Toilet renoveren | Tegelen & wandcloset plaatsen (3/4)

 • tijd
  2 Dag
 • Kosten
  €434.29
 • stappen
  20
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Voorstrijk aanbrengen

Om de lijm beter te laten hechten aan de koof is het belangrijk om eerst voorstrijk te gebruiken.

Giet het voorstrijk in een verfbak en ga met de verfroller eroverheen. Tijdens het rollen wordt de voorstrijk uit te roller geperst. Het is dus belangrijk dat je rolt van beneden naar boven. 

Bekijk de video voor meer informatie over voorstrijk.

Stap 2 | Balk plaatsen

Bekijk hoe je uitkomt met de tegels. Als je bij het uiteinde een zeer smal stukje tegel moet gaan plaatsen, dan kun je ervoor kiezen om te beginnen met halve tegels. Op die manier kom je ook op het einde met een groter stuk uit.

Begin niet met tegelen vanaf de vloer; in iedere vloer zitten afwijkingen. Begin dus iets hoger met tegelen. Plaats een balk op de koof en controleer of deze waterpas staat. Schroef deze vervolgens vast. Kijk hoe de bovenkant uitkomt als je vanaf daar omhoog zou tegelen. Pas eventueel de balk aan als je vind dat je bovenaan niet mooi uitkomt.

Meet de oppervlakte die je wilt gaan betegelen. Tel hier ongeveer 10% bij op voor snijverlies.

Stap 3 | Tegels aftekenen

Plaats de eerste tegels op de balk en controleer hoe je deze tegels wilt leggen. Teken vervolgens de uitsparingen uit op de tegels.

Stap 4 | Tegels snijden

Snij nu de uitsparingen uit de tegels. Voordat je begint, is het belangrijk dat je je eigen veiligheid in acht neemt. Draag daarom bij gebruik van elektrische machines altijd gehoorbescherming en een veiligheidsbril.

Stap 5 | Lijm aanbrengen en tegels plaatsen

Breng de tegellijm met de lijmkam aan op de tegelwand. Doe dit niet op een te groot oppervlak, anders droogt het voordat de tegels erop zitten. Druk nu een tegel met een licht draaiende beweging op zijn plaats in de tegellijm. Druk niet te hard, anders pers je de lijm onder de tegel vandaan. Doe dit ook met de volgende tegels.

Plaats tussen de tegels telkens twee tegelkruisjes. Plaats ze niet tussen de hoeken van de tegels; er blijft dan minder ruimte over voor het voegmiddel, dit kan de waterdichtheid nadelig beïnvloeden. Steek de kruisjes rechtop tussen de tegels. Als de lijm droog is, kun je ze gemakkelijk verwijderen.

Gebruik een tegelsnijder om de tegels in de juiste lengte en breedte af te snijden.

Stap 6 | bovenwand betegelen

Herhaal stap 5 voor de bovenwand. Gebruik een tegelsnijder om de tegels in de juiste lengte en breedte af te snijden.

Stap 7 | Bovenkant koof betegelen

Meet de diepte van de koof en zaag de tegels in de juiste maten. Plaats lijm op de tegels en druk deze stevig aan. Controleer of de tegels waterpas staan. Corrigeer indien nodig met extra lijm.

Stap 8 | Muren betegelen

Herhaal stap 5 voor beide wanden. Controleer voordat je de balk plaatst, hoe je de tegels wilt laten overlopen op de al betegelde muur. Stel hierop de hoogte aan van de balk.

Stap 9 | Vloer betegelen

Voor vloeren gebruik je een drukvaste lijm. Maak de lijm aan door het poeder te mengen met de voorgeschreven hoeveelheid water. Mix het geheel goed.

Verdeel dan met een lijmkam een hoeveelheid tegellijm op de vloer. Doe dit niet op een te groot oppervlak, anders droogt het al voordat de tegels erop zitten. Druk nu met een licht draaiende beweging een tegel op zijn plek.

