• NaN

Hoe isoleer je een dak van binnenuit?

Door een plat dak te isoleren aan de binnenzijde voorkom je warmteverlies en bespaar je direct op hoge energiekosten. Een plat dak zit vaak aan een aanbouw of schuur. Door de aanbouw goed te isoleren zorg je ervoor dat de warmte langer blijft hangen. Het is een duurzame manier om het huis warm te houden in de winter. Dit stappenplan leggen we je uit hoe je een plat dak van binnenuit kunt isoleren met Knauf Insulation Expert Hellend dakisolatie. Ook leggen we uit hoe je het plafond mooi afwerkt met gipsplaten en deze waterpas krijgt.

Wil je een plafond isoleren in een tussenverdieping? Bekijk dan het stappenplan plafond isoleren.

 • Tijd
  1 uur
 • Kosten
  €104.32
 • Totaal aantal stappen
  5
 • Moeilijkheid
  4/5

Voorbereiding plat dak isoleren binnenzijde

In dit stappenplan gebruiken we Knauf Insulation Expert Hellend dakisolatie. Dit is een minerale wol. Het isolatiemateriaal is in verschillende diktes verkrijgbaar. De vuistregel is: hoe dikker het isolatiemateriaal, hoe hoger de isolatiewaarde. Deze waarde wordt aangeven op de verpakking als Rd waarde. Bij het isoleren van een plat dak van binnenuit raden we aan om maximaal te isoleren. Houd daarbij de hoogte van de draagbalken aan.

Het is heel belangrijk om een plat dak te isoleren aan de binnenzijde in een droge periode. Als het houtwerk te vochtig is tijdens het isoleren, dan kan dat schade brengen aan zowel je hout als het isolatiemateriaal. Zorg er dus altijd voor dat je een plat dak isoleert in een droge periode.

Meet de oppervlakte van de ruimte op, door de vloer op te meten. Deze is namelijk gelijk aan het dak.

Houd rekening met snijverlies. Ga uit van minimaal 10%.

Stap 1 | Binnenzijde van het dak waterpas maken

Controleer voordat je begint met isoleren of de draagbalken waterpas zijn. Dit is vaak niet het geval. Dit los je op door rachels te plaatsen. Deze zorgen ervoor dat het dak aan de binnenzijde mooi recht en vlak is.

Bepaal eerst wat het laagste punt is van de binnenkant van het dak. Controleer dan met de waterpas hoe de rachel vastgeschroefd moet worden aan de draagbalk. Schroef de rachel aan de zijkant van de balk vast, gelijk met de onderkant van het laagste punt. Herhaal deze stap voor elke draagbalk. Controleer tussentijds ook of de rachels in de lengte waterpas zijn.

stap 2 | Isolatie binnenzijde dak plaatsen

Bij het isoleren van een plat dak van binnenuit heb je isolatiemateriaal nodig en een dampremmende folie. Je kunt deze producten los van elkaar aanschaffen of een twee-in-één oplossing gebruiken. Met de Knauf Insulation Expert Hellend dakisolatie zit de dampremmende folie bevestigd aan het isolatiemateriaal.

De dampremmende folie is een belangrijk onderdeel bij het isoleren van een plat dak van binnenuit. Het dak aan de buitenkant van het huis is koud en binnen juist warm. Hierdoor ontstaat condens tegen het koude platte dak aan. Zonder de dampremmende folie heb je kans op vocht, schimmel en rotting van het houtwerk. Het is heel belangrijk dat de dampremmende folie secuur wordt aangebracht.  

De afstand tussen de draagbalken in dit stappenplan is 58 cm. Daar passen de Knauf isolatierollen precies in. Heb je minder ruimte tussen je draagbalken? Snijd dan het isolatiemateriaal op maat met een isolatiemes. Tip: snijd het isolatiemateriaal 1,5 tot 2 cm groter, zodat het goed kan klemmen tussen de draagbalken. Plaats het isolatiemateriaal één voor één in het dak. Aan de randen van de dampremmende folie zitten spijkerflenzen. Niet deze vast.

Voorkom dat er ruimtes ontstaan tussen de rollen. Schuif deze goed tegen elkaar aan. Zo voorkom je dat er warmte ontsnapt. Vaak kom je ook elektra tegen. Verwerk deze in flexibele buizen. Dat is belangrijk voor de brandveiligheid. Schroef vervolgens de plafonddozen vast aan de rachels of draagbalken. Maak deze vervolgens dampdicht met aluminium tape. Controleer als laatst of er geen gaatjes tussen de dampremmende folie zitten. Dicht deze met aluminium tape.

Draag een veiligheidsbril, handschoenen, lange mouwen en een mondmasker tijdens het plaatsen van het isolatiemateriaal.

Stap 3 | Rachels plaatsen

Nu het isolatiemateriaal strak erin zit, moeten er rachels haaks geplaatst worden. Zo blijft het dak waterpas. Aan deze rachels worden in de volgende stap de gipsplaten vastgezet. Bereken de lengte voor de rachels en zaag deze op maat. Meet of deze waterpas zijn en schroef ze vast aan het dak. Gebruik voldoende schroeven.

Plaats de rachels 33,3 cm van elkaar. De afstand is het midden van de ene rachel tot het midden van de andere rachel. Dit komt het best uit met de standaard maten van de gipsplaten. De meest gangbare maat van een gipsplaat is twee meter lang. Je kunt ook nog 40 cm kiezen. Zo kom je altijd op een veelvoud van twee meter uit.

Stap 4 | Gipsplaten bevestigen

De gipsplaten komen haaks op de rachels. Meet de benodigde lengte en markeer deze op de gipsplaten. Plaats een waterpas op de markeringen en snijd deze met een afbreekmes. Breek de gipsplaten af en snijd de gipsplaten los.

Snijd ook een vierkant uit één van de gipsplaten. Dit is de plek waar de elektra zit. Gebruik plafondsteunen om de gipsplaten vast te zetten tegen de rachels en schroef deze vast. Doe dit met gipsplaatschroeven en een gipsplaatbit. Deze zorgt ervoor dat je niet te diep in de gipsplaat schroeft. Zet om de 15 cm een schroef. Zo zitten de gipsplaten goed en stevig vast.

Dit zijn de stappen om een plat dak te isoleren aan de binnenzijde.

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten