Schutting plaatsen

  • Durée
    1 Heure(s)
  • nombre d'étapes
    3
partager
Imprimer

Step 2

Muurbevestiging: 1) Als je bij een muur begint, kun je hierop 2 schuttingbeugels bevestigen. Doe dit op ongeveer 20 cm afstand van de onder- en bovenkanten van de nog te plaatsen schutting. Teken af waar de beugels moeten komen. Werk waterpas. Je kunt er ook voor kiezen eerst een paal te bevestigen. 2) Houd er bij het plaatsen van de schuttingbeugels rekening mee dat je de schuttingdelen het beste boven de grond kunt laten hangen 3) zodat ze niet aangetast worden door vocht.

Step 3

Paal plaatsen: 1) Meet op waar de staander moet komen, neem hiervoor de breedte van een schuttingdeel, en tel hier 1 a 2 cm bij op. 2) Graaf een kuil van 30 tot 40 cm diep. Plaats de paal in de kuil, meet op of hij op de goede afstand en diepte staat, houd hem waterpas. Vul het gegraven gat voor de helft met schoon leidingwater, en strooi dan de nomix betonmortel in het gat tot het gevuld is. Zorg ervoor dat de mortel volledig verzadigd is met water. Werk de bovenkant van het beton glad af, of bedek het later met aarde, graszoden of tegels. 3) Check of de paal waterpas staat en houd hem even vast tot hij volledig kan blijven staan. De mortel is compleet uitgehard na 15 minuten, maar je kunt de paal uiteraard al veel eerder loslaten.

Step 4

Schuttingdeel plaatsen: Teken de positie van de schuttingbeugels af op de paal, boor voor en draai de beugels in de staanders. Plaats het schuttingdeel, controleer of hij waterpas staat, en schroef hem vast. Ga zo door tot alle schuttingdelen geplaatst zijn. 1) Gebruik eventueel voor het laatste stuk een half schuttingdeel. Je kunt deze vaak op maat maken. 2) Zaag de palen af op de door jou gewenste hoogte en plaats eventueel paalhoedjes. Aandachtspunten: ● Zorg er altijd voor dat de palen waterpas staan. Controleer dit meerdere malen rondom de paal, zeker als het beton net gestort is. ● Het makkelijkste is om de schuttingdelen met 2 personen te plaatsen. Eén persoon houdt hem in positie en de ander schroeft hem vast. ● Plaats niet eerst al je staanders voor je de schuttingdelen gaat monteren; elke kleine meet of rekenfout wordt opgeteld bij de volgende staanders en zo kom je vaak verkeerd uit. ● Je kunt de schutting ook zonder beton plaatsen in met een grondboor gemaakte gaten. Dit leidt wel tot een minder stevige schutting. Bij deze aanpak kun je de onderkant van de palen voor je ze in de grond zet het beste behandelen zodat ze minder snel gaan rotten. ● Je kunt er ook voor kiezen om speciale paalpunten te gebruiken waarin je je palen plaatst. Je kunt deze in de grond slaan. Ook hiervoor geldt dat het minder stevig is dan storten in beton.