Scan, en bekijk het stappenplan op praxis.nl

 • Inloggen
 • NaN

Dak isoleren

Wil jij je dak isoleren? Lees in dit stappenplan hoe je een schuin dak moet isoleren. Bespaar nog meer op je energierekening door ook je zoldervloer te isoleren

Tip: lees hier meer over het verduurzamen van je woning.

 • Kosten
  €163.80
 • stappen
  4
 • klusniveau
  2/5

Stap 1 | Balken plaatsen

Controleer eerst of er een folie of andere waterdichte laag (zoals bitumenpapier) onder de pannen ligt. Je kan dit doen door een zolderraam open te doen en een dakpan op te tillen. Ligt er geen folie en bestaat je dak alleen uit dakpannen en een houten dakbeschot? Dan heb je een damp-open dak en heb je bij het isoleren een dampremmende folie nodig! In dit stappen plan maken we gebruik van spijkerflens dekens waar de dampremmende folie al aan vast zit.

Zie je tussen de planken van het dakbeschot op veel plaatsen buitenlicht door open naden? Schroef dan 3-4 mm triplex tegen de binnenkant van het dakbeschot ter verbetering van de luchtdichtheid van het dakbeschot.
Kleinere naden kun je dichtmaken met isolatie wol, acrylaat- of siliconekit of purschuim. Kijk ook naar open naden in de nok van het dak en de aansluiting tussen dak en muren en tussen het dak en de zoldervloer.

Begin nu met het plaatsen van een onder en bovenligger, de horizontale balken. Zaag de balken haaks af. Zorg ervoor dat de voorkant van de horizontale balken gelijk gaat zijn aan de het isolatiemateriaal. Vervolgens ga je de staanders plaatsen. Afhankelijk van de breedte van de gipsplaat, meet je deze zelfde afstand uit tussen de te plaatsen balken.

Plaats de staanders dus op een afstand van elkaar die gelijk is aan de breedte van de gipsplaten. Omdat je met een schuin dak werkt, moeten de balken ook schuin afgezaagd worden. Zet de balken eerst onderin vast. Check vervolgens of de balk waterpas staat voor je ze bovenin ook vastzet. De laatste staander plaats je altijd aan het einde van de ligger.

 

Stap 2 | Kitten

Kit de naden tussen het houten frame en de wand dicht. Hout blijft krimpen en uitzetten. Gebruik daarom de flexibele kit om alles goed af te dichten. Zo houd je de meeste warmte binnen.

Stap 3 | Isolatie plaatsen

De isolatie in de video is al voorzien van een dampremmende laag. Als dit niet op je isolatiemateriaal hebt, moet je een aparte dampremmende laag aanbrengen. Meet van achter het framewerk. Zo kun je alle ruimte goed volstoppen met isolatie. Snijd vervolgens de isolatie op maat. Het materiaal kan zorgen voor huidirritatie, zorg daarom voor goede bescherming door middel van lange mouwen, handschoenen, een stofmasker en een veiligheidsbril.

Stop de overgebleven isolatiemateriaal tussen het framewerk en plaats de isolatieplaten met de dampwerende folie naar je toe. Niet de spijkerflenzen vast op het framewerk met het nietpistool. Tape tot slot de naden dicht met aluminiumtape. Ook eventuele beschadigingen kun je hiermee dichttapen.

Stap 4 | Gipsplaten plaatsen

Meet de benodigde lengte voor de gipsplaten af. Snij vervolgens de gipsplaat twee keer in. Dan kun je de gipsplaat doorknikken en hem aan de achterkant insnijden om hem los te maken. Gebruik bij het bevestigen van de gipsplaten een gipsplaat bitje. Zo schroef je niet te diep en blijft de gehele plaat intact.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten