Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

NaN

Alles over barbecues

Welke barbecue past bij mij?

Ben je op zoek naar een barbecue die helemaal past bij jouw wensen? Wij helpen je graag op weg om de juiste keuze te maken. Wij leggen je uit welke verschillende barbecues we hebben en wat de voor- en nadelen zijn per soort. Ook geven we je tips voor handige barbecuebenodigdheden en hoe je je barbecue het beste schoon kunt houden.

Ben je op zoek naar een barbecue die helemaal past bij jouw wensen? Wij helpen je graag op weg om de juiste keuze te maken. Wij leggen je uit welke verschillende barbecues we hebben en wat de voor- en nadelen zijn per soort. Ook geven we je tips voor handige barbecuebenodigdheden en hoe je je barbecue het beste schoon kunt houden.

Bekijk alle barbecues
barbecue black taurus 440
Ga snel naar

Soorten barbecues

Zodra het lekker weer wordt, gaat er natuurlijk gebarbecued worden! Niets gezelliger dan lekker buiten eten met vrienden of familie. Er zijn verschillende soorten barbecues om uit te kiezen, waarvan we hierbij per soort de voor- en nadelen voor je op een rijtje zetten.

Houtskool barbecue

Houtskool barbecue

Een houtskool BBQ is misschien wel de meest gebruikte barbecue. Door de houtskool aan te steken en even te laten branden blijven de kolen heet waarop gekookt kan worden. De smaak van de houtskool proef je lichtelijk door het eten.

  • Een heerlijke barbecue geur- en smaak
  • Verkrijgbaar in verschillende soorten en maten
  • Duurt langer om de barbecue op temperatuur te krijgen
  • Vraagt wat meer werk om schoon te houden
Bekijk alle houtskool BBQ's
Gasbarbecue

Gasbarbecue

Een gas BBQ is makkelijk in gebruik. Door het aansluiten van een gasfles is de barbecue gemakkelijk uit en aan te zetten. Wanneer deze aanstaat is hij ook snel klaar om op te koken. Deze barbecue mist wel de rokerige smaak in het eten.

  • Temperatuur is eenvoudig te regelen door de knoppen
  • Weinig last van rook
  • Gasfles moet je na een tijd hervullen
  • Doorgaans duurder dan houtskool-barbecues
Elektrische barbecue

Elektrische barbecue

Voor deze BBQ heb je alleen een stopcontact nodig en je kan beginnen met koken. Past goed op een klein balkon en is makkelijk in gebruik. Doordat er geen vuur aan te pas komt mist er wel een rokerige smaak en geur.

  • Geschikt wanneer je wat minder ruimte hebt
  • Geen gedoe met houtskool of aanmaakblokjes
  • Je hebt een stopcontact in de buurt nodig
  • Het mist de herkenbare barbecue rooksmaak en -geur
Betonnen barbecue

Betonnen barbecue

Met een betonnen BBQ creëer je een rokerige smaak en geur aan het eten. Je kunt hem gebruiken met houtskool, hout of wijnstokken. Het rooster zet je hoger of lager op het vuur waarmee je de garing kunt controleren.

  • Solide barbecue in steen of beton die lang meegaat
  • Geeft een heerlijke barbecue geur- en smaak
  • Weerbestendig, kan het hele jaar buiten staan
  • Je moet langer de tijd nemen om de barbecue op temperatuur te krijgen
  • Niet makkelijk te verplaatsen
Kamado barbecue

Kamado barbecue

Deze kamado BBQ kun je in verschillende diktes kopen. Kies je bijvoorbeeld voor 33 mm dik keramiek dan ligt het houtskoolverbruik 50 tot 70 procent lager dan bij een open barbecue, waar zuurstof vrij spel heeft.

  • Je kunt er in garen, roken, roosteren of grillen
  • De warmte is makkelijk te regelen
  • Vaak prijziger dan traditionele barbecues
  • Zwaar en niet makkelijk te verplaatsen
Rookoven

Rookoven

Vlees, vis en groente kun je bereiden in een rookoven. Door het rook wat er vrij komt van houtsnippers gaart je eten en krijgt deze een heerlijke rook smaak. Een rookoven blijft gedurende het hele proces dicht, dus ook buiten geschikt bij kou en regen.

  • Geeft een heerlijke barbecue geur- en smaak
  • Makkelijk te verplaatsen
  • Te verwarmen met houtsnippers en houtskool
  • Geschikt om te roken én te grillen
  • Langere opwarmtijd voor de barbecue

Welke bbq moet ik kopen?

Als je een barbecue gaat kopen heb je veel keuze. Hoe kies je de juiste barbecue uit? In deze video leggen we uit welke soorten barbecues er zijn en wat de voor- een nadelen zijn van elk type.

Een houtskool bbq is lastiger op temperatuur te krijgen, maar geeft wel een authentieke bbq smaak aan je vlees en groente. Een gas bbq start juist makkelijk op, maar mist wel een rokerige smaak. Ben je een gevorderde bbq’er? Dan is een keramische barbecue echt iets voor jou! Je kunt niet alleen slowcooken, maar ook grillen en zelfs op een hoge temperatuur pizza’s bakken.

Welke bbq moet ik kopen?
Barbecues vergelijken

Type bbq

Prijs

Snel op temperatuur

Geschikt voor

Houtskool barbecue

€ 20 - € 300

Tuin en balkon

Gasbarbecue

€ 200 - € 1000

Tuin en balkon

Elektrische barbecue

€ 200 - € 400

Tuin en balkon

Betonnen barbecue

€ 300 - € 700

Tuin

Kamado barbecue

€ 400 - € 2000

Tuin

Rookoven

€ 300 - €1200

Tuin

Het verschil tussen houtskool en briketten

Het grootste verschil tussen houtskool en briketten is dat houtskool snel een hogere temperatuur kan bereiken. Dit maakt houtskool geschikt voor het grillen van dunne stukken vlees, zoals hamburgers, satéstokjes of varkenshaasjes. Gebruik houtskool voor barbecues zonder deksel om de warmte niet vast te houden.

Briketten hebben iets meer tijd nodig om op te warmen, maar ze branden wel langer. Daarom zijn briketten ideaal voor gerechten met een langere bereidingstijd, zoals een T-bonesteak. Voor het beste resultaat gebruik je briketten in een gesloten barbecue, waarbij het deksel fungeert als een soort oven. Op deze manier gril je gerechten indirect. Als duurzaamheid voor jou belangrijk is, ga dan voor kokosbriketten. Barbecueën met deze briketten is milieuvriendelijk, omdat er geen kokosbomen gekapt hoeven te worden.

Bekijk alle houtskool en briketten

Houtskool

Briketten

Brandt sneller dan briketten

Blijft langer op een constante temperatuur

Geschikt voor dunne stukken vlees

Geschikt voor dikke stukken vlees

Geschikt voor direct grillen

Geschikt voor indirect grillen

Ideaal voor open BBQ's

Ideaal voor BBQ's met deksel

 

Het grootste verschil tussen houtskool en briketten is dat houtskool snel een hogere temperatuur kan bereiken. Dit maakt houtskool geschikt voor het grillen van dunne stukken vlees, zoals hamburgers, satéstokjes of varkenshaasjes. Gebruik houtskool voor barbecues zonder deksel om de warmte niet vast te houden.

Briketten hebben iets meer tijd nodig om op te warmen, maar ze branden wel langer. Daarom zijn briketten ideaal voor gerechten met een langere bereidingstijd, zoals een T-bonesteak. Voor het beste resultaat gebruik je briketten in een gesloten barbecue, waarbij het deksel fungeert als een soort oven. Op deze manier gril je gerechten indirect. Als duurzaamheid voor jou belangrijk is, ga dan voor kokosbriketten. Barbecueën met deze briketten is milieuvriendelijk, omdat er geen kokosbomen gekapt hoeven te worden.

Bekijk alle houtskool en briketten

Houtskool

Briketten

Brandt sneller dan briketten

Blijft langer op een constante temperatuur

Geschikt voor dunne stukken vlees

Geschikt voor dikke stukken vlees

Geschikt voor direct grillen

Geschikt voor indirect grillen

Ideaal voor open BBQ's

Ideaal voor BBQ's met deksel

 

Onze beste barbecues

Kun je niet kiezen tussen al die barbecues? Koop dan één van onze beste modellen. Bekijk alle barbecues

Waar moet je op letten als je een barbecue koopt?

Temperatuurmeter

Met een ingebouwde temperatuurmeter lees je snel af wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt. Deze meter is altijd gemonteerd in de nok van de kop of het deksel. Houd er wel rekening mee dat deze temperatuur sterk kan afwijken van de temperatuur ter hoogte van het vlees. Wil je tijdens het grillen de exacte temperatuur van het vlees weten? Koop dan een vleesthermometer. Je vindt deze tussen onze barbecue accessoires.

 

Vetafvoer

Een barbecue met een vetafvoer is niet alleen makkelijk te reinigen, maar ook beter voor je gezondheid. Een vetafvoer voorkomt namelijk dat er schadelijke stoffen ontstaan die samen met de rook opnieuw in je eten terecht kunnen komen.

Afneembare asverzamelaar

Met een afneembare asverzamelaar verwijder je eenvoudig het verbrande as uit je houtskool barbecue. Meestal vind je een asverzamelaar onderaan de bbq en is deze makkelijk los te schuiven of te klikken.

 

Warmhoudrooster

Een warmhoudrooster houdt je gerechten goed warm voordat je ze uitserveert. Dit rooster is vaak ingebouwd en handig in gebruik tijdens het bakken of grillen voor een grote groep mensen.

Temperatuurmeter

Met een ingebouwde temperatuurmeter lees je snel af wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt. Deze meter is altijd gemonteerd in de nok van de kop of het deksel. Houd er wel rekening mee dat deze temperatuur sterk kan afwijken van de temperatuur ter hoogte van het vlees. Wil je tijdens het grillen de exacte temperatuur van het vlees weten? Koop dan een vleesthermometer. Je vindt deze tussen onze barbecue accessoires.

