Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

PVC in visgraat leggen

In dit stappenplan leggen wij jou uit hoe je stap voor stap een visgraat vloer kan leggen. Bekijk de stappen en doe het zelf!

 • tijd
  8 Uur
 • Kosten
  €113.83
 • stappen
  7
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 l Voorbereiding

Bereken als eerst hoeveel vierkante meter vloer je nodig hebt. Gebruik hiervoor de handige ‘Rekenhulp Vloeren’ in de Praxis app.

Controleer met behulp van je waterpas of de vloer egaal is. Bij verschillen groter dan 4 mm per vierkante meter zal de vloer opgevuld en geëgaliseerd moeten worden. Een ondervloer kan oneffenheden en hoogteverschillen kleiner dan 4 mm wegwerken. Bekijk hier ons advies over het leggen van een ondervloer.

Tip: Laat je in de Praxis bouwmarkt adviseren over ondervloeren die geschikt zijn voor jouw vloer. 

De vloer moet 48 uur acclimatiseren in het midden van de ruimte waar deze gelegd gaat worden.

Maak voordat je de vloer legt de kamer bezemschoon.

Let op: deze visgraat instructies zijn specifiek voor deze vloer. Lees altijd de handleiding van jouw vloer, voordat je begint met het leggen. Ga je een ander design PVC vloer leggen? Bekijk dan ons stappenplan PVC vloer leggen.

Stap 2 l De ruimte aftekenen

Teken het midden van de ruimte af ten opzichte van de gekozen legrichting. Op 4,1 centimeter van weerzijden van het midden teken je ook af. Dit is belangrijk voor het startpunt van de vloer. Deze afstand is afhankelijk van de breedte van je planken en kan dus voor jouw vloer verschillend zijn.

Teken aan de andere kant van de ruimte ook het midden op dezelfde manier af. Gebruik nu de slaglijn om de markering over de gehele kamer door te trekken. Deze kun je eventueel voor extra zichtbaarheid overtrekken met een liniaal en potlood.

Stap 3 l De middelste rij leggen

Bij een visgraatvloer heb je een rechter- en een linker plank. Ook wel ‘A’ en ‘B’ - planken genoemd. De planken zijn te onderscheiden door de kleur van de aangehechte ondervloer. 

Om kleurverschil te vermijden, wissel de planken af door steeds verschillende te pakken. 

Leg nu de eerste twee planken aan elkaar met plank ‘B’ boven en ‘A’ onder. Gebruik de markeringen op de vloer om de exacte positie van deze punt te bepalen. Zorg ervoor dat je 6 à 7mm speling houd tussen plank ‘A’ en de muur. Hiervoor kun je een afstandhoudertje gebruiken. De afstand tussen plank ‘B’ en de muur moet één plankbreedte zijn.

Leg steeds om-en-om planken en tik ze aan met de rubberhamer. Sla iets meer dan één plankbreedte, vanaf het uiteinde van de planken, nog niet aan. Dit moet je later op kunnen tillen om de planken in de aansluitende rij onder de planken in deze rij te krijgen.

Leg de planken door tot je geen hele planken meer kunt leggen en houdt altijd de markering in het midden van de kamer aan.

Leg een nieuwe rij planken aan het midden en blijf rijen leggen tot je bij de zijmuur bent en geen hele planken meer kunt leggen.

Stap 4 l Rij leggen tot de muur

Wanneer je bij de zijmuur bent ga je als volgt te werk; Meet de afstand tussen de punt van de al gelegde plank en de muur en meet de hoek vervolgens op met een zwaaihaak.

Let op dat je bij het meten met de lange zijde van de plank mee meet. Teken de gemeten afstand nu af op de nieuwe plank en teken vervolgens ook de hoek af. Zaag de plank op maat met een decoupeerzaag. Draag tijdens het zagen altijd een veiligheidsbril en gehoorbescherming.

Leg nu het gezaagde deel op zijn plek en ga op dezelfde manier verder voor de andere planken. Gebruik ook hier afstandshoudertjes.

Stap 5 l Eindpunt maken

Aan de kopse kanten van de ruimte houdt je driehoeken over die gevuld moeten worden.

Je meet eerst de twee buitenste planken op zoals je dat eerder voor de zijmuur ook hebt gedaan. Meet de afstand tot de muur en meet de hoek. Teken dit af op de plank en zaag op maat.

Zodra je de twee buitenste planken op maat hebt gemaakt leg je ze in elkaar, maar niet aan de rest van de vloer. Je gaat namelijk eerst de driehoek maken en deze later in zijn geheel plaatsen.

Plaats steeds planken totdat je er genoeg hebt voor de hele driehoek. Sla deze nog niet vast met de rubberhamer.

Teken nu de driehoek af met behulp van de liniaal. Gebruik hierbij de twee gezaagde planken om de lijn te bepalen. Haal daarna de planken los en zaag alles op maat. Je kunt nu de driehoek terug in elkaar leggen. 

Wanneer de driehoek in elkaar is gelegd kan je de planken aantikken met de rubberhamer. Leg vervolgens de driehoek in zijn geheel op zijn plek.

Stap 6 l Om leidingen heen leggen

Leg de vloer zo ver mogelijk door tot de leidingen.

In dit geval houden we een kleine driehoek over. Gebruik de winkelhaak om de juiste positie te bepalen en teken af waar de leidingen de planken raken. Meet daarna de afstand op tussen de muur en het hart van de leidingen. Teken nu de boorgaten af.

Gebruik een speedboor om de gaten te boren. Zorg ervoor dat er voldoende speling is om de leidingen. Teken schuine lijnen vanaf de boorgaten naar de zijde van de vorm die tegen de muur komt. Teken ook een lijn tussen de gaten. Wanneer je op deze lijnen zaagt, houd je een vorm over die je later achter de leidingen langs kunt plaatsen.

Leg eerst de vorm op zijn plek en sla deze vast met de rubberhamer. Leg dan het laatste stukje achter de leidingen. Plak dit stukje vast met wat secondelijm.

Stap 7 l De vloer doorleggen

Nu gaan we de vloer doortrekken naar een andere kamer. Dat kun je doen door de vloer om de deurpost heen te leggen. 

Zaag eerst de plank op maat en onder de juiste hoek, zoals je dat eerder ook hebt gedaan. Gebruik dan de winkelhaak om de plank op de juiste hoogte ten opzichte van de deurpost te leggen.

Eerst teken je alle haakse lijnen af met behulp van de winkelhaak. Leg daarna de plank aan de muur en teken de lijnen af die parallel aan de muur lopen. Wanneer je deze lijnen met elkaar verbindt, heb je de vorm afgetekend die uit de plank gezaagd moet worden. 

Tip: Je kunt soms erg lastige punten tegenkomen. Hierbij kan een contourmal erg van pas komen. 

Meet eerst de afstand van het punt van de aansluitende plank naar de deurpost en meet vervolgens de afstand tot de eerste hoek. Meet ook de hoek op met de zwaaihaak. Gebruik dan de contourmal om de vorm van de deurpost over te nemen. Gebruik de eerder gezette markering om te bepalen hoe de contourmal op de plank moet liggen. Teken aan de hand van de markering de vorm uit op de plank.

Als je ook nog om de hoek moet aftekenen gebruik je weer de contourmal om de vorm goed over te brengen op de plank. Houdt altijd rekening met de hoek waaronder je moet aftekenen, en visualiseer hoe de plank eruit moet komen te zien om je te helpen bij het aftekenen.

Verwijder wanneer je de vloer hebt gelegd de afstandhouders en werk de ruimte af met plinten.

Een visgraat vloer leggen? Zo doe je dat!

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten