wordt en het gras weer begint te groeien.

Wat is de perfecte maaihoogte van het gras?

De ideale maaihoogte hangt af van hoe je wilt dat je gazon eruitziet en hoe intens je het gebruikt. Meestal is het goed om het gras te maaien op een hoogte tussen de 3 en 4 centimeter. Loop, lig of speel je graag in het gras? Dan kun je het beter iets langer maaien, tussen de 4 en 5 centimeter. Als je gazon vooral in de schaduw ligt, is het beter om een maaihoogte van 5 tot 6 cm aan te houden. Zo kunnen de planten meer zonlicht opnemen en voedingsstoffen maken. Voor een siergazon kun je het gras korter maaien, tussen de 2 en 3 centimeter.

Ook is het belangrijk om niet meer dan 1/3 van het gras af te maaien. Als de grasplanten bijvoorbeeld 6 centimeter hoog zijn, maai er dan maximaal 2 centimeter vanaf. Zo blijft het gras gezond en kan het goed groeien.

Gras met grasmaaier

In het voorjaar

In het voorjaar maai je het gras iets korter dan in de zomer zodat het beter groeit en het gazon zich goed ontwikkelt.

 • Speelgazon. Maaihoogte 3 tot 5 cm

 • Schaduwgazon. Maaihoogte 5 tot 6 cm

 • Siergazon. Maaihoogte 2 tot 3 cm

grasmat in de zomer

In de zomer

In de zomer wil je het gazon goed beschermen tegen het warme weer. Je maait het gras daarom iets langer dan in de lente of herfst.

 • Speelgazon. Maaihoogte 4 tot 6 cm

 • Schaduwgazon. Maaihoogte 5 tot 6 cm

 • Siergazon. Maaihoogte 3 tot 5 cm

grasmat in de herfst

In het najaar

Ter voorbereiding op de winter verlaag je de maaihoogte in het najaar om het gras gezonder te laten overwinteren.

 • Speelgazon. Maaihoogte 3 tot 5 cm

 • Schaduwgazon. Maaihoogte 5 tot 6 cm

 • Siergazon. Maaihoogte 2 tot 3 cm

Waarmee kan ik het gras maaien?

De grootte van je grasveld bepaalt welke grasmaaier je nodig hebt. Voor een klein stukje gras kun je een handgrasmaaier gebruiken. Maar heb je een groter grasveld, dan is een elektrische of benzine grasmaaier handiger. Als je tijd en moeite wilt besparen, kun je een robotgrasmaaier overwegen. Die maait automatisch het gras voor je. Zorg er ook voor dat de maaimessen scherp zijn, want botte messen snijden het gras niet goed af. En dat kan ziektes en schimmels veroorzaken aan de bovenkant van het gras.

Op zoek naar meer informatie over grasmaaiers? Bekijk dan ons advies over welke grasmaaier het beste bij jou past.

Onze beste grasmaaiers

Weet je niet welke grasmaaier je moet kiezen? Wij hebben een aantal populaire grasmaaiers voor je geselecteerd. Bekijk alle grasmaaiers

Nieuw gras maaien

Bij het maaien van nieuw gezaaid gras is het belangrijk om voorzichtig te werk te gaan zodat je de jonge grassprieten niet beschadigt.

Nieuwe graszoden

Voor nieuw gelegd gras: wacht tot het gras ongeveer 8 centimeter lang is voordat je het voor de eerste keer maait. Dan hebben de graswortels genoeg tijd gehad om goed te groeien en sterker te worden.

 

Ingezaaid gras

Voor ingezaaid gras: als je gras hebt gezaaid, duurt het vaak wat langer voordat het gras de juiste lengte heeft. Maai het pas als het minstens 10 centimeter lang is om te voorkomen dat je het jonge gras beschadigt.

gemaaid gras

Gemaaid gras opvangen of laten liggen?

Je hebt twee opties met het gemaaide gras: mulchen of composteren. Mulchen heeft voordelen, zoals het beschermen van het gazon tegen de hitte in de zomer. Een mulchlaag houdt de wortels van het gras vochtig en vermindert de kans op onkruid en mos. Ook hoef je geen maaiafval op te ruimen of de opvangbak van je grasmaaier te legen.

Het is alleen niet slim om te mulchen als het gras te lang is. De mulchlaag op het gazon is dan te dik waardoor het gras verstikt. Ook kan mulch onkruidzaden gemakkelijker verspreiden. Als je last hebt van onkruid in je gazon, is het dus geen goed idee om het grasafval te laten liggen.

Je kunt er ook voor kiezen om het gemaaide gras te composteren of weg te gooien in een groenbak. Een andere optie is om het grasafval te harken in een bloembed. Hiermee voorkom je onkruid en mos tussen de planten.

Gereedschap huren praxis

Grasmaaier huren

Een grasmaaier nodig en liever niet een zelf aanschaffen? Huur dan een grasmaaier via onze verhuurservice. Reserveer hem makkelijk online en haal de grasmaaier op in de winkel.

Grasmaaier huren

Veelgestelde vragen

Meer over gazon onderhoud

Gazon onderhoud

klustip

Gazon onderhoud

Je tuin bewateren: 5 slimme, duurzame en makkelijke tips

Inspiratie

Je tuin bewateren: 5 slimme, duurzame en makkelijke tips

Alles over grasmaaiers

Productadvies

Alles over grasmaaiers

Gazon bemesten

klustip

Gazon bemesten

Alles over gras sproeien

klustip

Alles over gras sproeien

Zelf gras zaaien? Zo leg jij een gazon aan.

klustip

Zelf gras zaaien? Zo leg jij een gazon aan.

6 handige tips om onkruid te verwijderen

Inspiratie

6 handige tips om onkruid te verwijderen

Onkruid in gazon

klustip

Onkruid in gazon

Tuinplanten water geven: zo doe je dat!

Inspiratie

Tuinplanten water geven: zo doe je dat!

Alles over het gras verticuteren

klustip

Alles over het gras verticuteren

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten