• NaN

Zelf je schutting plaatsen

Door een houten schutting in de tuin te plaatsen, krijg je meer privacy en heb je een mooi afscheiding met je buren. Zelf een houten schutting plaatsen? Wij laten je zien hoe je dat het beste aanpakt. In dit stappenplan maken we zelf een schutting van schuttingpalen en tuinschermen.

 • tijd
  1 Dag
 • Kosten
  €224.70
 • stappen
  5

Stap 1 | Lijn schutting bepalen

Voordat je de schutting kunt plaatsen moet je de ondergrond voorbereiden, zodat deze vlak en schoon is. Vervolgens bepaal je de lijn van de schutting door het metseldraad van voor naar achteren op de erfgrens te spannen. Span het draad 5 cm van de grond. Als de draad ergens tegenaan komt, is hij niet meer recht. Gebruik een bouwhaak als de erfgrens niet duidelijk genoeg is.

Houd bij het spannen van het metseldraad rekening met de dikte van de paal. Als je de schutting namelijk op de erfgrens wilt plaatsen omdat je hem samen met je buren plaatst, moet je de helft van de paaldikte eraf halen. Als je de schutting plaatst op je eigen helft, dan haal je een hele paaldikte eraf.

Als je het lastig vindt om schuttingpalen te plaatsen, kun je eerst piketpaaltjes plaatsen om het draad tussen te spannen. Met dit stappenplan werken we met een rechte schutting. Plaats je een schutting die tot in de hoek loopt? Span dan het draad tot aan de eerste hoek. 

Let er goed op dat het gespannen draad niks raakt. Anders loopt de draad niet meer recht.

Stap 2 | Schuttingpalen plaatsen

Tijd om schuttingpalen te plaatsen. Meet de afmetingen van de schuttingschermen na en voeg 2 cm extra ruimte toe voor beschermingsmateriaal. Gebruik een maatlat om de eerste paal te plaatsen en plaats deze eerst voordat je de volgende paal plaatst. Voor houten palen, smeer de onderkant in met rubber seal om rotting te voorkomen. Plaats de paal op een diepte van 60 cm en verhoog deze met 10 cm voor duurzaamheid. Bevestig de eerste paal met slagpluggen tegen het huis en de laatste paal tegen de schuur. Gebruik een grondboor voor het gat van de tweede paal en zorg dat deze waterpas staat. Voeg snelbeton en water toe en druk het stevig aan. Volg dezelfde stappen bij het plaatsen van de volgende schuttingpalen en maak te allen tijde gebruik van de maatlat.

Haal de onderste draad weg en span een draad ter hoogte van de schuttingdelen. Dit meet je op het hoogste punt, wat vaak bij de woning is. Die lijn zet je waterpas door, zodat je een draad kan spannen om daarvandaan terug te meten hoe hoog je schuttingbeslag moet komen.

Stap 3 | Schuttingbeslag bevestigen

Als je alle schuttingpalen hebt geplaatst, kun je het schuttingbeslag, ook wel L-beslag genoemd, op de palen gaan vast schroeven. Je plaatst er één op de boven- en onderzijde. Een belangrijke stap om niet te vergeten is het voorboren. Dit zorgt ervoor dat het schuttingbeslag niet afbreekt wanneer je het erin draait. Schuttingpalen zijn niet zo breed, dus aan weerskanten komt er een schuttingscherm.

Plaats het ene L-beslag een centimeter onder het andere L-beslag, zodat deze twee elkaar niet raken. Zorg er altijd voor dat het L-beslag naar jouw kant is gericht. Dit zorgt ervoor dat je het schuttingscherm vanaf jouw tuin kunt vastdraaien. Je kunt het L-beslag eerst met de boor vastmaken en vervolgens met de hand verder draaien. Hier kun je een klauwhamer voor gebruiken.

Stap 4 | Tuinschermen van de schutting plaatsen

Nu ga je de schutting maken met tuinschermen. Het is handig om schuttingdelen met z’n tweeën te plaatsen. Schroef de schutting goed vast met twee schroeven per L-beslag. Controleer of de schutting waterpas hangt aan de hand van het draad. Gebruik RVS schroeven. Deze zijn geschikt voor buitengebruik omdat deze niet roesten. Het laatste schuttingdeel moet op maat worden gezaagd. Meet op hoe breed het scherm moet worden. Vaak moet je één plank eraf halen en teken je op de liggers de maat af.

Als dit is gebeurd, kan je de horizontale planken op maat zagen. Als laatste kan je bepalen of de verticale plank smaller moet worden. Als dit het geval is, dan kan je hem zagen met de cirkelzaag. Vervolgens schroef je de plank weer terug aan het tuinscherm, om daarna het tuinscherm te plaatsen. Herhaal dit tot je hele schutting is geplaatst. 

Stap 5 | Schuttingpalen afwerken

Je bent bijna klaar met het plaatsen van de schutting. Nu ga je de schuttingpalen afwerken. Meet hiervoor de hoogte op de eerste en laatste paal en teken deze af. Span hiertussen een slaglijn en trek aan het touwtje. Nu zie je op dezelfde hoogte van elke paal een krijtstreep. Zaag de schuttingpalen af naar gewenste hoogte. Vervolgens kun je ervoor kiezen om de palen extra bescherming te bieden door een afdekkap erop te plaatsen. Dit zorgt ervoor dat er geen vocht in de paal kan komen en het staat netjes.

Nu is je hele schutting geplaatst. Om de levensduur van de schutting te verlengen is het goed om de schutting nog te beitsen. Lees in het stappenplan schutting beitsen hoe je dit het beste kunt doen.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten