Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

  • Inloggen
  • NaN

PVC vloer leggen: de voorbereiding


PVC vloer egaliseren

Controleer of de ondergrond helemaal waterpas is. Is het verschil tussen verschillende delen meer dan 4mm? Dan adviseren wij om eerst de ondergrond van je PVC vloer te egaliseren. Kleinere hoogteverschillen los je op met een goede ondervloer.

Bekijk stappenplan vloer egaliseren


PVC vloer ondervloer kiezen en leggen

Een goede ondervloer voor je PVC vloer zorgt voor demping, isolatie en egalisatie van je vloer. Daarom helpen wij je bij het kiezen van de goede ondervloer. Gebruik bij PVC op een betonnen vloer altijd dampdichte folie onder de ondervloer. Of kies een PVC vloer waar al een ondervloer aan vast zit.

Bekijk advies over ondervloer kiezen en leggen

Voordat je je PVC vloer gaat leggen


PVC vloer berekenen

Meet het oppervlakte van de ruimte op waar je een PVC vloer wilt leggen. Tel bij de oppervlakte altijd 10% voor het snijverlies. Heb je een kamer met veel hoeken? Neem dan nog 5% meer. Ongeopende pakketen mag je binnen 30 dagen terugbrengen naar de winkel. 

Voorbeeld PVC vloer berekenen
De lengte van de kamer is 4 meter en de breedte 8 meter. Het oppervlakte van de kamer is dus (4 x 8 =) 32 m². Plus 10% extra is (32 * 1,1 =) 35,2 m². 

PVC vloer acclimatiseren

Laat de PVC vloer in de verpakking, ongeveer 48 uur acclimatiseren in de de kamer waarin je het gaat leggen. Hierdoor wordt de PVC soepel en makkelijk te gebruiken. Leg de pakketten plat op de grond. En zorg dat de kamertemperatuur niet lager dan 18°C.

Hoe leg je een klik PVC vloer?

Wij leggen je stap voor stap uit hoe je zelf een PVC vloer kunt leggen. In het stappenplan gebruiken we klik PVC. Laat het leggen van een zelfklevende PVC vloer altijd over aan een vakman.

Stap 1:  eerste rij PVC leggen

Begin met een strook PVC leggen in de hoek van de kamer, met de groef naar de muur. Het is belangrijk om een speling van 7 tot 10 mm tussen het PVC en de muren. Zo heeft de vloer ruimte om uit te zetten. 

Snijd de volgende strook op lengte met een (stanley)mes. Klik deze strook PVC daarna in de vorige strook. Ga zo door tot je de eerste rij PVC hebt gelegd. Gebruik een rubberen hamer om de stroken goed vast te maken aan elkaar. 


Stap 2: plank inkorten

De laatste plank van ieder rij moet je inkorten. Leg de plank zoals hij straks op de vloer komt te liggen. Keer de plank daarna om zodat de linkerkant, rechts ligt. Plaats afstandblokjes en teken nu de plank af.  Teken de lijn op de bovenkant van de plank en snijd de plank door met de bovenkant naar boven gericht.

Stap 3: tweede rij van de PVC vloer leggen

Begin de tweede rij, met het reststuk van de vorige rij. Zo verspringt de vloer automatisch en dit geeft een mooi, speels effect. Klik de stroken weer aan elkaar totdat de rij is afgelegd. Leg zo het PVC door de hele kamer. 


Stap 4: Leidingen en obstakels omzeilen

Teken obstakels af op de plank met een winkelhaak, rolmaat of profielmal. Hou hier ook rekening met 7mm afstand tussen het obstakel en planken. Zaag vervolgens de plank met een decoupeerzaag. Klik de plan hierna op zijn plek. Werk leidingen netjes af met een rozet.


Stap 5: Lastige hoeken

Kom je lastige hoeken tegen? Teken deze dan af met een  profielmal op het laminaat. Hou altijd rekening met de 7 tot 10 mm speling. Zaag met een decoupeerzaag de plank op maat, plaats afstandsblokjes en sla hem aan.


Stap 6: de laatste rij PVC vloer leggen

De laatste plank moet je vaak in de lengte zagen. Hiervoor moet je de breedte van de laatste plank weten.

Leg een PVC plank precies op de eennalaatste rij. Daarna schuif je een tweede plank tegen de muur. Teken nu af langs de rand van de bovenste plank. Zaag dan de plank af met een decoupeerzaag. Plaats de laatste rij PVC en klik deze vast. Tik de plank weer vast met het aanslagijzer en de hamer als dat nodig is.

Wil je je vloer verder afwerken? Dan kun je nu plinten plaatsen.

Tips voor het leggen van een PVC vloer


Bepaal de juiste legrichting

Bepaal vooraf altijd een goede legrichting. We raden aan om de vloer altijd haaks op het grootste raam te leggen. Zo valt het licht met de vloer mee en krijg je het mooiste resultaat.


Stroken afwisselen en bewaren

Gebruik tijdens het leggen van je PVC vloer, planken uit verschillende verpakkingen. Hierdoor krijg je het mooiste effect omdat er een klein kleurverschil kan zitten tussen de verpakkingen.

Bewaar altijd een paar planken. Dan kan je altijd zelf je PVC vloer repareren door een plank te vervangen.


PVC vloer laten leggen

Met ons stappenplan leg je je eigen PVC vloer makkelijk zelf. Toch liever de vloer laten leggen? Schakel dan de hulp in van één van onze vakmannen. Zij plannen binnen 4 werkdagen een afspraak met je in. En je betaalt altijd een vaste prijs. Geen verassingen achteraf dus!

PVC vloer laten leggen


Bereken hoeveel PVC je nodig hebt

Bereken makkelijk hoeveel PVC je moet kopen, door de ruimte te scannen met de Vloeren Rekenhulp. Deze rekenhulp vind je in de Praxis app.

Download de app

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten