Dak isoleren

Je dak isoleren? Wij leggen je stap voor stap uit hoe je je schuine dak isoleert. En je zolder isoleren doe je op dezelfde manier. Bekijk nu de video!

  • Kosten
    €82.92
  • stappen
    4
  • klusniveau
    2/5

Stap 1 | Balken plaatsen

Begin met het plaatsen van een onder en bovenligger, de horizontale balken. Zaag de balken haaks af. Zorg ervoor dat de voorkant van de horizontale balken gelijk gaat zijn aan de het isolatiemateriaal. Vervolgens ga je de staanders plaatsen. Afhankelijk van de breedte van de gipsplaat, meet je deze zelfde afstand uit tussen de te plaatsen balken.

Plaats de staanders dus op een afstand van elkaar die gelijk is aan de breedte van de gipsplaten. Omdat je met een schuin dak werkt, moeten de balken ook schuin afgezaagd worden. Zet de balken eerst onderin vast. Check vervolgens of de balk waterpas staat voor je ze bovenin ook vastzet. De laatste staander plaats je altijd aan het einde van de ligger.

 

Stap 2 | Kitten

Kit de naden tussen het houten frame en de wand dicht. Hout blijft krimpen en uitzetten. Gebruik daarom de flexibele kit om alles goed af te dichten. Zo houd je de meeste warmte binnen.

Stap 3 | Isolatie plaatsen

De isolatie in de video is al voorzien van een dampremmende laag. Als dit niet op je isolatiemateriaal hebt, moet je een aparte dampremmende laag aanbrengen. Meet van achter het framewerk. Zo kun je alle ruimte goed volstoppen met isolatie. Snijd vervolgens de isolatie op maat. Het materiaal kan zorgen voor huidirritatie, zorg daarom voor goede bescherming door middel van lange mouwen, handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril.

Stop de overgebleven isolatiemateriaal tussen het framewerk en plaats de isolatieplaten met de dampwerende folie naar je toe. Niet de spijkerflenzen vast op het framewerk met het nietpistool. Tape tot slot de naden dicht met aluminiumtape. Ook eventuele beschadigingen kun je hiermee dichttapen.

Stap 4 | Gipsplaten plaatsen

Meet de benodigde lengte voor de gipsplaten af. Snij vervolgens de gipsplaat twee keer in. Dan kun je de gipsplaat doorknikken en hem aan de achterkant insnijden om hem los te maken. Gebruik bij het bevestigen van de gipsplaten een gipsplaat bitje. Zo schroef je niet te diep en blijft de gehele plaat intact.