Een moestuin is dubbel gezond. Je eet namelijk altijd verse seizoensgroenten (en kruiden) uit je eigen tuin én van tuinieren word je blij en ontspannen. Wil je graag een moestuin, maar weet je niet goed waar je moet beginnen? Geen nood, want hier vertellen we je alles over moestuinen – over de soorten, hoe je een moestuin inricht en welke groenten je makkelijk kunt kweken. Kortom: dit blog staat bomvol makkelijke moestuin ideeën, dus straks weet je precies hoe je een mooie moestuin maakt! 

Soorten moestuinen: welke past bij jou?

Of je nu in een appartement in de stad woont met een balkon, een huis hebt met een kleine tuin of juist een heel grote tuin – je kunt overal een moestuin beginnen. Wil je een moestuin op je balkon? Kies dan voor een kweektafel want die heeft een fijne werkhoogte én is groot genoeg om verschillende soorten groenten en kruiden in te planten. Of kweek groente in kweekbakken of bloempotten. Die nemen namelijk heel weinig ruimte in beslag en staan hartstikke gezellig!

Heb je een tuin, maar niet veel ruimte? Ga dan de hoogte in met een verticale moestuin of zet een moestuinbak op een zonnige plek. En als je gezegend bent met een ruime tuin, dan kun je alle kanten op. Maar maak het jezelf makkelijk en begin klein – je kunt namelijk altijd nog uitbreiden. Kies voor meerdere moestuinbakken naast elkaar of een echte tuinkas.

Zin in een leuke klus? Maak dan zelf een moestuinbak van hout!

Moestuin aanleggen: van Aarde tot Zaden

Heb je een moestuin gevonden die bij je past? Leuk, want dan kun je nu je moestuin aanleggen. En dat is makkelijker dan je denkt met deze handige stappen:
· Kies een goede plek uit: een waar de zon minimaal zes tot acht uur op schijnt
· Vul de moestuinbakken of bloempotten met moestuingrond
· Verrijk de bodem met compost of mest, want dan groeit alles straks het best
· Beslis of je zaden wilt zaaien of dat je meteen begint met kleine planten
· Pak een potlood en papier en teken je eigen moestuinplan

Moestuin inrichten: maak een moestuinplan

Als je een moestuin gaat inrichten is het goed om iets te weten over combinatieteelt. Of wel: welke gewassen kun je wel en welke kun je niet naast elkaar planten? Sommige gewassen halen namelijk dezelfde voedingsstoffen uit de grond en dat kan ervoor zorgen dat de gewassen elkaar in de weg gaan zitten. Wil je aardbeien planten bijvoorbeeld? Plant of zaai die dan niet naast komkommer of kool. En tomaat zal ook nooit goede vrienden worden venkel of koolrabi. 

Zoek daarom eerst op welke groenten en kruiden ‘goede buren’ zijn van elkaar. Gelukt? Kies dan je favoriete groenten en kruiden uit en maak op basis daarvan een tekening (planning) voor je moestuin. Leg je voor het eerst een moestuin aan? Dan wil je vast weten wat er allemaal in een moestuin kan. Nou, dat is best veel. Maar maak het jezelf in het begin wel een beetje makkelijk.

Makkelijke moestuin groenten: welke groeien snel?

Als je net begint met tuinieren is het leuk om te starten met gewassen die snel groeien, want dan zie je snel resultaat. En combineer die met groenten en kruiden die makkelijk zijn om te kweken. Hulp nodig? We hebben de lekkerste hieronder voor je op een rijtje gezet:

9x makkelijke en snelle moestuin groenten
1.     Courgette
2.     Sla en rucola
3.     Radijs
4.     Tomaten
5.     Wortel
6.     Komkommer
7.     Aardappel
8.     Sperziebonen
9.     Bieten 

Een moestuin onderhouden: makkelijker dan je denkt!

Een moestuin onderhouden is belangrijk. Want als je dat goed goed, dan groeien je gewassen beter en smaken ze straks veel lekkerder. Een belangrijk onderdeel van het onderhoud is onkruid en ongedierte bestrijden. Hou dat dus goed bij met milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen . Maar het is ook verstandig om de grond waarin je gewassen groeien gezond te houden en je moestuin elk jaar te verbeteren met biologische mest of zelfgemaakte compost

Je weet nu wat je kunt doen om een moestuin te beginnen. Maar wacht, heb je ook aan gereedschap gedacht? Nee? Kijk dan even bij onze moestuin benodigdheden, want daar vind je alles wat je nodig hebt voor je moestuin! Of kom langs bij een van onze winkels en vraag onze medewerkers om advies.