Gazon bemesten

Om je gras gezond te houden, is het belangrijk je gazon regelmatig te bemesten. Zo voorkom je ook onkruid.

Wij leggen je uit wanneer en hoe vaak je je gazon moet bemesten. En laten je zien hoe dit het beste doet.

Bekijk alle meststoffen

Waarom moet je je gazon bemesten?

Je gazon groeit het snelst als in de bodem de juiste voedingsstoffen zitten. Regelmatig gazon onderhoud is dus belangrijk. Zonder die voedingsstoffen groeit onkruid makkelijker door het gazon heen. Het bemesten van je gazon is dus belangrijk voor de groei van het gras, maar zorgt ook voor minder onkruid.


Je gazon bemesten: wanneer en hoe vaak?

Wanneer strooi je kalk op je gazon?

Eén keer per jaar strooi je kalk op je gazon. Hierdoor wordt de bodem gezonder en voorkom je onkruid in het gazon. Het beste moment om kalk over je gazon te strooien is aan het begin van de winter (november) of vroeg in het voorjaar (februari).

Wanneer bemest je je gazon?

Begin met het bemesten van je gazon in het voorjaar. Zorg altijd dat de meeste nachtvorst is geweest. De eerste keer bemesten doe je dus in april. Ga door met bemesten tot ongeveer oktober. Dan is je gazon beschermd voor de winter.

Hoe vaak bemest je je gazon?

Gemiddeld bemest je je gazon drie keer per jaar. Hou hierbij aan dat je ongeveer na iedere 6 tot 8 maaibeurten bemest. Grofweg is dus in april/mei de eerste keer, tweede keer in juni/juli en de laatste keer in augustus/september. Maar als je gazon een keer extra bemest moet worden, is dit geen probleem. Voor extra bescherming in de winter, kan je eind oktober herfst- of winterbemesting aanbrengen.

Zo bemest je je gazon

Klaar om aan de slag te gaan? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je het beste het gras kan bemesten.

Verwijder onkruid

Verwijder al het onkruid voordat je begint met het bemesten van je gras. Gebruik hiervoor geschikt gereedschap, om je gazon zo min mogelijk te beschadiging,

Bekijk alle onkruidstekers


Bemest het gras

Reken in het voorjaar en najaar 200 gram mest per m2. In de zomer is 100 gram per m2 voldoende. Reken uit hoeveel mest je nodig hebt en weeg dit af.

Verdeel vervolgens de mest zo gelijkmatig mogelijk over het gras. Bemest het gazon het liefst einde van de middag of begin van de avond.


Besproei je gazon

Klaar met bemesten? Dan is het belangrijk om het gazon gelijk te besproeien. Hierdoor wordt de mest beter opgenomen in de grond. Eventueel kan je na 30 minuten nog een keer besproeien. Let op: de eerste 24 uur na het bemesten van het gras mag je er niet op lopen.

Bekijk alle sproeiers