• NaN

Speelhoek maken in de woonkamer

Heb je nog een vrij hoekje over in de woonkamer of onder de trap? Met dit stappenplan tover je het eenvoudig om tot een fijne speelhoek voor je kinderen! 

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €393.28
 • stappen
  6
 • klusniveau
  4/5

Stap 1 | Hout op maat en voorbereiding

 

Voordat je de speelhoek in de woonkamer in elkaar kunt zetten moet het hout op maat gemaakt worden. Je kunt het hout gemakkelijk op maat bestellen via de configurator op Praxis.nl of je kunt het gratis op maat laten zagen in een van de winkels. Volg hiervoor de zaaglijst. Dek de vloer af met afdekvlies. Zo voorkom je dat je de vloer beschadigd en vang je zaagsel gemakkelijk op. 

Voor deze klus is een workmate handig. Deze mobiele werkbank kun je gemakkelijk gebruiken om al het nodige voorwerk op te doen.

Schuur alle hoeken van het MDF met schuurpapier totdat deze een beetje afgerond zijn. Dit haalt de scherpte van het materiaal. Bereid nu de kopse kanten van het MDF voor met MDF vuller en grond ze met grondverf. Wij gebruiken hier gegrond MDF dus enkel de kopse kanten hoeven gegrond te worden. Bekijk het stappenplan ‘MDF Verven’ voor meer informatie over deze voorbereiding.

De twee middelste staande panelen krijgen een uitsparing van 2 bij 19 centimeter voor de dwarslat die aan de achterkant van het meubel komt. Ook hebben we hier te maken met een plint waar een inkeping voor gezaagd moet worden. Dit is optioneel en hangt af van jouw situatie. Gebruik voor het zagen van de uitsparingen een handzaag.

Stap 2 | Verbindingen voorbereiden

We maken bij deze speelhoek zo veel mogelijk gebruik van blinde verbindingen. Dat wil zeggen dat schroeven vanaf de buitenkant niet zichtbaar zullen zijn. Hier is wat voorbereiding voor nodig. Klem het materiaal aan de workmate zodat het niet kan verschuiven. Aan de bovenkant van de staande panelen zet je op 5 centimeter van beide zijkanten een markering.

Gebruik de deuvelaar en de bijgeleverde boor om gaten voor de deuvels voor te boren. Wij hebben hier de 8 millimeter boor gebruikt. Stel voor het boren de deuvelaar in aan de hand van de dikte van het materiaal waar je in gaat boren. Stel de deuvelaar in zodat je bij het boren in het midden van het materiaal uitkomt.

Voor de schroefverbindingen gebruik je de blinde verbindingsset. Teken op 10 centimeter van beide zijkanten af en gebruik de boormal en bijgeleverde boor om de gaten voor de boren. Klem de boormal vast om te voorkomen dat deze gaat schuiven. Doe dit voor alle staande panelen en maak de gaten voor de schroefverbinding aan de binnenkanten van de panelen.

Stap 3 | De tafel monteren

Leg het blad van de tafel voor de speelhoek op de vloer en leg er resthoutjes onder om deze wat te verhogen. De totale diepte van de boorgaten per verbinding in het blad en in de staande panelen moeten iets meer dan 1 deuvel zijn. Plaats nu de kleine centerpunten in de voorgeboorde gaten en zorg ervoor dat de plank gelijk is met de kopse kant van het blad. Geef een klap op het paneel om zo de markeringen achter te laten in het blad. Op deze plekken boor je nu met de ingestelde boor de gaten voor de deuvels voor. Gebruik ook hier weer de 8 millimeter boor.

Doe houtlijm in de gaten en plaats de deuvels. Doe ook lijm op de gehele kopse kant van het staande paneel en in de voorgeboorde gaten. Spreid de lijm uit met je vinger of een penseel voor een betere hechting. Plaats nu het paneel. Dit zou een strakke verbinding moeten zijn, maar er moet zeker niet te veel kracht aan te pas komen om het paneel op zijn plek te krijgen.

Het is verstandig om eerst ‘droog’ te passen zonder houtlijm en daarna houtlijm te gebruiken wanneer je zeker weet dat de verbinding goed aansluit. Schroef nu het paneel vast op zijn plek met schroeven 4 keer 30 met bolle kop. Hierbij geldt; vast is vast. Kies aan welke zijde van de tafel je de grote opbergbox wilt hebben en gebruik de bijpassende verstevigingslat om de afstand tot het volgende staande paneel af te tekenen. Bevestig de rest van de panelen zoals je dat ook bij de eerste hebt gedaan. Zorg ervoor dat de verbindingen altijd naar de opbergboxen wijzen zodat deze uit het zicht blijven.