 

Vetafvoer

Een barbecue met een vetafvoer is niet alleen makkelijk te reinigen, maar ook beter voor je gezondheid. Een vetafvoer voorkomt namelijk dat er schadelijke stoffen ontstaan die samen met de rook opnieuw in je eten terecht kunnen komen.

Afneembare asverzamelaar

Met een afneembare asverzamelaar verwijder je eenvoudig het verbrande as uit je houtskool barbecue. Meestal vind je een asverzamelaar onderaan de bbq en is deze makkelijk los te schuiven of te klikken.

 

Warmhoudrooster

Een warmhoudrooster houdt je gerechten goed warm voordat je ze uitserveert. Dit rooster is vaak ingebouwd en handig in gebruik tijdens het bakken of grillen voor een grote groep mensen.

Wanneer kies je voor een tafel barbecue?

Als je een kleinere achtertuin hebt of in een appartement woont, heb je waarschijnlijk geen plek voor een grote bbq. Een tafel bbq biedt dan uitkomst. De barbecue neemt niet zoveel ruimte in beslag én is super makkelijk te verplaatsen. Ook hebben de meeste tafelbarbecues een handige draaghendel, zodat je ‘m écht overal mee naartoe kunt nemen. 

houtskool bbq klein

Tafel bbq op houtskool

Met een houtskool bbq kun je op de traditionele manier barbecueën. De typerende rokerige barbecue smaak proef je hier volop én je mag zelf aan de slag om de barbecue aan te krijgen. Deze variant kun je al vanaf een paar tientjes aanschaffen. Andere type barbecues zijn vaak een stuk duurder. Houd er wel rekening mee dat houtskool bbq’s vaak wat lastiger schoon te maken zijn en dat de kolen lang heet blijven nadat je ‘m gebruik hebt. Pas dus op dat je 'm niet omstoot.

Bekijk alle kleine houtskool bbq's
tafel bbq op gas

Tafel bbq op gas

Een gasbarbecues warmt ontzettend snel op. Ook kun je met de knoppen op de barbecue makkelijk de temperatuur regelen. Dit is ideaal als je bijvoorbeeld vlees langzaam wilt garen. Met deze barbecue heb je niet de typerende rokerige smaak, maar sommige zien dit als voordeel. Verder zijn gasbarbecues vaak een stuk duurder dan een houtskool bbq. Dit geldt ook voor de gasflessen, deze zijn een stuk duurder dan een zak houtskool. Je doet wel veel langer met een gasfles.

tafel bbq elektrisch

Tafel bbq op elektriciteit

Een elektrische bbq is het makkelijkste in gebruik. Je stopt de stekker in het stopcontact, de barbecue is binnen no-time op temperatuur én het geeft een gelijkmatige temperatuur af. Ook is deze variant geschikt om op het balkon of zelfs binnen te gebruiken, omdat er nauwelijks tot geen rook vrijkomt. Verder koelt de barbecue snel af en is het makkelijker schoon te maken dan een bbq op gas of houtskool. Als je geen stopcontact in de buurt hebt, moet je wel met een lang verlengsnoer aan de slag.

Handige barbecue tips

grillborstel

Maak je barbecue schoon

Maak het rooster van je barbecue schoon met een schoonmaakborstel. Dat gaat het makkelijkst als hij warm is voor en/of na gebruik. De hitte zorgt ervoor dat de aangekoekte restjes loslaten. Vet je rooster in voor gebruik. Zo blijft het eten minder plekken.

Bekijk alle bbq onderhoud
houtsnippers

Extra smaak met houtsnippers

Wil je extra smaak meegeven aan je grillgerecht? Kies dan houtsnippers in een smaak die bij jouw gerecht past. Door de verhitting krijgt jouw vlees of vis een unieke rookaroma.

grilltang

Zorg voor goed bbq-gereedschap

Niets zo vervelend als eten dat tussen het rooster van de barbecue valt. Met goed gereedschap, voorkom je dit. Zo wordt het omdraaien van je eten op de barbecue makkelijk. Ook is er speciaal gereedschap voor specifieke gerechten zoals vis, pizza of groentespiesjes. 

bbq hoes

Bescherm je barbecue

Met een barbecuehoes houd je je bbq in optimale staat. Dek de barbecue na gebruik af met een stevige beschermhoes zodat hij bestand is tegen vuil, regen en wind.

Onmisbaar bij het barbecueën

Met alleen een barbecue, ben je er nog niet. Bekijk alle barbecue accessoires om het barbecueën nog leuker én makkelijker te maken.

Bekijk alle barbecue benodigdheden

Meer over barbecues

Alles over barbecues

Productadvies

Alles over barbecues

3x buitenkeukens om zelf te maken

Inspiratie

3x buitenkeukens om zelf te maken

Je BBQ schoonmaken. Zo doe je dat!

Inspiratie

Je BBQ schoonmaken. Zo doe je dat!

Ombouw maken voor gas BBQOmbouw maken voor gas BBQ

Stappenplan

Ombouw maken voor gas BBQ

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2024 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten