• NaN

PVC vloer leggen

In dit stappenplan laten we zien hoe je een PVC vloer legt. Deze vloer heeft een geïntegreerde ondervloer met een simpel kliksysteem. Deze toplaag is voorzien van een betonlook in een mooie matte uitvoering. De planken hebben bovendien een breedte van 22 cm, je kamer lijkt hierdoor ruimer.

Ga je een visgraat PVC vloer leggen? Bekijk dan ons stappenplan PVC in visgraat leggen.

 • Kosten
  €1088.80
 • stappen
  9
 • klusniveau
  3/5

Voorbereiding

Voordat je begint met het leggen van de PVC vloer. is het goed om dit tenminste 48 uur te laten acclimatiseren in het midden van de kamer.

Controleer ook of de vloer egaal is. Bij verschillen groter dan 3 millimeter per vierkante meter, moet je eerst de vloer egaliseren. Verwijder eventuele lijmresten enn hardnekkig vuil.

Zorg voordat je begint met het leggen van de vloer voor een opgeruimde omgeving. Veeg of stofzuig alle stof weg. Daarna kun je aan de slag.


Stap 1 | Eerste rij PVC vloer leggen

Nu begint het echte werk. Vooraf bepaal je de legrichting van de PVC vloer. Leg de vloer bij voorkeur evenwijdig met het grootste raam, zodat licht met de planken mee valt. Zo krijg je het mooiste resultaat.

Leg de eerste plank met de groefkant naar je toe. Klik volgens de instructies van de fabrikant de tweede plank vast op de korte kant van de eerste plank. Gebruik een uitdeukhamer om de plank te bevestigen.

Plaats afstandblokjes tussen de muur en de PVC vloer. Houd tussen de 7 en 10 mm afstand. Herhaal deze handeling na het leggen van elke plank voor een mooi resultaat. Klik de volgende planken in tot het einde van de rij.

Stap 2 | Plank inkorten

De laatste plank moet worden ingekort. Leg hem zoals deze straks op de vloer komt te liggen. Keer de plank vervolgens om zodat de linkerkant rechts komt te liggen. Plaats afstandblokjes en markeer met het potlood waar de plank overlapt. Teken de lijn op de bovenkant van de plank en snijd  de plank door met de bovenkant naar boven gericht.

Voordat we de laatste plank kunnen leggen, moet er nog een inkeping gemaakt worden. Leg de plank tegen het kozijn en teken deze af. Hoe hier ook rekening met 7 mm ruimte tussen de plank en het kozijn. Gebruik een winkelhaak om de lijnen af te tekenen.

Zorg voor oog en geluidsbescherming voordat je begint met zagen. Gebruik een decoupeerzaag met een laminaatzaagje. Deze voorkomt splinters en zorgt voor een mooi resultaat.

Klik de plank vast en schuif deze tegen de muur aan. Zet de laatste plank vast met deuitdeukhamer. Plaats hier ook een afstandblokje. De eerste rij is gelegd!

Stap 3 | Tweede rij leggen

Zaag de eerste plank in de tweede rij zodat deze in het midden eindigt van de eerste plank (op de eerste rij). Steek de tand van de lange zijde van de plank in de lange groef van de eerste plank. Zorg ervoor dat er geen gaten zijn. Tik over de lange zijde tegen de groef met behulp van een stootblok.

Steek de lange zijde in en schuif de plank daarna door. Duw de verbinding op zijn plek en tik deze kort aan met een uitdeukhamer. Maak de verbinding recht door tegen de lange zijde van de plank te tikken met behulp van een stootblok.

Stap 4 | Inkepingen maken

Meet de lengte en diepte van de inkeping. Plaats de plank naast het obstakel en teken hier op af. Houd ook hier rekening mee met 7 tot 10 mm ruimte tussen het obstakel.

Zaag de afgetekende stukken en controleer of de plank past.

Stap 5 | Leidingen en verwarmingsbuizen omzeilen

Om leidingen of verwarmingsbuizen te omzeilen, zaag je met een decoupeerzaag inkepingen in de plank. Teken de hoeken af met een contour tool of meet deze af met een winkelhaak or rolmaat. Hou hier ook rekening met 7mm afstand tussen de cv buizen en planken. Zaag vervolgens de plank met een decoupeerzaag.  Plaats de plank en lijm het laatste stukje vast. Werk de leidingen netjes af met een rozet.

Stap 6 | Rondingen zagen

Heb je een muur met een ronding erin? Plaats dan de plank tegenover de muur en teken meerdere punten af Teken dan de rondingen af van de muur tot de plank. Doe dit tot het einde van de bocht. Houd hier ook rekening van 7 tot 10 mm afstand van de muur en de plank. Teken op de plank de ronding en zaag deze uit de plank.

Plaats de plank en controleer of deze goed past. Zaag indien nodig bij.

Step 7 | Laatse rij PVC vloer leggen

Om de breedte te meten van de laatste rij, leg je een plank exact op de voorlaatste rij en vervolgens een tweede plank er bovenop die je tegen de muur schuift. Teken af langs de rand van de bovenste plank. Zaag dan de plank af. Plaats de laatste rij vloer en klik deze vast. Tik de plank weer vast met het stootblok en de hamer indien nodig. De PVC vloer is gelegd!

Step 8 | Plinten plaatsen

Om de vloer af te werken, kun je plakplinten of hoge plinten gebruiken. Met ons stappenplan kun je makkelijk zelf deze plinten plaatsen.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten