Keuzehulp airco

Bedenk voordat je een airco koopt, wat je met de airco wil verkoelen. Een volledige woning koelen doe je makkelijker met een split airco. Een mobiele airco is heel geschikt om één ruimte mee te verkoelen.

Wij leggen de verschillen uit en helpen je kiezen!


Bekijk alle airco's

Verschil tussen een mobiele airco en split airco

De belangrijkste verschillen tussen een mobiele airco en split airco, zijn de ruimtes waarin je het apparaat kunt gebruiken. Ook verschilt de manier van installatie en het gebruik. Wij vergelijken hieronder de twee soorten airco’s met elkaar.


Mobiele airco

  • Voor verkoeling van kleinere ruimtes (< 78m2)
  • Zelf te installeren
  • Makkelijk te verplaatsen
  • Verkoelt alleen
Bekijk alle mobiele airco's

Split airco

  • Voor verkoeling van grotere of meerdere ruimtes
  • Niet zelf te installeren
  • Niet te verplaatsen
  • Verkoelt, ventileert en verwarmt
Bekijk alle split airco's

Waar moet je op letten bij het kopen van een airco?

Heb je een keuze gemaakt tussen een mobiele airco of vaste (split) airco? Dan is het belangrijk om bij het kopen van de airco te letten op: 

- Het koelvermogen: Wat is de benodigde capaciteit van de airco om de ruimte te verkoelen?
- Het verkoelingsbereik: Hoeveel m2 of m3 kan de airco verkoelen?
- Het energielabel en energieverbruik: Hoeveel energie verbruikt de airco?
- Het geluidsniveau: Hoe stil wil je dat de airco is?

Wij leggen je hieronder per eigenschap uit hoe je de beste keuze maakt.

Koelvermogen

Het koelvermogen van een airco wordt vaak uitgedrukt in kilowatt (KW) of BTU. Hoeveel koelvermogen je nodig hebt, is afhankelijk van de grootte, isolatie en ligging van de ruimte. Ook heb je meer koelvermogen nodig, als je normaal met veel mensen in de ruimte bent. Gemiddeld kan je uitgaan van 136 BTU of 40 watt koelvermogen per kubieke meter.

Verkoelingsbereik

Het verkoelingsbereik hangt samen met het koelvermogen. Het verkoelingsbereik wordt alleen uitgedrukt in vierkante of kubieke meter ruimte.

Energieverbruik

Een laag energieverbruik scheelt niet alleen in de kosten van electriciteit, maar is ook beter voor het milieu. Hoe zuinig een airco is, zie je aan het energielabel. Daarbij is D het minst zuinig en A+++ het zuinigst.

Geluidsniveau

Vind het belangrijk dat je airco stil is? Let dan op het geluidsniveau. Die varieert vaak tussen de 50 dB (zo hard als een lichte regenbui) en 65 dB (het geluidsniveau van een gemiddeld gesprek).

Bekijk alle airco's


Het verschil tussen een airco en ventilator

Het verschil tussen een airco en een ventilator is dat de ventilator de lucht niet koelt, maar alleen zorgt voor een luchtstroom in de kamer.

Een airco ofwel airconditioning koelt de lucht met behulp van een warmtepomp of compressor en koelmiddel dat in het apparaat zit. Dit noem je een gesloten systeem. Een ventilator is wel makkelijker aan te sluiten.

Bekijk alle ventilatoren