Zet tussen de tegels telkens twee tegelkruisjes. Laat, als je alle tegels geplaatst hebt de vloer een dag drogen. Hierna is het tijd om te voegen.

Stap 10 | Tegels schoonmaken

Zorg dat de ondergrond vrij is van onregelmatigheden zoals lijmresten. Let er bij het uitkiezen van je voegmateriaal op welke kleur je wilt hebben. Meng het voegmateriaal volgens de instructies op de verpakking. Mix het door tot er een egale substantie ontstaat.

Stap 11 | Voegmiddel aanbrengen

Breng voegmateriaal aan op de voegspaan. Veeg met korte, draaiende bewegingen het voegmateriaal aan in de voegen. Door het draaiend aan te brengen en voldoende druk te zetten komt het voegmateriaal dieper in de voegen. Herhaal deze stap als je ziet dat de voegen nog niet helemaal gevuld zijn.

Stap 12 | Uitwassen

Laat het voegmateriaal even drogen en was met spons het overtollige voegmateriaal van de tegels weg. Was de voeg goed in tussen de tegels. Spoel de spons tussendoor schoon.

Laat de wand even drogen, en was hem dan nogmaals na.

Stap 13 | Afnemen met een droog doekje

Haal de laatste laag voegmateriaal weg met een droog doekje. Controleer of tegels goed schoon zijn. Herhaal indien nodig.

Stap 14 | Donkere tegels voegen

Herhaal stap 11 en 12 voor de donkere tegels. Let hierop dat je de juiste voegmiddel gebruikt.

Stap 15 | Donkere tegels schoonmaken

Maak na het plaatsen van het voegmateriaal de tegels schoon (zie stap 12 + 13).

De tegels zijn geplaats en schoongemaakt. Op naar de wandcloset!

Stap 16 | aan- en afvoerbuizen plaatsen

Sluit de afvoer en toevoerbuizen aan op de wandcloset. Teken deze vervolgens af langs de randen. (foto 3). Druk vervolgens de beide buizen zo ver mogelijk in de valpijp en de afvoerbocht. Teken de buizen af langs de tegels. De afstand tussen beide lijnen zaag je af van de buizen.

Schroef de twee draadeinden in het WC-element en laat ze 7 cm vanaf de tegels uitsteken. Plaats hierna eerst de isolatiemat en dan de buizen in het WC-element.

Stap 17 | Wandcloset plaatsen

Smeer de buizen in met zeepsop en druk de wandcloset stevig tegen de muur aan. Schuif de ring en huls over de draadeind en zet de wandcloset vast met twee moeren. Pas op dat je de moeren niet te stevig aandraait.

Stap 18 | Toiletzitting plaatsen

Bevestig de toiletbril op de wandcloset. Gebruik hiervoor de meegeleverde moeren.

Stap 19 | Bedieningsplaat installeren

Snij de inspectieschacht met een stanleymes weg. Plaats vervolgens het montageframe tegen de inspectieschacht en zet deze vast met schroeven. Zet nu de hoekstopkraan open. Sluit het luchtslangetje aan op de luchtklep (doe dit met een draaiende beweging). Monteer vervolgens de bedingsplaat en test het toilet om er zeker van te zijn dat alles werkt.

Test de wc eerst voordat je begint met kitten!

Stap 20 | Kitten

Bij sanitairkit mag je een wat groter deel van het topje wegsnijden. Pas wel op dat je het schroefdraad er niet van afsnijdt. Draai nu het tuutje op de koker.

Zorg dat de kit goed in de nekken van de aansluitingen terechtkomt. Pak nu de spuitfles en spuit de aansluitingen goed in. Neem een kitplaatje, maak deze nat in de emmer met zeepsop en plaats het afstrijkplaatje haaks op de tegels tegen de kit aan. Veeg vervolgens alle overtollige kit weg.

Herhaal deze stap voor de wandcloset.

Wat nu nog onbreken zijn de accessoires. Bekijk hier hoe je de fonteinset, wc-borstelhouder en de toiletrolhouder aansluit.

laat als eerste een reactie achter