• NaN

Laminaat leggen

Ga je zelf laminaat leggen? Wij helpen je op deze adviespagina bij het berekenen van de juiste hoeveelheid laminaat. Ook vertellen we je wat je nodig hebt en geven je natuurlijk tips voor het laminaat leggen.

Bekijk ons stappenplan als je gelijk aan de slag wilt.

Bekijk alle laminaat

Bekijk de video Laminaat leggen

Laminaat leggen: de voorbereiding


Vloer egaliseren

Controleer of je vloer overal waterpas is. Is het verschil in hoogte groter dan 4mm per vierkante meter? Dan adviseren wij om eerst je vloer te egaliseren voor je laminaat legt. Kleinere verschillen los je op met je ondervloer.

Bekijk het stappenplan Vloer egaliseren


Ondervloer onder je laminaat leggen

Een goede ondervloer egaliseert, isoleert en zorgt voor veerkracht in je laminaat. Bekijk ons advies over het leggen en kiezen van je ondervloer. Dan heb je een goede basis waarop je je laminaat kunt leggen.

Bekijk advies over ondervloer leggen


Juiste laminaat kiezen

Zorg dat je het goede laminaat kiest voor jouw ondergrond en de manier waarop je hem wil gebruiken. Ga je vloerverwarming gebruiken of wil je waterbestendig laminaat? Wij zorgen dat je het goede laminaat legt.

Bekijk productadvies voor soorten laminaatVoordat je laminaat gaat leggen

Weet je nog niet welk laminaat je moet kiezen? Bekijk ons productadvies laminaat.

Laminaat berekenen

Rekenhulp Vloeren
Bereken hoeveel laminaat je nodig hebt, door de ruimte te scannen met onze Rekenhulp Vloeren. Deze rekenhulp vind je in de Praxis app. Scan de ruimte en de rekenhulp berekent hoeveel laminaat je nodig hebt.

Zelf laminaat berekenen
Toch zelf berekenen hoeveel laminaat je moet kopen? Dit doe je door de lengte en de breedte van de ruimte op te meten. Vermenigvuldig dit met elkaar en je hebt het oppervlakte vloer dat je nodig hebt. Tel daar altijd 10% extra bij op, voor het zaagverlies tijdens het laminaat leggen. Heb je een kamer met veel hoeken? Neem dan nog 5% extra. Ongeopende pakken laminaat, kan je tot 30 dagen na aankoop terugbrengen.

Voorbeeld laminaat berekenen
De lengte van de kamer is 3 meter. De breedte van de kamer is 5 meter. Dat is dus een oppervlakte van (3 x 5 =) 15 m². Plus 10% extra is (15 * 1,1 =) 16,5 m². 

Laminaat acclimatiseren

Laat je laminaat altijd minstens 48 uur acclimatiseren voor je begint met leggen. Zo voorkom je dat de planken krimpen of krom trekken. Leg het laminaat in de verpakking plat op de grond in het midden van de kamer waar het gelegd gaat worden. Zorg ervoor dat de kamer niet kouder is dan 18 graden.


Hoe leg je laminaat?

In onze video laten we je zien hoe je gemakkelijk zelf je laminaat legt. We beginnen met het leggen van een ondervloer, vervolgens laten we je zien hoe je de laminaat planken het beste kunt leggen en hoe je moeilijke hoeken kunt aftekenen en zagen.

Liever lezen? Bekijk dan ons hele stappenplan over laminaat leggen.

Bekijk stappenplan laminaat leggen


Laminaat leggen: stap voor stap uitgelegd


Stap 1: ondervloer onder laminaat leggen

Kies allereerst de goede ondervloer met ons klusadvies over ondervloeren.

Leg de eerste rij ondervloerplaten met de korte kanten tegen elkaar aan. Leg de laatste plaat die te lang is, over de plaat die er al ligt. Snijd de onderste plaat met een afbreekmes en breek deze af. Leg deze vervolgens in de hoek.

Begin de tweede rij met het restant van je plaat. Leg zo de hele kamer door totdat overal een ondervloer ligt.


Stap 2: de eerste rij laminaat leggen

Begin altijd in een hoek van de kamer met laminaat leggen. Het mooiste resultaat krijg je als je de naden van de planken met de lichtinval mee legt.

Leg de eerste plank met de groefkant naar je toe. Klik volgens de instructies van de fabrikant de tweede plank vast op de korte kant van de eerste plank. Klik de volgende planken in tot het einde van de rij. 

Plaats afstandblokjes tussen de muur en het laminaat; minstens 2 blokjes aan de lange zijde en één aan de korte zijde. Houd tussen de 5 en 7 mm afstand. 


Stap 3: de tweede rij leggen

Begin de volgende rij met het stuk dat je overhoudt van de vorige rij. Op deze manier zorg je voor een verspringing en beperk je het restafval.

Sluit de tweede rij planken gekanteld op de eerste rij aan en klik de planken vervolgens naar beneden. Tik de plank eventueel vast met het slagijzer en de hamer. En eindig weer met een afstandblokje tussen de muur.

Leg vervolgens de rest van de planken. Gebruik eventueel een stootblok als het laminaat niet direct aansluit.

Lastige hoeken leggen laminaat

Stap 4: lastige hoeken

Heb je lastige hoeken? Meet dan de hoeken op en teken deze af op het laminaat. Dit kan je doen met een profielmal.

Heb je niet veel laminaat meer over? Dan kun je ook eerst de moeilijke hoeken uittekenen op karton. Zo weet je zeker dat je het op een goede manier heb afgetekend, voor je gaat zagen.

Zaag je met een decoupeerzaag de uitsparingen. Hou ook hier rekening met 5 tot 7 mm afstand tussen de muren en het laminaat. Plaats de op maat gezaagde plank, tik hem vast met een slagijzer en plaats tenslotte de afstandblokjes.

Omzeilen van lastige hoeken laminaat

Stap 5: leidingen omzeilen

Om leidingen of verwarmingsbuizen te omzeilen, zaag je met een decoupeerzaag inkepingen in de plank. Teken de hoeken af met een profielmal of meet deze af met een rolmaat.

Leg de plank op een stuk resthout en boor met een speedboortje gaten voor de buizen. Hou hier ook rekening met 5 tot 7mm afstand tussen de leiding en plank.

Zaag vervolgens de plank met een decoupeerzaag. Plaats de plank en lijm het laatste stukje vast. Werk de leidingen netjes af met een rozet.

Laatste rij leggen laminaat

Stap 6: de laatste rij laminaat leggen

De laatste plank moet je vaak in de lengte zagen. Hiervoor moet je de breedte van de laatste plank weten.

Leg een laminaatplank precies op de eennalaatste rij. Daarna schuif je een tweede plank tegen de muur. Teken nu af langs de rand van de bovenste plank.

Zaag dan de plank af. Plaats de laatste rij laminaat en klik deze vast. Tik de plank weer vast met het stootblok en de hamer indien nodig. 

Onze tips voor laminaat leggen


Laminaat doorleggen naar andere kamers

Wil je laminaat doorleggen naar meerdere kamers? Of gebruik je stukken laminaat langer dan 13 strekkende meter? Gebruik dan een overgangsprofiel. Als je dit niet doet, kan je laminaat vervormen.

De (delen van de) kamers hebben namelijk allemaal een verschillende temperatuur en luchtvochtigheid. De vloer in de ene kamer zet dan uit, terwijl hij in een andere kamer krimpt. Als het laminaat dan is doorgelegd in de kamers, kan dit voor problemen zorgen. De spanning op het laminaat wordt dan te groot. Dus hou daar rekening mee als je aan de slag gaat het met doorleggen van laminaat.

Bekijk overgangsprofielen


Bepaal de goede legrichting

Bepaal vooraf aan het leggen van laminaat welke richting je de planken wilt leggen. Leg de planken bij voorkeur haaks op het grootste raam, zodat licht met de planken mee valt. En leg de eerste plank in een hoek, met de groefkanten naar de muur en werk vanuit daar door. Zo krijg je het mooiste resultaat!


Let op de lengte van je planken

Zorg dat je aan het einde van een rij, altijd een stukje laminaat overhoud van tenminste 30 cm. Dat geeft het mooiste resultaat. Bekijk tijdens het laminaat leggen dus bij iedere rij vooraf uit hoe je uitkomt. Is het laatste stuk kleine dan 30 cm? Zaag dan een stukje van de eerste plank in de rij.


Huur laminaatgereedschap

Wil je laminaat leggen maar niet te veel gereedschap kopen? Bij ons huur je makkelijk een laminaatsnijder of decoupeerzaag. Bekijk welk gereedschap we hebben bij jouw filiaal en reserveer direct.

Gereedschap huren

Voor de Makers

  • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

  • Gratis retourneren

  • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten