Laminaat leggen

Op deze advies pagina geven we antwoord op al je vragen rondom laminaat leggen. Lees welke voorbereidingen je moet treffen of bekijk meteen in de video hoe je een ondervloer plaatst, laminaat legt en verwarmingsbuizen omzeilt. Onderaan lees je de meest gestelde vragen over laminaat leggen. Ben je nog niet uitgeleerd en wil je ook plinten plaatsen? Bekijk dan onze adviespagina voor het plaatsen van hoge plinten en lage plinten.

Voordat je aan de slag gaat


Als je laminaat gaat leggen moet je eerst berekenen hoeveel je nodig hebt. Bij het leggen van het laminaat heb je altijd enig zaagverlies, bijvoorbeeld bij hoeken. De gouden regel is dat je naast de oppervlakte van de ruimte die je wil gaan leggen 10% extra moet kopen om goed uit te komen. Heb je een kamer met veel hoeken? Neem dan wat meer.

Voorbeeld laminaat berekenen

De lengte van de kamer is 3 meter.

De breedte van de kamer is 5 meter.

Berekening: 3 x 5 = 15m² --- 10% extra: 15 x 0,1 = 1,5M² TOTAAL= 16,5M²


Acclimatiseer je laminaat voordat je begint met leggen. Laat het laminaat 48 uur van te voren plat op de grond liggen in dezelfde kamer als waar het laminaat gelegd wordt. Het lamimaat laat je in de verpakking zitten. Leg de pakken in het midden van de kamer, zodat de muren geen invloed hebben op de temperatuur. Zorg ervoor dat de kamer niet kouder is dan 18 graden. Hierdoor went het laminaat aan de ruimte en voorkom je krimp of kromtrekking van de planken.


Controleer ook of de vloer egaal is. Bij verschillen groter dan 4 millimeter per vierkante meter, zal de vloer opgevuld en geëgaliseerd moeten worden. Zorg als laatste voor dat je begint een opgeruimde en veilige omgeving. Veeg of stofzuig alle stof weg. Daarna kun je aan de slag.

Bekijk de video "Hoe leg je laminaat?"

In deze video laten we je zien hoe je gemakkelijk zelf je laminaat kan leggen. We beginnen met het leggen van een ondervloer, vervolgens laten we je zien hoe je de laminaat planken het beste kunt leggen en hoe je moelijke hoeken kunt aftekenen en zagen.

Stappenplan laminaat leggen

We leggen je stap voor stap uit hoe je zelf laminaat kunt leggen. Hieronder vind je de belangrijkste stappen.

Het volledige stappenplan vind je hier:

stappenplan laminaat leggen


Stap 1 : ondervloer laminaat leggen

Zorg nu voor dat je de juiste ondervloer kiest. Welke vloer je het beste kunt nemen, lees je in ons klusadvies over ondervloeren . Voor dit stappenplan gebruiken we de Isoboard ondervloer. Deze is goed voor het egaliseren van oneffenheden van 3 tot 4 mm. Leg de eerste rij platen met de korte kanten tegen elkaar aan. Leg de laatste plaat die te lang is over de al gelegde plaat. Snijd de onderste plaat met een afbreekmes en breek deze af. Leg deze vervolgens in de hoek. Begin de tweede rij met het restant van je plaat.


Stap 2 : waar begin je met leggen?

Leg de eerste plank met de groefkant naar je toe. Klik volgens de instructies van de fabrikant de tweede plank vast op de korte kant van de eerste plank. Plaats afstandblokjes tussen de muur en het laminaat. Houd tussen de 5 en 7 mm afstand. Herhaal deze handeling na het leggen van elke plank voor een mooi resultaat. Klik de volgende planken in tot het einde van de rij.


Stap 3 : de tweede rij leggen

Begin de volgende rij met het restant van de laatste plank. Op deze manier zorg je voor een natuurlijke overgang en beperk je het restafval. Sluit de tweede rij planken gekanteld op de eerste rij aan en klik de planken vervolgens naar beneden. Tik de plank eventueel vast met het slagijzer en de hamer. En eindig weer met een afstandblokje. Leg vervolgens de rest van de planken. Gebruik eventueel een stootblok als het laminaat niet direct aansluit.

Lastige hoeken leggen laminaat

Stap 4 : Lastige hoeken

Heb je lastige hoeken? Meet dan de hoeken op en teken deze af op het laminaat. Zaag je met een decoupeerzaag de uitsparingen. Hou ook hier rekening met 7 mm afstand tussen de muren en het laminaat.Plaats de op maat gezaagde plank, tik hem vast met een slagijzer en plaats tenslotte de afstandblokjes.

Omzeilen van lastige hoeken laminaat

Stap 5: Leidingen omzeilen

Om leidingen of verwarmingsbuizen te omzeilen, zaag je met een decoupeerzaag inkepingen in de plank. Teken de hoeken af met een contour tool of meet deze af met een winkelhaak or rolmaat. Leg de plank op een stuk resthout en boor met een speedboortje gaten voor de buizen. Hou hier ook rekening met 7mm afstand tussen de cv buizen en planken. Zaag vervolgens de plank met een decoupeerzaag. Plaats de plank en lijm het laatste stukje vast. Werk de leidingen netjes af met een rozet.

Laatste rij leggen laminaat

Stap 6: de laatste rij leggen

Om de breedte te meten van de laatste rij, leg je een plank exact op de voorlaatste rij en vervolgens een tweede plank er bovenop die je tegen de muur schuift. Teken af langs de rand van de bovenste plank. Zaag dan de plank af. Plaats de laatste rij laminaat en klik deze vast. Tik de plank weer vast met het stootblok en de hamer indien nodig. De laminaatvloer is gelegd! Nu de plinten nog.

Tips voor laminaat leggen


Laminaat doorleggen naar andere kamers

Je kunt laminaat doorleggen naar andere kamers. Het is dan van belang om een overgangsprofiel te gebruiken. Elke kamer heeft namelijk zijn eigen temperatuur en luchtvochtigheid en zoals je waarschijnlijk al kan raden: elke kamer met aparte omstandigheden heeft zijn eigen, aparte invloed op de vloer. Juist deze combinatie van effecten kan drastisch uitpakken op de vloer. Als je bijvoorbeeld een laminaatplank doorlegt van de slaapkamer naar de gang, dan is de spanning op het laminaat een stuk groter. De vloer kan dermate onder spanning komen te staan dat deze gaat vervormen, bijvoorbeeld naar boven toe kromtrekken. Dit treedt met name op als het in de ene kamer heel koud is, terwijl de andere kamer wel wordt verwarmd. Maar ook als er in de ene kamer een zwaar meubel staat, waardoor veel druk op de vloer wordt uitgeoefend. De tip is dan ook: gebruik bij het doorleggen van laminaat in bijvoorbeeld de gang overgangsprofielen onder (enkele) deuren.


Er zijn verschillende systemen laminaat

Er zijn twee verschillende systemen laminaat, en dus ook verschillende manieren van laminaat leggen. Bij kliklaminaat klik je met een hoek van 45 graden de planken met de lange zijden aan elkaar. Schuif ze vervolgens met de korte kant strak tegen elkaar aan en klik ze vast. Een slagblokje is nodig om de planken goed sluitend te krijgen. Een slagblokje is een stukje hout dat je tussen de laminaatplanken en de hamer legt, zodat het laminaat niet beschadigd wanneer je de hamer gebruikt om de planken steviger tegen elkaar aan te tikken. Het snelkliksysteem komt logischerwijs erg overeen met het kliksysteem. Het enige verschil is dat je de laminaatplanken niet met een slagblokje sluitend probeert te krijgen. Dit is bij een snelkliksysteem niet nodig. Pas goed op, want als je dit wel doet dan kan het laminaat kapot gaan. Tip: kijk altijd voor je begint met leggen welk laminaat systeem je hebt gekocht, voordat je begint met leggen. 


De richting van de plank is belangrijk voor het resultaat

Bepaal vooraf aan het leggen van laminaat welke richting je de planken wilt leggen. Leg de planken bij voorkeur evenwijdig met het grootste raam, zodat licht met de planken mee valt. En leg de eerste plank in een hoek, met de groefkanten naar de muur en werk vanuit daar door. Zo krijg je het mooiste resultaat!

Laminaatgereedschap huren?

Heb jij voor je klus een laminaatsnijder of decoupeerzaag nodig maar wil je deze niet aan te schaffen? Dan kun je er ook eentje bij ons huren. Kijk op de verhuurpagina voor de mogelijkheden.

Afhankelijk van het filiaal, hebben we vaak nog veel meer verschillende laminatgereedschap te huur. Deze kun je online reserveren en in de Praxis winkel ophalen.

Gereedschap huren