Boor nu ook de schroefgaten in de lange verstevigingslat. Aan beide zijden gebruik je twee schroeven. Zet de lat op zijn plek in de daarvoor bestemde inkepingen en schroef deze vast. Bij de middelste staande panelen teken je het hart van de kopse kant door op de lat. Zo weet je waar je in de verstevigingslat kunt schroeven om goed uit te komen. Boor deze gaten voor met de verzinkboor en schroef de lat vast. Schroef nu ook de korte verstevigingslatten vast. Gebruik een stukje resthout en een lijmklem om de lat tijdens het schroeven op zijn plek te houden. De montage van de tafel is nu klaar!

Stap 4 | De opbergdozen monteren

Je gaat nu de opbergdozen voor de opbergruimte van de speelhoek monteren. Bevestig de bodemsteunen aan de binnenkant van de voor- en achterzijde. Zorg dat je genoeg ruimte aan de zijkanten van de bodemsteun overhoud om de zijpanelen te kunnen monteren. Gebruik de boormal om schroefgaten in de zijpanelen voor te boren. Bij het bevestigen van de zijpanelen gebruik ook weer houtlijm en schroeven met bolle kop.

Houd de zijpanelen tijdens het schroeven goed vast zodat deze niet verschuiven. Wanneer de 4 zijden aan elkaar zitten leg je de bodemplank in de bak. Schroef deze vast aan de bodemsteun. Boor de gaten eerst voor met de verzinkboor. Door de verzinkboor te gebruiken valt de kop van de schroef mooi gelijk met de oppervlakte. Keer de bak om en bevestig de wielen. Wij gebruiken twee zwenkwielen en twee bokwielen.

Zorg voor een gelijke afstand van de zijkanten en let goed op dat de zwenkwielen vrij kunnen zwenken. Zorg er ook voor dat de bokwielen goed recht staan. Gebruik schroeven 5 keer 16 voor het bevestigen van de wielen.

Stap 5 | Beitsen en lakken

Je kunt nu het meubel lakken en de opbergdozen beitsen. Zorg hierbij voor een stof- en zaagsel vrije werkplek. Om te zorgen dat er geen stof in de lak of beitslagen komt vervangen wij het vuile afdekvlies met nieuw afdekfolie. Zet het meubel op resthoutjes om te zorgen dat je goed tot aan de onderkant kunt lakken. Gebruik eventueel de workmate om de opbergdozen op te beitsen. Gebruik hierbij ook resthoutjes om de opbergdoos van de workmate te houden.

Meng de beits goed met een roerhoutje voordat je het aanbrengt. Gebruik bij het aanbrengen een kwast. Werk snel en ga niet te vaak over dezelfde plek. Dit hoeft nu nog niet heel netjes, je gaat namelijk, na het aanbrengen met de kwast, de laag beits afnemen met een doek. Veeg met de houtnerf mee voor het mooiste resultaat. Hoe meer lagen beits je aanbrengt hoe donkerder het eindresultaat wordt. De tinten per laag staan vaak aangegeven op het blik. Laat elke laag goed drogen voordat je de volgende aanbrengt. Wij hebben hier gekozen voor één laag.

Je kunt nu ook de tafel lakken. Roer de lak goed door met een roerhoutje voordat je het aanbrengt. Beits en lak ook de onderdelen van de legplank. Voor een uitgebreide uitleg over het lakken van MDF bekijk je het stappenplan MDF verven.  Wanneer alles droog is kun je viltjes onder de tafel plakken om krassen op de vloer te voorkomen.

Stap 6 | Legplank monteren

Het is nu tijd om de legplank te monteren en op te hangen. Gebruik de opbergdozen om de onderdelen op te leggen. Teken op de muurplank eerst af op 5 centimeter van de onderkant. Gebruik nu de liggende plank om een lijn te trekken over de gehele breedte. Teken op de zojuist gezette lijn af op 15 en 50 centimeter van beide zijkanten en in het midden. Hier boor je de schroefgaten voor voor het bevestigen van de legplank.

Teken voor de muurbevestiging af op 40 centimeter vanaf beide zijkanten en 3 centimeter vanaf de bovenkant van de muurplank. Boor deze gaten voor met de verzinkboor. Gebruik een stukje resthout om op de juiste plekken voor te boren. De lijn die je hebt getrokken komt namelijk gelijk met de onderkant van de legplank en niet gelijk met het hart van de plank. Zo is het makkelijker om de legplank later uit te lijnen op de muurplank.

Gebruik houtlijm en schroeven om de legplank te bevestigen aan de muurplank. Met een vochtig doekje veeg je gemakkelijk eventuele lijmresten weg die onder de plank uit komen. Je kunt nu de legplank aan de muur monteren. Wij adviseren om dit met twee personen te doen. Gebruik een waterpas om de legplank recht tegen de muur te houden.

Markeer waar de pluggen moeten komen door eerst een klein stukje voor te boren met een kleine boor. In dit geval gebruiken wij universele pluggen en schroeven om de plank aan de muur te bevestigen. Vraag advies in de bouwmarkt over het beste bevestigingsmateriaal voor jouw situatie.

Een speelhoek maken? Zo doe je dat!

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten