Schuin dak isoleren

  • Totaal aantal stappen
    4

Stap 1

Deze beschrijving geeft een stappenplan van hoe je een schuin dak kunt isoleren.

Tip: isolatiemateriaal kan erg jeuken. Draag daarom shirts met lange mouwen en handschoenen.

Stap 2

Tussen de gordingen gaan we een regelwerk van verticale balken maken. Gebruik hiervoor balken die minimaal zo hoog zijn als je isolatiemateriaal.

Plaats de folie voor de koude kant tegen het dakbeschot en niet deze vast.

Meet de afstand tussen de gordingen, en zaag een balk op deze lengte. Bevestig de balk tussen de gordingen tegen de wand.

Snijd nu aan de bovenkant van de gipsplaat een strook af. Dit is de gipsmal die je gebruikt als referentie om de afstand te bepalen tussen de verticale balken. Snijd langs een lat of liniaal aan de voorzijde de strook, breek dan richting de achterzijde, en snijd dan vanaf de achterzijde langs de breuklijn.

Zet de gipsmal tegen de muur. Zorg dat het midden van de eerste balk op de plaats komt waar de gipsmal eindigt. Check dit aan de boven- en onderkant. Meet vanaf hier steeds vanaf het midden van de ene balk tot het midden van de daaropvolgende balk. Ga zo door tot je over de hele breedte balken hebt geplaatst.

Stap 3

Snijd de isolatie zodanig dat hij strak tussen de balken geplaatst kan worden. Eventuele kieren kun je opvullen met afgesneden isolatiemateriaal.

Neem nu de dampregulerende folie en bevestig deze over het hele dakbeschot. Bij eventuele overlappingen houd je circa 20 cm aan.

Stap 4

Meet de afstand tussen de gordingen en snijd een gipsplaat op deze lengte. Bevestig de gipsplaat op het regelwerk met gipsplaatschroeven. Werk zo het dakbeschot af.

Veel succes met je klus!