• NaN

Een moestuin beginnen, zo maak je een moestuin bak

Wil je een eigen moestuin beginnen, maar weet je niet waar je moet starten? Geen zorgen! Met ons stappenplan leer je hoe je makkelijk een verhoogde moestuinbak maakt en welke benodigdheden je nodig hebt om een succesvolle moestuin aan te leggen. Uiteraard vertellen we je ook graag meer over het vullen en onderhouden van je moestuin

 • tijd
  4 Uur
 • Kosten
  €94.05
 • stappen
  11
 • klusniveau
  2/5

Voorbereiding moestuinbak maken

Om een moestuin te beginnen is een goede voorbereiding het halve werk. Voordat je de moestuinbak op poten maakt en de moestuin kunt aanleggen, zaag je als eerste de onderdelen in de juiste maten volgens de zaaglijst. Heb je geen (afkort)zaag? Laat je hout dan gratis op maat zagen bij een Praxis winkel met zagerij bij jou in de buurt. 

Orden het hout en leg het in dezelfde volgorde neer als in de zaaglijst. Schrijf op alle onderdelen van de moestuin de juiste letter, zoals aangegeven op de zaaglijst.

Stap 1 | Zijkanten voorbereiden van de moestuinbak

Om zelf een moestuinbak te maken, begin je met het voorbereiden van de zijkanten. Teken onderdeel A af en boor deze voor. Plaats onderdeel C onder de voorgeboorde gaten en schroef deze aan onderdeel A vast met vier schroeven. Doe dit ook met de andere zijkant van de moestuinbak.

Stap 2 | Bodem plaatsen moestuin

Nadat je de zijkanten van de moestuinbak hebt gemaakt, ga je nu de bodem van de moestuin plaatsen. Leg twee terrastegels op onderdeel C en boor ze voor. Schroef elke terrastegel vast met drie schroeven aan elke zijde van de moestuinbak. Nu heb je de bodem van de moestuinbak gemaakt en is het bijna tijd om je moestuin aan te leggen.

Stap 3 | Frame moestuin maken

Nu de zijkanten en de bodem van de bak klaar zijn, ga je het frame van de moestuinbak maken. Gebruik onderdeel B voor de korte zijden van de bak. Boor deze voor en schroef deze vast aan het frame van de bak. Herhaal deze stap ook voor de andere kant van de moestuinbak. Je bent nu klaar met het maken van de moestuinbak.

Stap 4 | Verstevigingsbalken van de moestuinbak plaatsen

Nu je de moestuinbak hebt gemaakt, is het belangrijk om verstevigingsbalken te plaatsen zodat de bak sterk genoeg is voor al je groente en fruit. Boor het frame voor in de hoek en schroef onderdeel D vast. Herhaal deze stap voor alle hoeken van de moestuin.

Schroef in het midden van de moestuin ook tweemaal onderdeel D vast aan het frame. Boor ook hier eerst voor. 

Stap 5 | Wanden bevestigen moestuin

Nu je de bak van de moestuin hebt gemaakt en verstevigd, ga je wanden erop zetten. Bevestig hiervoor tweemaal onderdelen A en B aan de verstevigingsbalken. Gebruik hiervoor twee schroeven per verstevigingsbalk. Nu de bak van de moestuin af is, gaan we aan de slag met het maken van de drainage.

Stap 6 | Drainage voorbereiden

Bij het maken van een moestuinbak is het belangrijk dat het (regen)water de bak niet opvult. Anders verdrinken de wortels en kun je aan een nieuwe moestuin beginnen. Daarom is een goede drainage belangrijk. Hierdoor kan het water via de bodem eruit druppelen.

Boor met een speedboor (16 mm) twee gaten voor in de bodem van de moestuin. Zaag vervolgens met een ijzerzaag 2 stukken van 12 cm uit de elektrabuis. Deze twee delen gebruiken we na het plaatsen van het afdekzeil. 

Stap 7 | Dekzijl bevestigen

Plaats het afdekzeil in de bak en druk de hoeken goed aan. Vouw vervolgens al het overtollige afdekzeil over de rand. Plaats nu de elektrabuizen in de gaten die je bij de vorige stap hebt geboord. Tik deze aan met de hamer tot het afdekzeil scheurt. 

Vervolgens niet je de randen vast met een handtacker. Zorg ervoor dat er geen spanning op het afdekzeil komt te staan als deze vastgeniet is. Snijd al het overtollige afdekzeil af met een afbreekmes. Nu is het hout van je moestuinbak beschermd tegen vocht en kan het water eruit stromen via de bodem.

Stap 8 | Sierbalken moestuinbak plaatsen

Om de bak mooi af te werken, bekleden we de randen van de moestuin. Zaag de uiteinden van onderdelen F en G in hoeken van 45 graden. Laat deze aan alle kanten 19 mm uitsteken van de buitenkant van de bak. Boor voor en schroef deze vast. Nu is het tijd om de poten te bevestigen voor de verhoogde moestuinbak.

Stap 9 | Poten op moestuinbak maken

Om de moestuinbak te verhogen, ga je nu de poten op de moestuinbak maken. Markeer eerst de schroefgaten van de poten op onderdeel H. Boor deze voor en schroef het eerste gedeelte van de poot vast. Plaats het tweede deel haaks op onderdeel H. Boor ook hier eerst voor en schroef deze vast met vier schroeven.

Herhaal deze stap voor de overige drie poten. Je hebt nu een moestuinbak op poten gemaakt! Ben je klaar om je moestuin te beginnen?

Stap 10 | Moestuin beginnen

Om met je moestuin te beginnen en vul je eerst de bak met hydrokorrels. Dit helpt bij de afwatering van de plantjes. Voeg vervolgens voldoende potgrond toe in de bak. Bekijk ons productadvies over potgrond om de juiste potgrond voor je moestuin te kiezen. Plaats als laatst de gewenste groente, fruit en/of kruiden. Wil je liever een moestuinplan maken? Lees dan onze pagina over het inrichten en onderhouden van je moestuin en ontdek welke groente je het makkelijkst kweekt.

Een moestuin maken, beginnen en aanleggen, zo doe je dat!

Voor de Makers

 • Snel ophalen in een Praxis winkel bij jou in de buurt

 • Gratis retourneren

 • 30 dagen bedenktijd (met Praxis Plus 90 dagen)

Hulp nodig?

Andere vraag?

Praxis winkels

Vind een winkel bij jou in de buurt

Volg Praxis

Makkelijk betalen

Meld je aan voor onze nieuwsbrief


© 2023 -

Praxis

Alle prijzen zijn incl. BTW en excl. eventuele verzendkosten